Macks bryggeris reklamestunt tidlig på 90-tallet var så absolutt godt ment, men «Pandabrusen» eksisterte ikke lenge. I likhet med byens første brusfabrikk.
At det ble en konkurranse for menn skyldtes at ingen damer meldte seg på NNM i burgerspising i 1985.
Direktøren oppfordrer eiere av verneverdige kulturminner i Tromsø og omegn om å søke om tildeling til sine prosjekter.
71 år med lokalfergedrift på Lyngen er nå over, og med det en æra i norsk fergedrift.
Filmavisa Tromsø skal formidle lokalhistorie til eldre gjennom fem episoder. Den første blir tilgjengelig 28. desember.
Det skjedde under en isbjørnsafari med «Harmoni» sommeren 1947, da den svenske fotografen, Lennart Nilsson, leide skuta.
«Tromsø-piken» Liv Ingebjørg Olsen forlot «Nordens Paris» til fordel for det egentlige Paris og skapte seg et vellykket liv i metropolen.
I desember 2020 er det 140 år siden Sara Fabricius ble født. Hun ble seinere en av 1900-tallets store skandinaviske forfattere under pseudonymet Cora Sandel.
Veier og deres tilstand har vært samtaletema for oss nordlendinger så lenge som vi har hatt veier. Eller språk.
I går stilte jeg spørsmålet: Hva kunne vel ikke byhistoriker Nils Ytreberg ha fått til med internettet til disposisjon?
26. november ønsker Jens Brun-Pedersen at byens befolkning finner fram pussekluten og legger seg på kne i sentrum.
Etter åpningen av gamle Tromsø Museum til byjubileet i 1894, må det ha vært gode vekstvilkår på Tromsøya. For her står skogen frodig.
Innsenderen av innlegget mener debatten rundt «Homo-reinen» har skapt en interessant diskusjon.
Da Jonny Hansen i fjor ga ut ei bok om Tromsø fra 1940- til 70-tallet, ble det en braksuksess. Nå følger han opp med ei bok om Tromsø i de fire første tiårene på 1900-tallet. Her er ti historiske hendelser fra denne tida som Hansen mener det virkelig er verdt å merke seg.
Et idyllisk kunstverk av en av Nord-Norges mange og begavede kunstnere.
Nå når det er nesten turistfritt her i byen, tar vi oss tid til å se på noen av de rare turistene som allerede har vært her.
I 1967 viste byens «smågutter» seg å være langt lurere enn byens tollere.
Sogndølen Jens Andreas Friis regnes som grunnleggeren av samisk språkvitenskap, men må også regnes som en ordentlig nord-norgesvenn.
Å sortere og garve selskinn var ingen enkel sak. Derfor hadde man forskrifter for slikt arbeid.
Rieber-brygga i Tromsdalen var et fast stoppested også for ishavsskuter som hørte til i sørfylket.
Sekundærstasjonen var en del av et imponerende pionerarbeid innen strømutbygging, men kamuflasjen under andre verdenskrig var ikke akkurat nyskapende.
Krigsveteran og tidligere journalist og redaktør Gunnar Jaklin (94) har blitt tildelt syv utmerkelser for sin innsats under andre verdenskrig. Onsdag formiddag ble han utnevnt som Tromsø Forsvarsmuseums første og eneste æresmedlem. Han har mange historier.
Hva har så hodet til Frihetsstatuen, fotografert i Paris i 1883 før avsendelse til New York, med en tromsøværing å gjøre?
Det høres kanskje ut som et norsk folkeeventyr, men er faktisk en krimhistorie fra virkeligheten med «løsepenger», tystere og en lykkelig slutt.
Mens de rettroende på venstresiden på 1930-tallet dro på studietur til det forjettede land (les «Sovjetunionen»), fant tromsøværingen Johan Meyer Karlsen Thomsen seg sitt eget Utopia.
Byfeskeran holdt liv i sine sambygdinger og sine familier i årtier, men yrkesgruppen ble erstattet med hobbyfiskere lenge før 80-tallet.
