Tema

torsdag 05.12 2019
1

Ukens matspalte:

Håndrullet toskansk pasta – «pici» – med «villsvinsragu»

Denne uka lager vi den tradisjonsrike toskanske retten «Pici con ragu di cinghiale» – eller håndrullet pasta med villsvinsaus.

torsdag 28.11 2019

Ukens matspalte:

Thanksgiving Day: «Minikalkun» i ovnen

Denne uka feirer vi amerikansk Thanksgiving.

torsdag 21.11 2019
1

Ukens matspalte:

«Tartiflette» – kraftkost fra Alpene med poteter, bacon, vin og ost

Har du vært i de franske Alpene er sannsynligheten svært stor for at du har smakt «tartiflette».

fredag 15.11 2019

– Det enkle er ofte det beste ...:

«Sømandsbøf» i ovnen

Det er mye godt som kommer fra Danmark, men spørsmålet er om ikke den tradisjonelle retten «sømandsbøf» er blant det bedre.

torsdag 07.11 2019

«Raggmunk», «råraka», «røsti» eller helt enkelt potetpannekake

Kjært barn har mange navn, noe som tyder på at retten vi serverer i ukas matspalte er en favoritt hos mange.

torsdag 31.10 2019

Klassisk svensk husmannskost – kålpudding med rårørte tyttebær

Vi skal ta for oss nok en oppskrift det hovedrollen spilles av hodekål.

torsdag 24.10 2019

Ukens matspalte:

Fløyelsmyk gnocchi – kosemat av egg, mel og nypoteter

Dersom du ennå ikke har smakt fløyelsmyke gnocchi med en eller annen god saus – da har du misset noe stort her i livet.

torsdag 10.10 2019

Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

fredag 04.10 2019

Ovnsbakt lammeskank, smørstekt rosenkål og puré av selleri

Denne uka skal vi ta tiden til hjelp for å lage en aldeles nydelig festmiddag av de billigste delene fra lammet.

lørdag 28.09 2019

Høstmat for frosne:

Lun fisk- og skalldyrsuppe

Det har vært nattefrost ute allerede, og høsten er her for alvor. Da passer det veldig godt med en varmende suppe fra havet.

torsdag 19.09 2019

Ukens matspalte:

Endelig er det tid for fårikål

Fårikål kan man bare lage på en måte, sier du kanskje. Feil, sier jeg. Det finnes mengder med lekre oppskrifter på Norges nasjonalrett.

fredag 23.08 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.

torsdag 15.08 2019
1

Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.

fredag 02.08 2019

Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

torsdag 25.07 2019

Ukens matspalte:

Mat for late dager: Fisk, pølser, sopp og grønnsaker bakt i folie på grillen

I ukas matspalte serverer vi oppskrifter for dem som mener at maten blir best når den får klare seg selv.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

torsdag 20.06 2019

Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019
1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 23.05 2019

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

torsdag 04.04 2019

Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.

torsdag 07.03 2019

Ukas matspalte:

Roastbeef med sennep og pepperrot

Noe av det beste med å reise til England er søndagslunsjene på pub. I ukas matspalte lager vi en skikkelig publunsj-klassiker - roastbeef på grønnsaksseng.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

torsdag 07.02 2019

Ukas matspalte:

Svineindrefilet med tre sorter pepper

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

torsdag 17.01 2019
1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019
1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

torsdag 13.12 2018

Ukens matspalte

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

torsdag 06.12 2018

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

torsdag 22.11 2018

Ukas matspalte

Amerikansk «pytt i panne»: Grillet ørret med lun «Succotash»

I ukas matspalte skal vi til «the Deep South» i USA for å finne selskap til et saftig stykke grillet ørret.

torsdag 15.11 2018

Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

torsdag 18.10 2018

Ukas matspalte

Klassisk tørrfiskgryte fra havnebyen Ancona i Italia

Ukas matspalte tar for seg en matrett som er så klassisk og tradisjonsrik at den har fått et eget akademi knyttet til seg.

