Fylkesmannens rapporter er nå oversendt Statens helsetilsyn som har myndighet til å vurdere eventuelle reaksjoner mot helsepersonell.
I et brev til Datatilsynet retter Hurtigruten kritikk mot Tromsø kommune fordi de har delt personopplysningene til passasjerer og mannskap fra MS "Roald Amundsen".
Tromsø kommune har kjøpt smittevernutstyr for 8,2 millioner kroner. I frykt for tyveri har de holdt adressen hemmelig og nå skal lagerbeholdningen flyttes til et mer egnet, men like hemmelig, sted.
En arbeidsgruppe som fikk i ansvar å bestille smittevernutstyr forteller om kaotiske tilstander de første månedene etter pandemiutbruddet.
Det har vært nok ei stri uke i Hurtigruten. Og mens ledelsen fortsetter å nippe champagne, mens de lytter andektig til orkesteret som spiller pliktskyldig på dekk, ser vi andre et sakte forlis som pågår for åpen scene.
Den eksterne granskningsrapporten i etterkant av coronautbruddet på hurtigruteskipet Roald Amundsen er lagt frem.
I en pressemelding sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam unnskyld for selskapets håndtering av saken.
Rapporten peker på feil som ble begått i forbindelse med forberedelser til seilasene, påmønstring av mannskap, tiltak underveis og håndtering av smitteutbrudd.
På noen kaotiske uker har Hurtigruten-navnet blitt synonymt med unnfallenhet, usannheter og uegnet lederskap.
Fastlege Astri Medbø reagerte kraftig da Tromsø kommune ba fastleger melde seg frivillig til å jobbe med Hurtigruten-utbruddet. Hun mener kommunen ikke har stilt opp for legekontorene under pandemien.
Solfrid Rustad (79) ble coronasmittet på MS «Roald Amundsen». Da Hurtigruten skulle gjøre det godt igjen, ble vondt verre: – Det var så ydmykende, sier Trondheim-kvinnen.
Kontrollutvalgets leder, Hans Petter Kvaal (H), vil rydde opp i forkant av en eventuell erstatningssak som kommunen kan komme til å rette mot Hurtigruten for å dekke utgifter knyttet til situasjonen på MS «Roald Amundsen».
Flere gjester skal ha testet positivt for koronaviruset etter å ha vært på seilinger med MS «Fridtjof Nansen» i vår.
Dårlig sikring førte til at kommunens arbeidstelt havnet i bilen til en av sykepleierne. Hun har nå sendt erstatningskrav til Tromsø kommune.
Hurtigrutens cruiseskip «Roald Amundsen» er ikke lenger «overtatt» av Tromsø kommune. Fredag ble skipet frigitt til Hurtigruten, og det medisinske arbeidet om bord blir avsluttet.
Tidligere høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum mener det er flere uheldige aspekter ved at Hurtigruten har engasjert granskning av seg selv.
Tromsø kommunes kontrollutvalg ber juristene gjøre rede for hvorfor ordfører Gunnar Wilhelmsen var habil i håndteringen av smitteutbruddet på Roald Amundsen.
En lege og to sykepleiere på ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» jobbet uten norsk tillatelse. Helsedirektoratet mener det kan være i strid med Helsepersonelloven, men Sjøfartsdirektoratet mener det er greit.
Den ansatte skal ha hatt symptomer på lungebetennelse, men arbeidet likevel med gjester om bord i MS «Roald Amundsen». Skipslegene har bagatellisert koronasituasjonen, ifølge varsler.
Hurtigruten-skandalen har utviklet seg til å bli fullstendig komikveld. Vi ville ledd av avsløringene, hadde det bare ikke vært for at det var et dødelig virus det var snakk om – og at fadesene setter folks liv i fare.
En ansatt i Hurtigruten med utdanning og jobberfaring i samfunnsberedskap og risikoanalyse slo alarm om grove feil i smittevernet på Hurtigrutens «Roald Amundsen».
Kommunens ansatte måtte dobbel- og trippelsjekke informasjonen de fikk fra Hurtigruten, og krisestaben følte at de måtte fatte beslutninger på sviktende eller falskt grunnlag.
En av de to skipslegene om bord på MS «Roald Amundsen» skal ha spurt om vondt i halsen var et covid-19 symptom.
Styret i Hurtigruten, samt konsernsjef Daniel Skjeldam ga onsdag ettermiddag en uttalelse vedrørende granskningen som nå pågår.
Koronasmitte er det ikke sikkert Hurtigruten kunne unngått. At det hele utviklet seg til å bli total solformørkelse kunne de imidlertid forhindret med litt bedre kommunikasjonshåndtering.
Tre leger og tre sykepleiere fra Alta jobber nå for å følge opp mannskapet om bord på MS «Roald Amundsen» som ligger til kai i Breivika.
Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.
Først da MS Roald Amundsen ble flytta fra havneterminalen til Breivika søndag meldte skipet fra om at det var smitte eller mistanke om smitte om bord.