Den pensjonerte sjømannen Geir Gabrielsen har brukt flere år på å sjøsette en forfallen selfangstbåt. Likevel har ingen av Tromsøs museer plass til det historiske fartøyet.
I Tromsø var det etter det forrige århundreskiftet en hunger etter god kultur, og mange nasjonale og internasjonale ensembler gjestet byen – med alt fra Tolstojs «Mørkets makt» til et vell av stykker i den lettere sjanger.
Det var en plaget mann som satte seg på en benk i Solliparken 3. januar 1913, en mann som hadde reddet kamerater fra en iskald død og som hadde opplevd polarødet på sitt mest brutale. Men hva var det som plaget polarhelten Hjalmar Johansen så inderlig at han tok sitt eget liv?
I går så vi hvordan Salomon August Andrées polarkarriere startet. I dag ser vi hvordan den sluttet.
Hallvard Birkeland er over gjennomsnittet interessert i lokalhistorien til Tromsø – her er noen av de vanvittige fortellingene fra Tromsøs brennevinshistorie.
Ingeniør S.A. Andrée ble mest kjent for sine meritter om en ballongferd over Nordpolen i 1896, med både Nils Ekholm og Strindberg på laget. En dristig operasjon som skapte mye pressediskusjon, i et polar-år av de sjeldne.
Solligården – en gang blant de største gårdene på innlandet – i dag radert ut av kartet etter boligutbygging.
Dette mildt sagt sjeldne bildet som ikke har vært så ofte på trykk viser en av byens omtalte bybranner – ennå mens røyken fortsatt stiger til værs.
Etter utlossing ved Nordolje, gikk Møre-båten «Bratt» med full fart nordover igjen. Natt til 14. mars 1960, dundret hun opp på Skallen, det vestligste av skjærene utenfor Tønsnes.
For 80 år siden, var stemningen i Norge en helt annen. Vi var en beleiret nasjon og i Tromsø satt man i aprildagene 1940 og ventet på nyheter om fienden som allerede var i Narvik. I dag er vi igjen under beleiring, men av en usynlig fiende. Kanskje stemningen ikke var så forskjellig?
Alle ungene i Grønnegata, og sannsynligvis i resten av byen, hadde lagt sin elsk på ølkjøreren Lasse.
Skal vi tro stamkunde Bjørn Harald Worum (79), og det skal vi, var tidligere sjef av Andresens Vaabenforretning, Svein Anton Andresen, litt av en villbass da han var liten, og onkelen like så.
Kjell Guttorm Eriksen fikk 17 gamle filer fra Andresens Vaabenforretning. De er nå blitt til kniver.
Fylkeskommunen krever at deponeringen av snø ved Skansen opphører, og anbefaler at det bygges en mur for å beskytte vollen.
Mai måned vil for tromsøværinger kanskje trolig huskes som veldig snørik. Historiske tall viser likevel at vi ikke har hatt så veldig mye å klage på.
Man blir åpenbart ikke ferdig med historien på Nansen plass med det første – et sted mange i byen – men kanskje færre og færre? – har et forhold til.
Som resten av samfunnet ble også Tromsø Forsvarsmuseum «koronarammet», men nå har de åpnet igjen.
På dette glimrende bildet fra skolegården på Tromsø Lærerskole, kan vi vel slå fast at det ikke bare var nordby-ramp i klasserommene – selv om de et stykke på vei har dominert forhistorien.
I Bybildet 6. mai ba iTromsø leserne spekulere i hvor hovedbildet er tatt. Her får vi svaret.
Historieløshet er farlig og kan føre til at store feil gjentas, eller i beste fall aldri rettes opp.
Fylkesrådet har fordelt mer enn 14 millioner kroner til antikvarisk restaurering av freda og fredningsverdige bygninger og anlegg.
Søren Karlsen fra Labukt i Balsfjord hadde vært fisker hele sitt liv med lange perioder hjemmefra, uten at det forhindret ham fra å ta ansvar for både gård og bygd.
