Nå blir dette ulovlig

Det blir snart forbudt med plakatoppslag i Lehnesmåttet. Bypatruljen minner om at dette og annen forsøpling kan gi gebyr.

LOVLYDIGE: Angelique Jarhelle sier at de sjeldent bøtelegger folk i Tromsø for forsøpling. Likevel vil de minne om politivedtektene, slik at unødvendige pålegg og gebyrer kan unngås.   Foto: Eline Tylden

Gyllenborg

Lehnesmåttet, smuget som ligger mellom JM Hansen og Gullsmed Wintervold i Storgata, har lenge vært Tromsøs mest populære sted for plakatoppslag. Det skal det snart bli slutt på.

– Dette er privat eiendom, og nå har eieren bestemt at hun ikke lenger vil ha plakatoppslag her. Det betyr at de som har hengt opp plakater i smuget kan vente seg en telefon fra oss i nærmeste fremtid, sier Angelique Jarhelle, ansvarlig for bypatruljen.

Ingen grunn til panikk

Hun forsikrer samtidig om at man ikke trenger å bekymre seg for gebyrer i første omgang.

– Plakater er ikke helsefarlig for noen, og vi pleier å gi gode tidsfrister for å fjerne plakater som er hengt opp ulovlig. Det gjelder også i dette tilfellet.

– Hvor kan man henge opp plakater lovlig i Tromsø?

– Vi jobber med å kartlegge hvilke godkjente oppslagstavler som finnes, men det er svært lite av det. Siden vi jobber litt uavhengig av kommunen, må vi innhente informasjon fra rådhuset slik at vi kan videreformidle opplysninger om hvor plakatoppslag kan foregå.

Les også: Mattilsynet stengte sju gatekjøkken på dagen

Påminnelse om vedtekter

Bypatruljen minner også om at det ikke bare er plakatoppslag som kan føre til at man blir ilagt gebyr. Også generell forsøpling, kosting av grus ut i veibanen og dumping av hageavfall i friområder i tilknytning til boligområder inngår i politivedtektene. Her gjelder de samme rutinene som ved ulovlig plakatoppslag.

– Det som vanligvis skjer er at vi gir vedkommende et pålegg om å rydde opp, og en tidsfrist å forholde seg til. Dersom det ikke er ordnet opp i innen tidsfristen, risikerer de å måtte betale. Vi gir ikke gebyr med det samme, så folk får sjansen til å rydde opp.

Dersom du likevel skulle klare å få gebyr, ligger gebyrsatsen på mellom 500 og 1.000 kroner.

– Det er ikke behov for mer enn det. Beløpet er selvfølgelig avhengig av hvor alvorlig tilfellet er, men vi har ikke opplevd å dele ut gebyrer på mer enn 500 kroner hittil.

Les også: Tromsø sentrum - lever og leverer

Ren og ryddig by

Jarhelle understreker at forsøpling ikke er et stort problem i Tromsø.

– Stort sett er Tromsøs beboere flinke til å holde byen ren. Målet vårt er ikke å gi flest mulig gebyrer, men å skape et trygt og trivelig sentrum. Det er hyggelig både for oss som bor i Tromsø, og for turister som kommer hit.

Les også: Vil ha avfallssug i sentrum

Gyllenborg