torsdag 11.10 2018

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

torsdag 27.09 2018

Soppfest:

Fersk pasta med nyplukket steinsopp

Vi har hatt sopp som fast følge i flere av matspaltene nå i høst – og denne uka fortsetter vi serien med festmat fra skogen.

torsdag 20.09 2018

Ukas matspalte

Kveitesuppe med ferske rotgrønnsaker

I ukas matspalte serverer vi en høstrett fra havet når vi lager en suppe av deilig kveite som svømmer i en kraftig buljong med ferske rotsaker.

fredag 14.09 2018

Ukens Matspalte:

Vi nyter det beste fra skogen og fjellet

Sommeren har forlatt oss, og selv om vi fortsatt kan få noen få blaff av varme og solskinn så er høsten her. Endelig.

torsdag 06.09 2018

Ukens matspalte:

Luksustoast rett fra kantarellskogen

Soppsanking blir mer og mer populært, og det er kanskje ikke så rart all den tid at skogen bugner av eksklusive delikatesser over hele landet.

torsdag 30.08 2018

Ukens matspalte:

Slik bør du bruke den nye «supergrønnsaken» mangold

Har du ikke smakt mangold ennå? Da er det sannelig på tide – det er nemlig blant det sunneste og beste du kan spise.

torsdag 02.08 2018

Grillkjøtt for viderekomne – si hei til «coulotte»-steika

Dette er et stykke av oksen som vi ikke er så kjent med her til lands. Det må vi gjøre noe med.

torsdag 26.07 2018

Ukens Matspalte:

Nyt kryddersterke og saftige indiske grillede kyllingfileter

Grillsesongen er langt fra over, og i ukas matspalte søker vi oss helt til India for å hente inspirasjon.

torsdag 19.07 2018

Ukens matspalte

Pastafest i rosa og grønt: Hjemmelaget spagetti med reker og spinat

torsdag 12.07 2018

Ukens mat-spalte:

En smak av sommer med saftig kylling bakt med salvie og vin

I dag skal vi bruke en meget anvendelig urtekrydder til å lage en meget velsmakende og saftig kyllingrett.

onsdag 04.07 2018

Ukens matspalte:

Kan man spise reinskav om sommeren? Selvfølgelig kan man det!

Reinkjøtt er jo tradisjonelt sett mat man serverer i jakttiden om høsten – men tro meg, det er utmerket sommermat.

torsdag 21.06 2018
1

Ukens matspalte

Slik lager du laks med smørdampet kål

torsdag 07.06 2018

Ukens matspalte:

Frist brunsj-gjester med «Dyrlægens natmad» og andre deilige danske «smørrebrød»

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

søndag 27.05 2018

Matspalten

Nygrillet souvlaki, frisk tzatziki og sprø gresk salat

onsdag 09.05 2018

Nygrillede og saftige burgere på gresk og engelsk vis

Endelig er utegrillsesongen her, og vi samles igjen rundt kullos, gasslukt og nydelige retter.

torsdag 26.04 2018

Ukens matspalte

Risotto alla Primavera – mettende risrett med lekre vårgrønnsaker

torsdag 05.04 2018

Ukens matspalte:

Tradisjonsrik og nydelig fattigmannskost fra det italienske kjøkkenet

Det rimeligste stykket på hele oksen (eller kua) er halestumpen – og det er samtidig det kanskje mest smaksrike.

torsdag 01.02 2018

Ukens matspalte:

«Comfort-food» for alle pengene

Nok en gang romsterer vi litt i det franske kjøkkenet – men denne gangen handler det ikke om «haute cuisine» – snarere tvert om.

lørdag 20.01 2018

Hjemmelaget fettuccini med lekker pølseragù

«Om du får vite hvordan pølser og lover lages – da vil du aldri mer få en god natts søvn».

torsdag 04.01 2018

Ukens matspalte

Sauce Bordelaise løfter alle typer kjøtt til uante høyder

I ukas matspalte er det sausen som spiller hovedrollen – nemlig den franske klassikeren Sauce Bordelaise.