Av alle fotografiske dokumentasjoner Thoralf Øien gjorde rundt det forrige århundreskiftet, er også en serie bilder av byoriginaler. De er mer eller mindre egnet for gjengivelse.
På sine 30 timer i Tromsø rakk den observante skotten Robert Chambers (1802–1871) å foreta en nokså overflatisk folkestudie og et besøk til amtmann Anton Theodor Harris (1804–1866).
Funn fra steinalderbosettinger i Finnmark viser at torsk som ble spist i Nord-Norge for flere tusen år siden var svært giftig.
En gang i tiden sto et bolighus midt i Gyllenborgkrysset. Hvem som bodde der, aner vi ikke. Men området det sto på het «Vannsletta».
På en ukes varsel stelte Tromsø Skøiteklubb til byens første internasjonale skøytestevne, mens det høljet ned.
Søndag gikk den siste episoden av NRK-serien «Kald Krig» på lufta.
«Naar jeg ser deres elendige smaa boliger, de skidne jordgammer, ofte uden gulv, tænkte paa deres livsvilkaar og nøisomhed – saa paa mine egne lune stuer med tepper og blomster, da skrek det ofte ind i mig: Hvorfor skal det være slig?»
Det tok ikke mange årene før Geofysen ble for liten. Værvarslinga utvikla seg raskt, og trengte snart all plassen. Nordlysforskerne måtte se seg om etter et eget sted.
Marssolas skarpe skinn hadde han lukket ute. Med nøyaktige fingre stilte han det trebeinte instrumentet i vater. I en tynn, nesten usynlig tråd hengte han den lille, kostbare magneten, og med tilfredshet kunne han se at den fant retninga.
Jørn Hoel er preget for livet etter å ha besøkt åstedet for Europas verste folkemord siden andre verdenskrig.
Når det i dødsannonsen heller står yrkestittel enn fornavn, kan man være ganske sikker på at man har lyktes på sitt felt.
Tromsø-skuta «Artik» satte på en måte sluttstrek for katastrofesesongen 1928 i Kvitsjøen. Av 19 forlis, var «Artik» registrert som det siste.
Et noe uklart og gammelt bilde var alt hans nevø Kjell Rotvold ga oss for å løse gåten, men vi får håpe det er nok.
Den nesten 100 år gamle aviskiosken til Jenny Nilssen har igjen kommet til heder og verdighet etter omfattende oppussing.
Arne-Terje Sæther har jobbet som båtbygger i 38 år. Nå gir han ut bok med fotografier og historier om båter som har levd sin brukstid på havet og ender det på land, i forfall.
Denne helgen arrangerte Troms Filatelistklubb en utstilling på Saga hotell i sentrum, og flere hundre brev, frimerker og postkort var stilt ut i lokalet.
– Ingen av oss var stolte av å drepe så mange menn. Men vi var stolte av å forsvare landet vårt.
Sagaen om Finnmark-opprøret på 80-tallet – og hvorfor sårene etter regionsammenslåingen kan vise seg vanskeligere å lege.
Donald MacIntosh var bare 22 år gammel da han bombet «Tirpitz». På dagen 75 år senere fikk endelig datteren hans se stedet som faren snakket om fram til sin død i januar.
Presten O. Bugge Nundals (1886–1952) handlinger på Reinøya i oktober 1922 satte spor etter seg opp til våre dager. Bokstavelig talt.
Plutselig smalt døra til kahytten åpen og to menn kom inn med riflene rettet mot skipper og skytter på MK «Sælen». Bak dem sto russiske offiserer med pistolene, hevet og klar til bruk. Det var med andre ord ikke en vanlig arbeidsdag på ishavet.
Alt er relativt, særlig når man er en liten gutt på 12 år fra Senja, og ankommer «storbyen» for første gang.
Hvem skulle tro at det var nødvendig? I Nord-Norge?
Uoversiktlige eierforhold har ofte gjort det vanskelig å ta vare på byens historie. Som da kommunen kjøpte eller overtok eller simpelthen bare gjenoppdaget de «utrydningstrua» fiskehjellene på nordøya.