Bjørn-Gunnar Jørgensen, gruppeleder i Tromsø Frp ønsker at ordfører Gunnar Wilhelmsen legger alle kortene på bordet rundt hans tilknytninger i hurtigrute-saken.
Vi er mange som ønsker oss Hurtigruta tilbake, men i hvilken tilstand? Og vil den være «sjødyktig» i fremtiden også, spør innleggsforfatteren.
Fredag kveld startet døgnbemanningen med helsepersonell for å se til de koronasyke på hurtigruteskipet.
Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe er ikke nådig i sin kritikk av ordførerens stilling til sine egne habilitetsspørsmål. Han mener Wilhelmsen overser problemstillinga.
Nylig konstituert konserndirektør i Hurtigruten, Asta Lassesen, er samboer med Yngve Lundbakk, som er eiendomssjef i Wilhelmsens selskap Triko. Disse var også i ordførerens bryllup.
I en detaljert smittevernplan beskriver Hurtigruten over 50 sider hvordan de skal ivareta smittevernet om bord, men karanteneplikten nevnes ikke med ett ord.
Kanskje vi skal vurdere å, innimellom vår forbannelse av de ansvarlige, sende en varm tanke til de smittede, spør spaltist Stein-Gunnar Bondevik.
På fredagens pressekonferanse med kommunen og UNN kom det fram at kommunen, i samarbeid med UNN, skal ha døgnkontinuerlig bemanning på MS «Roald Amundsen».
Det blir presseorientering på rådhuset i Tromsø i dag, fredag 7. august, klokken 16:30.
FHI opplyser nå at de første smittede i mannskapet om bord MS «Roald Amundsen» hadde luftveissymptomer. Likevel mistenkte ikke Hurtigruten covid-19.
Kommunen forklarer hjemsendelsen med intern kommunikasjonssvikt. De som skulle sende folk hjem visste ikke at passasjeren ventet på prøve og passasjeren sa heller ingenting.
Grunnstøtinger, motortrøbbel, tap av anbud, og sykdommer. Listen er lang over hendelser som har påvirket Hurtigruten negativt de siste årene.
Etter det nye utbruddet av koronasmitte i Tromsø, tar mange ledere en ekstra titt på egne rutiner for smittevern.
Daglig leder i Tromsø Taxi Steinar Nilsen er ikke kjent med at noen av disse sjåførene har testet positivt for koronaviruset.
Ivar Helsing Schrøen mener dagens tiltak på Langnes er gode nok, men er klar til å gjøre endringer hvis Folkehelseinstituttet kommer med nye anbefalinger.
Ordføreren og kommunedirektøren er tydelige på at kommunen ikke skal ta regninga for de store kostnadene knyttet til blant annet Hurtigruten-utbruddet.
Én av legene om bord på hurtigruteskipet har hatt en rekke tilsynssaker mot seg, og fått gjentatte advarsler fra Helsetilsynet.
Sjefen i Norges Rederiforbund ser på smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» som uheldig for hele rederibransjen.
Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier at kommunen nå undersøker hvorfor passasjeren reiste hjem før kroronaprøven var klar.
To passasjerer med sykdomssymptomer har forlatt MS «Midnattsol» i Trondheim. Skipet er på vei videre sørover.
Båten ankommer Tromsø fredag.
Torsdag formiddag opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at de to legene om bord er henvist til lugarene sine, og at de skal oppholde seg der.
Torsdag morgen ankom hurtigruteskipet «Spitsbergen» kai 24 i Breivika.
I bilen på vei hjem fra Tromsø fikk Jan Tveråbakk (65) beskjed om at reisekameraten var smittet av coronaviruset. – Vi ble veldig overrasket, sier han.
Passasjeren testet først negativt og fikk kjøre sørover fordi det ikke ble fanget opp at passasjeren venta på svar på en ny test. Den andre prøven var positiv.
De nyeste testresultatene viser at 37 av mannskapet og 16 av passasjerene som har vært på de to seilasene med Hurtigruten er smittet.
Gunnar Wilhelmsen (Ap) vil ikke ta stilling til en erstatningssak mot Hurtigruten, hvor hans kone eier 0,1 prosent av aksjene og arbeider som direktør for myndighetskontakt.
Anne Marit Bjørnflaten er direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten. Hun sier at hun ikke var kjent med dialogen mellom selskapet og FHI eller kontakten med Hadsel kommune.
Erlend Svardal Bøe (H) mener et erstatningskrav rettet mot Hurtigruten ikke bør være noe å diskutere.
Tromsø kommune ser på mulighetene til å kreve penger av Hurtigruten som følge av påførte kostnader etter korona-skandalen.
Tre dager før første seilas med MS «Roald Amundsen» fikk Hurtigruten beskjed om at ingen kunne gå i land dersom mannskap eller passasjerer skulle vært i karantene ved ombordstigning.
Hurtigrutens ekspedisjonsskip er satt på pause, men den vanlige trafikken langs norskekysten fortsetter med fire av elleve skip på havet.
Chris Hudson i Visit Tromsø er bekymra for at byens gode navn og rykte svekkes etter omtale av smitteutbruddet i internasjonale medier de siste dagene.