torsdag 28.12 2017

Når du går lei av ribbe og pinnekjøtt – hva med et lekkert andebryst?

torsdag 21.12 2017

Ribbe og pinnekjøtt

Dobbel glede på julebordet

Nå lakker det mot jul – og da dekker vi vårt julebord med både pinnekjøtt og ribbe.

fredag 15.12 2017

«Saltimbocca alla Romana»: Klassiske kalverullader

Oppskriften vi skal følge i ukas matspalte har flere hundre år på nakken – kanskje flere tusen. Det er en av de virkelige italienske klassikerne som har begynt å komme på moten igjen, nemlig de deilige kalverulladene «Saltimbocca alla Romana».

fredag 24.11 2017

Gnocchi – en av de beste måtene å spise poteter på

I ukas matspalte fortsetter vi dypdykket ned i det italienske spiskammerset – og denne gangen tar vi for oss en morsom måte å lage poteter på.

torsdag 16.11 2017
4

Ukas matspalte

Slik lager du verdens beste kjøttsaus til pastaen

De aller fleste av dere har laget ragù bolognese i en eller annen form – det er nemlig den mest populære kjøttsausen til pasta i hele verden. Her kommer en oppskrift på en ragù som vil få deg til å glemme alle andre.

fredag 10.11 2017
1

«Verdens beste potetmos» krever at du både baker og steker poteskrellet

Jeg er veldig glad i potetmos i alle varianter. Alt fra den ostedryppende franske «aligoten» til amerikanernes tørre «stomp». Best liker jeg imidlertid mosen vi lager i ukas matspalte.

fredag 03.11 2017

«Brasato al Barolo» – oksekjøtt marinert og kokt i Italias beste vin

I Piemonte lages en av Italias – og verdens – beste viner, nemlig Barolo. I ukas matspalte skal vi la den kraftige vinen hamle opp med litt røft oksekjøtt.

torsdag 19.10 2017

Håndarbeid

Hjemmelaget pasta smaker aller best!

Det var en skjellsettende opplevelse da jeg lagde og serverte min første egenproduserte pasta.

torsdag 05.10 2017
4

Matspalten

Tradisjonell skotsk fiskesuppe med røkt torsk og melk

I ukas matspalte skal vi bruke nordnorske, tradisjonelle råvarer – men vi skal gi dem en vri fra den skotske Nordsjø-kysten.

fredag 29.09 2017

Lag Norges nasjonalrett med en vri – server den rett fra ovnen

Det er ikke mulig å gå gjennom høstens lammesesong uten å servere fårikål minst én gang. Vi lager imidlertid nasjonalretten med en liten twist.

fredag 15.09 2017

Nordafrikansk «Tagine»

Hete krydder, smaksrike oliven, fyldige kikkerter og – ikke minst – nydelig lammekjøtt havner på tallerkenen i ukas matspalte.

torsdag 07.09 2017

«Lapskaus» med lammebog: Fransk «Navarin d’agneau»

Lammekjøtt kokt i vin og kraft sammen med høstens første avling fra grønnsaksåkrene her i nord – kan det blir bedre.

torsdag 17.08 2017

Italiensk klassiker:

Kalvefilet med steinsopp

Det blir vanligere og vanligere å finne kalvekjøtt i norske butikker – og om du finner kjøttet; ikke la sjansen gå fra deg til å servere et festmåltid.

fredag 21.07 2017

Latinsk lekkerhet

Gnocchi alla romana

Ukas oppskrift har røtter helt tilbake til Romerriket – og ble oppfunnet lenge før italienerne fikk tilgang til tomater, poteter og mais.