Lærer og lokalpolitiker Rasmus Hansen, arbeidet i Ullsfjorden før andre verdenskrig og var en landsdelens mange hverdagshelter.
Et av byens klassiske minnesmerker – den nesten 100 år gamle minnebøssa utenfor Sjømannshjemmet – skal nå tilbake på sin opprinnelige plass.
Dette er tre institusjoner i gamle Tromsø: Museet, Landskirka og sykehuset. Og en nesten naken Tromsdal.
Gartner og lærer Severin Ytreberg (1864–1947) anså hagebruk som et botemiddel mot dårlig oppdragelse og dårlig helse.
Vi tør vel påstå de så langt fra var lurvete kledd, de som flanerte i byens gater på 20- og 30-tallets søndager.
I mange år har blåskiltene som Tromsø Bys vel har dekorert utvalgte historiske bygg med, fått henge i fred. Nå har to blitt stjålet.
Etter flere funn av gjenstander fra steinalderen, eldgamle hustufter og helleristninger i samme område, bretter arkeologene ved UiT opp ermene i sommer.
Dette er historien om barndomsårene til de siste forpakterne av småbruket Breivik Søndre.
Stort sett hele området rundt Skattøra Flystasjon er nå fredet av Riksantikvaren.
Kommunen arrangerte torsdag ettermiddag bursdagsfest for Tromsø by.
Landstedet «Fredheim» må nesten regnes som begynnelsen på Tromsø villastrøk. Mye takket være mannen i tårnet.
Mandag 17. juni kan Tromsø by 225 år lange historie gjenoppleves på 45 minutter.
Fortsatt gjenstår tilpasninger, finpuss og litt arbeid, men det 43 fot lange vikingskipet som er bygget i Håkøybotn ble sjøsatt lørdag.
Polarmuseet har ikke gjennomgått særlig store forandringer siden slutten av 80-tallet. I juni åpner en av deres faste utstillinger i ny drakt.
Da Storgata ble anlagt som byens hovedgate, visste hun å tiltrekke seg de riktige beboerne.
Mandag 19. mai 1969 våknet byen opp til et mysterium: Hvem hadde båret Eidis Hansa-steinen tilbake til Vinmonopolet?
Selv om døden er uunngåelig og 91 år tross alt er en høy alder – blir man likevel overrasket.
«Sol og fint vær preget årets Tromsø-17. mai fra morgen til kveld. Det var storoppslutning om tog og andre arrangement fra russen larmet byen våken ennå før natten var blitt til morgen til pastor Aarvik avsluttet dagen med andakt på Torget samtidig med at flaggene ble firt».
Selv om brødrene Tore og Børge Hansen valgte forskjellige yrker i livet, begynte de med det samme.
Den fantastiske videoen fra da de hevdet Ølhallen var Skandinavias eneste pub, går sin seiersgang på sosiale medier.
Varmen var så intens at Tor Henriksen gikk i knestående mens flammene slikket rundt ham på taket i Storgata 85.
Tre søstre gir gamle møbler, instrumenter og gjenstander fra barndomshjemmet til Stiftelsen Tromsø Gamleby.
Naturen her oppe inspirerer stadig vekk fotografer til å trosse kulde, regn og andre uhumskheter.
«Lagret til senere bruk», kan vi vel si om dette bildet av lokalbåten «Bjarkøy».
Det er et par grunner til å bruke dette bildet. En ting er rollen IOGT og avholdslosjene har spilt i bysamfunnet opp gjennom årene etter at de utslettet seg selv. Noe annet at Kaigata sannsynligvis er den gata i byen som har vært gjennom den heftigste utbyggingen.
I fjor høst kom det ut en ny og interessant bok som ser ut til å ha gått under radaren hos mange lesere.
Det er gjerne inne i de små husene våre at de største dramaene utspiller seg; dramaene med store følelser som savn og kjærlighet.
Jan Hallstensen har byens kommunevåpen som hobby. Ikke bare har han en stor samling, han har også funnet ut at dagens kommunevåpen ble godkjent av nazistregjeringen i 1941.