Det nye selskapet Fjuel AS ønsker å tilby landstrøm til alle skip som gjester Tromsø Havn.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide mener at omorganiseringen av Kystverket er nødvendig.
Innleggsforfatterne ønsker seg felles prinsipper for bærekraft innenfor alle deler av havnæringene.
Flere næringer krever sin plass på havet. Nå vil Senter for hav og Arktis innføre felles spilleregler og utstrakt deling av informasjon for å redusere konflikter.
Norge er en havnasjon med havet som viktigste kilde til verdiskapning, sysselsetting og velferd.
Tromsø fotoklubb åpnet fotoutstillingen «Kysten vår» samme dag som TV-aksjonen
Kystverket har gitt tilsagn om tilskudd på 41,6 millioner kroner til Nord-Norgelinjen.
Mmmmm … deilige plasten. Tanken på masse plast i maten vår er faktisk helt nydelig. Det kan rett og slett ikke skje fort nok. Og det kan bli vår redning.
Alt startet med Johan Hjort i 1900. Torsdag er det derfor stor fest når Havforskningsinstituttet feirer 120 år – blant annet med dansende hvaler og fisk på veggene til Framsenteret. – Vi har Norges viktigste forskningsjobb, sier direktør Sissel Rogne.
I samarbeid med havbruksnæringa ønsker JM Hansen å forstå de komplekse sammenhengene fra smolt til slakteferdig laks.
Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Årets TV-aksjon jobber for å få stoppet denne forsøplinga, og de innsamlede midlene går til Verdens naturfonds bekjempelse av plast i havet.
Tirsdag formiddag dumpet Remiks og Perpetuum tre tonn med maritimt avfall på Stortorget. Grunnen var at de ønsket å skape blest om årets TV-aksjon.
Tre tyske marinefartøy ankom Tromsø fredag formiddag – trygt eskortert av slepebåter gjennom sundet.
– Som pensjonist har man bedre tid, sier den mangeårige Tromsø-legen som nå nærmer seg norskekysten.
Vi må øke innsatsen mot forsøpling av havet, skriver fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Roger B. Larsen er lei av plastens dødelige effekt på sjølivet. Nå står forskeren i fronten for å utvikle nye og nedbrytbare fiskeredskaper.
Skal vi oppnå den bærekraftige utviklingen vi alle snakker om, må vi vite hva vi snakker om, skriver Ida Folkestad Soltvedt, Jan-Gunnar Winther og Therese Rist.
Senter for hav og Arktis mener at rene og rike hav krever helhetstenkning med økosystemet i sentrum.
Selfangstskuta «Lance» trosser storm og gjør rekordfangster mellom Grønland og Jan Mayen – med dagsfangster på oppimot 500 dyr. – Ikke sett maken siden 80-tallet, forteller skipper Sverre Angelsen.
En fiskebåt gikk på grunn utenfor Ryøya natt til onsdag.
Laksemerdene skal både lenger til havs og dypere enn noen gang før. Til høsten vil det unike oppdrettsanlegg utafor Vengsøya fylles med fisk.
Dyktigheten til våre ishavsskippere var vel stort sett aldri dratt i tvil. Flaksen, derimot, den kom og gikk.
Fra 2021 tar rederiet Havila Kystruten over driften til fire av de elleve skipene som seiler fra Bergen til Kirkenes. Nå får de med seg samtlige ansatte fra Hurtigruten-skipene som i dag betjener rutene.
Mandagens springflo får en reprise både tirsdag og onsdag, viser prognoser fra Statens kartverk.
Mesterskapet avholdes i Bled i Slovenia 3.-9. februar. Badeforeningen Ishud som holder til i Tromsø stiller med flere deltagere.
Børge Ousland gleder seg til å møte datteren i Ishavsbyen, og skipperen sier det skal bli godt for mannskapet å komme seg hjem etter det utfordrende toktet i Nordishavet.
Tromsøbosatte Neeve Donohue fra Colorado i USA er blitt den første kvinnelige «bestmann» i Sjøredningskorpset i Tromsø.
Arne-Terje Sæther har jobbet som båtbygger i 38 år. Nå gir han ut bok med fotografier og historier om båter som har levd sin brukstid på havet og ender det på land, i forfall.
Rederiet Havila Kystruten fra Fosnavåg skal overta én tredel av trafikken langs kystruta. Nå har rederiet møtt kraftig motvind.
