Ansatte ved Kvaløysletta sykehjem fortviler over langvarig usikkerhet om egen arbeidshverdag. - Vi har forståelse og medfølelse, svarer kommuneledelsen.
Året 2020 startet ikke bra for brukere og ansatte på Kvaløysletta sykehjem, skriver de tillitsvalgte ved sykehjemmet i et åpent brev til politikerne i Tromsø kommune.
Søndag ettermiddag samles etter planen over tusen av Kvaløyslettas innbyggere, som er lei av å bli nedprioritert av kommuneledelsen.
Kvaløysletta sykehjem skulle etter planen være tømt 1. juli i år, men ifølge de reviderte planene vil de mest sannsynlig ikke engang rekke å tømme sykehjemmet til 1. juli neste år.
Kommunen skulle spare millioner på å legge ned Kvaløysletta sykehjem innen 1. juli, men sykehjemmet har fortsatt 45 beboere.
Kommunen skaper et kjempepress på eksisterende tjenester, økt press på ansatte, ekstra lidelser på eldre og andre som trenger hjelp på høyt omsorgsnivå, skriver innleggsforfatteren.
Sylvia Labugt skriver her et åpent brev til Tromsø kommune, Avdeling for helse og omsorg og leder for Helse- og velferdsutvalget, Gunhild Johansen.
Å legge ned Kvaløysletta sykehjem er en dårlig løsning på problemet med økonomien.
Mandag feiret de ansatte på Kvaløysletta sykehjem at arbeidsplassen deres hadde eksistert i 39 år.
Kvaløysletta sykehjem skal tømmes innen 1. januar, men verken enhetslederen, posisjonen eller opposisjonen har tro på at det lar seg gjøre.
Kvaløysletta sykehjem styres ned og de 49 beboerne må stille seg i kø sammen med de 27 som allerede venter på langtidsplass ved ett av kommunens andre fire sykehjem.
Nedleggelsen av Kvaløysletta sykehjem pågår for fullt, de ansatte er i omstilling og vet ikke hvor de skal arbeide når hjemmet stenger. Likevel er ikke nedleggelsen politisk vedtatt, skriver Ingrid Lettrem Olsen.
«Det røde flertallet stoppet bygging av nytt sykehjem i Kroken og har nå gjort det samme på Kvaløysletta», skriver debattanten.
Enhetsleder Wigdis Anitha Olsen er fornøyd med at de har fått en heis som fungerer slik at de kan drifte sykehjemmet på en forsvarlig måte.
Frp vil fremme forslag i kommunestyret om 36 millioner i driftsmidler til Kvaløysletta sykehjem slik at det kan holdes åpent ut året.
– Vi har vært i omstilling helt siden jul. Nå vil det ta enda lengre tid, og skape enda mer usikkerhet.
Det kan gå mot å skrote de nåværende planene for bygging av nytt bo- og velferdssenter som skal avløse Kvaløysletta sykehjem. Formannskapet vedtok tirsdag å utsette saken til i høst når neste års budsjett skal behandles.
To av fem sykehjem i Tromsø har åpnet opp for besøk. De tre resterende arbeider med saken.
Flere politikere reagerer på at planene om et helt nytt Kvaløysletta bo- og velferdssenter plutselig dukker opp på kartet uten forvarsel.
Administrasjonen anbefaler at sykehjemmet fases ut i løpet av året og deretter rives. 27. mai skal kommunestyret ta stilling til saken.
Stabssjef Oddgeir Albertsen anslår at det planlagte Kvaløysletta bo- og velferdssenteret vil belaste kommunebudsjettet med rundt 130 millioner kroner i året.
I mai skal kommunestyret bestemme seg for om Kvaløysletta sykehjem skal restaureres eller rives. Administrasjonen mener prislappen kan bli lik samme hva som velges.
To og et halvt år etter åpningen av Helsehuset lanseres tanken om å gjøre om bygget til sykehjem. Det snur opp ned på planene for omsorgstilbudet i kommunen og vil bare forverre situasjonen.
Avdelingsledere i hjemmetjenesten mener at administrasjonen sitter på rådhuset og kutter i tjenester uten at de ser konsekvensene «på gulvet».
Politikerne i kommunestyret snudde 180 grader og vedtok å utsette stengingen og oppussingen av Kvaløysletta sykehjem.
Frps Bjørn Gunnar Jørgensen fremmet mistillitsforslag mot kommunedirektør Britt Elin Steinveg i starten av onsdagens kommunestyremøte.
Politikere må ta både populære og upopulære valg, skriver varaordfører Marlene Bråthen (Sp).
Prosessen rundt Kvaløysletta sykehjem er dårlig gjennomført, og har vært skadelig for beboere, pårørende og ansatte. Den tærer enda mer på folks tillit til Tromsø kommune. Nå må kommunestyrets flertall sette en fot i bakken, og tenke seg om på nytt, skriver Rødts gruppeleder.
Over 200 personer stilte seg opp ved Rakettkiosken tirsdag ettermiddag for å markere sin misnøye mot hvordan saken rundt Kvaløysletta sykehjem har blitt håndtert.
Ja, vi må klare oss med mindre ressursar innafor både skole og helse. Det er ikkje hyggeleg, det er ikkje i tråd med det vi ønskar oss, men det er ikkje alltid vi kan gjere det vi vil.