Fransk klassiker

Ekte «Salade Niçoise»

14. juli feiret Frankrike sin nasjonaldag – eller «Jour de Bastille» – til minne om innledningen av den franske revolusjonen i 1789.

lørdag 01.07 2017

Ukas matspalte

PAPPARDELLE & «VILLSVIN»

Toscana i Italia er bokstavelig talt oversvømmet av villsvin – og toskanerne serverer gjerne det smakfulle kjøttet til middag.

fredag 16.06 2017

Raske italienere

Hurtigmat som gir masse pedalkraft

Akkurat nå pågår sykkelrittet Giro d’Italia og vi serverer derfor - selvfølgelig - hurtigmat som gir masse pedalkraft.

fredag 28.04 2017

Påskemat:

Kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika i år?

Nordmenn spiser lammestek til påske. Kanskje kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika nå når påska er over?

fredag 07.04 2017

Hurtigpasta i et hattefokk

Noen ganger er tiden knapp og hungeren stor. Da har vi heldigvis pasta, laks og tunfisk.

fredag 31.03 2017

Skikjørermat:

Polenta med kjøttstuing

Vinterferien er her, og hva passer da vel bedre enn en oppskrift på verdens beste skikjørermat?

torsdag 09.03 2017

Kraftkost fra Sverige

Smålandske kroppkaker

Tenk at man skal kunne lage så god mat med noe så enkelt som kokte poteter, noen egg, en fleskebit og en kopp hvetemel.

onsdag 15.02 2017

«Sommerfugler» i Vinterland

Laks og purre på to vis

To italienskinspirerte lakseretter spiller hovedrollen i ukas matspalte.

torsdag 15.12 2016
5

Julebord med amerikansk touch

Smakfullt fra Sørstatene

Tradisjonen tro har jeg og kollega Tom laget et "gubbe-julebord" – og denne gangen har vi hentet inspirasjon fra de amerikanske Sørstatene.

onsdag 07.12 2016

Matspalten

Scampi i rød karrisaus

Scampi – eller kongereker – er både rimelig og velsmakende sjømat fra øst. I ukas matspalte henter vi en oppskrift fra Thailand.

onsdag 26.10 2016

Matspalten

Lekker lammelever

I ukas matspalte vil jeg slå et slag for noe man gjerne ser forbi når det skal kokkeleres i lammesesongen – nemlig lever.

fredag 14.10 2016
4

Skal du på fest i helga? Denne retten skal hjelpe mot bakrus

torsdag 01.09 2016
4

Pasta fra Amatrice

Denne uka lager vi en av Italias mest kjente pastaretter – og det av en spesiell grunn.

torsdag 21.07 2016
3

Matspalten:

Flinke matvikarer tar over

I sommer vil kvartetten Henriette, Jon Erlend, Madelen og Elisa gi oss gode nordnorske mat- og drikkeopplevelser.

torsdag 14.07 2016

Lasagne al forno

Når sommeren likevel holder deg innendørs – hva med å lage en lasagne helt fra bunnen av?

fredag 01.07 2016

Gatemat fra Østen

Sier du Pho Bo til en hjemkommet backpacker så får han eller hun noe ømt – og sultent – i blikket.

fredag 24.06 2016

Svensk smörgåstårta

En svensk smörgåstårta kan du fylle med alle dine favorittpålegg samtidig.

fredag 03.06 2016
4

Grillet sommerkveite

fredag 27.05 2016

Hjemmelaget super-burger med søtpotet-fries

En hjemmelaget super-burger med søtpotet-fries er aldri feil.

fredag 20.05 2016

Enkel og rimelig karrigryte

Du trenger ikke å reise til Thailand for å kunne spise den nydelige grønne karrigryta gang kaiw wan gai.

fredag 13.05 2016
4

Het fransk kylling

Varme, litt søte og ikke minst hete smaker blander seg i ukas matspalte når vi lager senneps- og rosépepperkylling.

onsdag 04.05 2016
4

Italiensk biffsalat

fredag 29.04 2016
4

Deilig hverdagsbrød

I ukas matspalte skal vi bake brød i to dager

fredag 22.04 2016
4

Tørrfisk i gryta

fredag 08.04 2016
4

Spagetti alla Carbonara

I dag skal vi lage en av de enkleste, kjappeste og mest populære pastarettene i hele verden.