Kommunen og skipslegen diskutere om de skulle ta den friske delen av mannskapet i land, men har besluttet at det er forsvarlig å la dem sitte i karantene på skipet.
Tromsøs hotellbransje har lagt en positiv måned bak seg, men nå får flere avbestillinger som følge av situasjonen på «Roald Amundsen».
To av de tre største aksjeeierne i Hurtigruten forholder seg tause etter at det ble påvist koronautbrudd på MS «Roald Amundsen».
MS «Spitsbergen» er på vei fra Svalbard og Tromsø Havn jobber med å finne en kai til skipet som anløpet cirka klokka 20.
Besetningen som fortsatt er om bord på MS «Roald Amundsen» skal være ved godt mot etter å ha vært isolert siden fredag.
FHI sier Hurtigruten brøt avtalen de hadde om å varsle passasjerene som var om bord på den første seilasen.
Lederen i Sjømannsforbundet, Johnny Hansen, frykter at Hurtigrutens korona-blemme vil påvirke arbeidsutsikten til medlemmene i forbundet.
Ansatte ved Handelshøgskolen på UiT tror ikke smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» vil ha en negativ langvarig effekt for Hurtigruten, men synes likevel de har håndtert situasjonen dårlig.
På Hurtigrutens pressekonferanse mandag ettermiddag, beklaget konsernsjef Daniel Skjeldam på det sterkeste.
Sammen med et team på 20 personer jobber Øyvind Benjaminsen nesten døgnet rundt for å gjøre smittespredningen av korona i Tromsø så liten som mulig.
Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam sa at de aldri ville ha sluppet noen av skipet hvis de hadde mistanke om at noen var smittet av covid-19. Ifølge UNN var denne mistanken klar fredag morgen.
Tromsø kommune har ansvar for å følge opp alle som er smittet av korona i kommunen og vil derfor samarbeide med helsepersonellet om bord på MS Roald Amundsen.
Store deler av selskapets ansatte er fortsatt permitterte. Likevel valgte Hurtigruten å bemanne ekspedisjonskipene sine i Norge med filippinsk mannskap til en tredel av lønna. Nå frykter fagforening smitteutbruddet får konsekvenser for de ansatte.
Ordfører Gunnar Wilhelmsen og kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen informerte om siste nytt fra smitteutbruddet på Hurtigruten.
Etter utbruddet av koronasmitte på ekspedisjonscruiseskipet MS Roald Amundsen, stopper Hurtigruten inntil videre alle seilinger med ekspedisjonscruiseskipene MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen både i og utenfor norsk farvann.
Etter at Hurtigruten la til kai i Tromsø, rakk passasjerene å bevege seg over større avstander før de fikk vite at de måtte i karantene. Pandemi-ekspert Ørjan Olsvik er ikke imponert over at Hurtigruten slapp passasjerene i land når det kunne være smitte om bord.
Personen var på jobb på UNN Tromsø i 2–3 timer før smitteutbruddet på Hurtigruten-skipet ble kjent.
Kommunen redegjorde søndag for smittesporingsarbeidet etter at det fredag ble oppdaget korona-smitte om bord i Hurtigruten MS «Roald Amundsen».
Jim Viktor Myrli (42) fikk beskjeden om at han kunne vært utsatt for koronaviruset da han satt på bussen på vei hjem.
36 besetningsmedlemmer fra MS «Roald Amundsen» har testet positivt. Hurtigruten har fortsatt ikke kommet i kontakt med 20 av passasjerene.
Sjåfører i Tromsø Taxi tatt ut i karantene etter at passasjerer ikke nevnte at de kunne være koronasmittet.
Dersom det hadde vært noen som helst mistanke om at koronaviruset var på MS «Roald Amundsen», ville ikke passasjerene ha forlatt skipet, sier konsernsjef i Hurtigruten.
I en pressekonferanse i formiddag bekrefter kommunen at det er 29 nye som har testet positivt for korona på Hurtigruten.
Alle de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens «MS Roald Amundsen» har blitt testet for koronasmitte.
En person i Hadsel kommune i Nordland, som denne uken fikk bekreftet covid-19-smitte, var om bord hurtigruteskipet der fire av mannskapet til nå er bekreftet smittet.
Hurtigruten ga i kveld beskjed til passasjerene om at det bare er å reise hjem. Kommuneoverlegen i Tromsø sier de ikke skal reise hjem. Passasjerene sitter igjen rådville.
Alle passasjerer ved «Roald Amundsen» som ikke er bosatt i Tromsø kommune, skal i karantene uten å forlate kommunen. Tidligere statssekretær og Frp-profil, Line Miriam Haugan, hadde allerede reist hjem til Finnsnes da hun hørte om smitteutbruddet.
Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier at Hurtigruten ikke har informert kommunen om at passasjerer har gått i land.
UNN opplyser at de tre som er sendt til sykehuset med påvist koronavirus er utenlandske statsborgere som til daglig er mannskap på Hurtigrutens «Roald Amundsen».