Naturfotograf og professor Audun Rikardsen tror ikke at dette betyr ny hvalinvasjon utenfor Tromsø.
Ragnhild Berg Nilsen i Høyre kommer med forslag på hva som bør gjøres for å forhindre forsøpling i havet.
Etter 19 år som direktør i Akvaplan-niva går Salve Dahle (67) over i en annen stilling i bedriften.
Forskere ved UiT har tatt i bruk nye metoder for vannanalyse som kan bidra til å bekjempe lakselus.
Tre atomubåter fra Den kalde krigen skaper frykt for en atomkatastrofe som kan ramme Nord-Norge hardt.
Bjørn Widding (34) har nesten hver sommer siden han var barn fisket i Straumsbukta, men han har aldri opplevd å få fisk uten halefinner.
AKVA group har signert femårsavtale med kommunen.
Det UiT-eide forskningsfartøyet «Johan Ruud» har vært i drift i 42 år. Nå er eventyret som forskningsskip over.
Fredag morgen ankom en ubåt av Ula-klassen Tromsø. Der måtte den få assistanse av redningsskøyta «Oscar Tybring IV» for å legge til kai.
Nordmenn spiser plankton til middag, tar elfly til hydrogenfabrikken og bruker smarttelefoner med deler hentet fra bunnen av Norskehavet. Jan-Gunnar Winther og Senter for hav og Arktis med DNV GL har store visjoner for Norges fremtid - men ideene skal først og fremst skape engasjement og debatt.
Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) anbefaler at torskekvoten i Barentshavet reduseres med 35.000 i 2020.
EU har valgt Nofima til å lede et omfattende prosjekt for å utvikle nye produkter og metoder for miljøvennlig oppdrett av lavtrofiske marine arter, som alger og kråkeboller.
Flere forsikringsselskaper sørget for at norske oppdrettere visste når dødsalgene spredte seg. Men etter flere år uten alger, stoppet finansieringen fra forsikringsbransjen.
Algeoppblomstringen har allerede medført massedødelighet for laks i nord, og kan ifølge Nordea føre til en halvering i den ventede veksten i år. Det går hardt utover oppdretterne som er rammet, men kan løfte lakseprisen.
Oppblomstringen av giftige alger har ført til massedød av oppdrettslaks. Nordlaks er en av aktørene som kjemper for å få laksen ut av området før algene er ventet å komme.
Dykkere og kajakkpadlere ryddet i strandkanten lørdag. Der hadde folk kastet alt mulig rart.
Etter å ha forlatt Hålogaland Teaters «Blå Åker», koker hjernen over av informasjon. Det er ikke nødvendigvis en positiv ting.
Dansekunstner Maya Mi Samuelsen (29) fra Karlsøy mener oppdrettsindustrien ødelegger naturen, og demonstrerer gjennom dans, musikk og monolog.
Havforskningsinstituttet ber om hjelp fra publikum til observasjoner av den største fisken som ferdes i norsk farvann.
Liket ble oppdaget i internasjonalt farvann i Smutthullet.
Tirsdag ettermiddag kunne man se en aldri så liten redningsaksjon i Tromsøysundet.
Etter å ha bodd ett år på seilbåt i Tromsø, bestemte Opal Mariell Longård seg for å ta den med på seilas. Målet er Alaska.
Norske og russiske havforskere ønsker å se på hvordan plasten påvirker de marine økosystemene og mattryggheten.
Fiskekjøtt fullt av vann fører til reklamasjoner. Nå ber Havforskningsinstituttet fiskere og fiskekjøperne om hjelp, for å komme til bunns i «geléfisk»-mysteriet.
Vi ønsker ikke å se på Røkkes initiativ som en trussel, men heller en mulighet
Det er vanskelig å argumentere for miljøet mot næringsinteresser. Det har det alltid vært. Takk og lov er det noen som likevel har valgt å ta kampen. Takk og lov er det fortsatt noen som gjør det.
Millioner av tonn med kvikksølv, bly, sink, kadmium, nikkel, sink, krom skal dumpes i en frisk fjord med masse fisk, sjøpattedyr og sjøfugl. Fordi vi trenger pengene mer enn naturen.
Vi står i dag med to store plastproblemer; vi bruker for mye plast og vi resirkulerer for lite, skriver Vilma Havas, rådgiver og doktorgradsstudent, Salt Lofoten AS.
Hvilke faglige bidrag kan UiT Norges Arktiske Universitet gi uten kystforskningsfartøy?
Når Jørgensen insinuerer at industrien er skyld i utslipp som man fortsatt leter etter kilden til, er det viktig at dette feilaktige bildet korrigeres, skriver Egil Dragsund, fagsjef Miljø i Norsk Olje og Gass.
Havforskningsinstituttet melder om gode og levedyktige bestander av reker i Barentshavet. Kun halvparten av anbefalt kvote er hentet ut de siste årene.
Store problemer med det russiske forskningsfartøyet «Vilnius», førte til en svakere totaldekning av bestandsmålingene i Barentshavet.
Havforsker Bjarte Bogstad understreker at det ikke er snakk om kollaps i bestanden, men loddebestanden er liten i år.
Havforskningsdirektør Sissel Rogne har lovet å ta i bruk «miljø-DNA», etter at det ble foreslått i statsbudsjettet å bevilge 30 millioner kroner for å få mer kunnskap om tilstanden i de marine økosystemene.
Det samiske partiet Nordkalottfolket fikk i forrige uke med seg et enstemmig Sameting. Nå starter arbeidet med å åpne for fangst av delfinarter og nise i de sjøsamiske områdene i Nord-Norge.
Etter årets loddetokt, vil norske og russiske forskere trolig anbefale reduserte kvoter til neste år.
I 2015 var fiskere i Nord-Troms plaget med rødt slim i fjorden som farget fiskeredskapene deres og ga utslag på elektroniske instrumenter. Tre år senere har forskere funnet ut hva slimet var.
At kameraet fant sin rettmessige eier, beskriver Øyvind Høier fra Tromsø som en helt utrolig tilfeldighet.
Men heldigvis er det mange år mellom dette bildet og Jakobsens død, etter «et kortere sykeleie, vel 58 år gammel».
Det er uvisst hvor skadet båten ble, men den vil ikke kunne brukes utover høsten.
Ubåten «Orel» er søsterfartøyet til «Kursk» som sank etter en eksplosjon i august 2000.
Man nevner matkjeden «fra jord til bord», men utelater matkjeden «fra fjord til bord», skriver Tormod Vangberg i sitt innlegg.
Det meste av det skal være plast.
Sjøtemperaturen i og rundt Tromsø er nesten 2,5 grader over normalen.
Selv om det er færre som tar båtførerbeviset, øker antall kvinner i forhold til tallene tidligere år.
Godt voksne menn topper fortsatt statistikken.
Politiet skal heller ta i bruk båtene til andre aktører ved operasjoner på havet. Dermed sendes Tromsøs eneste politibåt til Nordland politidistrikt.
Høgskolen på Vestlandet, UiT – Norges arktiske universitet og University of Greenwich, går sammen i et forskningsprosjekt for å undersøke evakueringen om bord på et skip.
Oljeflaket skal være omtrent én kilometer langt.
Bydelsprosjektet Vervet ønsker å få vite mer om den gamle, engelske tråleren som ligger under kaia på Verftstomta.
Isbryter-egenskapene til Tromsøs nye stolthet, «Kronprins Haakon», viser seg å være bedre enn forventet. Det viser første testtur til drivisen.
Kongekrabben spiser opp sjøstjerner og store snegl og overtar deres rolle i økosystemet, men har mindre effekt på fiskeressursene og de tradisjonelle fiskeriene. Dette er hovedkonklusjonen i en nylig publisert artikkel.
I dag starter den landsomfattende strandryddeaksjonen.
En polsk mann ble liggende i sjøen i 45 minutter før han ble funnet. Tilstanden hans er kritisk.
En utleiebåt med fire polske fisketurister fikk motorhavari i Dåfjorden utenfor Ringvassøya fredag kveld.
Selfangstskuta MS «Kvitungen» la mandag ettermiddag til kai i Tromsø etter én og en halv måned på havet. De er én av to skuter som har vært ute på selfangst i år.
Det er på tide å oppjustere synet på dem som jobber på havet.
Seks selskaper og friluftsråd får økonomiske midler fra Miljødirektoratet for å rydde opp i marin forsøpling.
Potensielt farlig avfall fra krigen dukker jevnlig opp, ifølge FOH.
Det opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
Båten «Rind» skal sørge for bedre fiskerioppsyn langs hele kysten.