Det kyniske spillet som er avslørt i media mot våre syke og gamle på Kvaløysletta sykehjem, har naturlig nok skapt uvanlig sterke reaksjoner blant Tromsøs befolkning.
Annie Skoglund sier opp etter sju år i Tromsø kommune. Nå skal hun bli administrativ leder i Norsk Sykepleierforbund for Nordland, Troms og Finnmark.
Kommunen har ikke råd til å bygge nye sykehjem, og dreier eldreomsorgen mot omsorgsboliger og hjemmetjenester.
Kunne politikerne i Ap, SV og Rødt – som har styrt de siste fire årene – ha tatt grep for å unngå å havne i denne situasjonen?
Kvaløysletta sykehjem skal stenges i sommer fordi kommunen må spare penger. Historien om «renovering» har verken rot i virkeligheten eller i handlings- og økonomiplanen. Jeg har ikke opplevd maken til klønete saksbehandling, skriver Kristoffer Kanestrøm (Frp).
Lederen ved sykehjemmet frykter at kompetansen og arbeidsmiljøet vil gå oppløsning som følge av stengingen.
– Vi er i en kritisk situasjon med mange UNN-pasienter i kø, og ser på alle mulige løsninger, sier seksjonsleder for hjemmetjenester, Annie Skoglund.
I en ny versjon av oppdragsbrevet sendt fra kommunedirektøren til avdeling for helse og omsorg er alle krav nå blitt fjernet.
Johan Robertsen, pensjonert enhetsleder og sykepleier, deler sine tanker i lys av saken om stenging av Kvaløysletta sykehjem.
I fjor betalte kommunen tolv millioner til UNN i døgnbøter på grunn av utskrivningsklare pasienter som kommunen ikke hadde kapasitet til å ta imot. Kristoffer Kanestrøm (Frp) tror situasjonen vil bli enda verre i år.
Tromsø Høyre skriver i dette leserinnlegget at Kurbadet og Skibotn Helse og Rehab kan ta imot pasienter fra UNN umiddelbart, og til en lavere pris enn det kommunen betaler i døgnbøter til sykehuset.
1. juli stenges Kvaløysletta sykehjem for å bli renovert. Avdelingsdirektør i Byutvikling, Mette Mohåg, sier at de først på nyåret har startet arbeid med å avklare hva som skal gjøres.
Sentrale politikere sier at de ikke er kjent med brevet fra kommunedirektøren med krav om å fase ut et sykehjem.
I et brev til avdelingsdirektøren for helse og omsorg skriver kommunedirektøren at det forventes at det fases ut et sykehjem i løpet av 2020. Britt Elin Steinveg kaller ordvalget «en misforståelse».
Det er saker hvor en politiker bør stå steilt imot stormen og det er saker der han eller hun bør bøye av for presset. Det med å skjønne hva som er riktig i de forskjellige tilfellene handler om politisk teft.
Det er grunn til å undres over hvilke planer den politiske ledelsen egentlig har – utover det å spare penger.
Harry Hanssen er blant beboerne på Kvaløysletta sykehjem som frykter konsekvensene om de tvangsflyttes.
1. juli skal beboerne på Kvaløysletta sykehjem være ute av bygget, som skal renoveres. Det skjer ikke uten kamp fra de pårørende, var beskjeden under informasjonsmøtet mandag.
Tilstandsrapporten fra Kvaløysletta sykehjem ble gjennomført i november 2018 og viser 27 avvik. Flere av avvikene medfører store konsekvenser for beboere og ansatte.
Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) er lei seg for at det er skapt så mye oppstyr rundt fremtiden til Kvaløysletta sykehjem.
Høyre-toppen er svært kritisk til måten administrasjonen har presentert planene for Kvaløysletta sykehjem. Saken har satt ordføreren i dårlig lys og det bør få konsekvenser, mener kommunestyrepolitikeren fra Høyre.
Rødts Bendik Hugstmyr Woie vil ha svar på hvordan den uoversiktlige situasjonen på Kvaløysletta sykehjem kan ha oppstått.
For tre dager siden skapte Elida Marie Andersen (30) protestgruppa «Nei til nedleggelse av Kvaløysletta sykehjem». Nå trekker hun seg fra sin rolle som administrator.
Slik svarer ordføreren og leder av helse- og velferdsutvalget Gunhild Johansen (SV) på kritikken mot dem i forbindelse med Kvaløysletta sykehjem.
Politisk ansvarsfraskrivelse sier Krfs Helga Marie Bjerke om situasjonen ved Kvaløysletta sykehjem.
Det er brutalt å vite at dørene skal stenges, uten å vite noe om fremtiden konkret, skriver Natalija Klazer, fag- og kvalitetskoordinator ved Kvaløysletta sykehjem.
Vi vil be om at ordføreren legger denne saken fram for politisk behandling. Kravet vil bli fremsatt i formannskapet allerede på tirsdag.
Beslutningen om renovering og midlertidig lukking av Kvaløysletta sykehjem har skapt mye diskusjon i avisene de siste dagene. «Hvor skal de gjøre av beboerne»? «Hva skal skje med de ansatte»? «Dette vil ikke spare penger».
Siste dagers oppslag i media om Tromsø kommunes planer om å stenge Kvaløysletta sykehjem, er bekymringsfullt for kapasiteten og driften ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
Politikere og administrasjon ble møtt med hånlatter og sterk kritikk da de skulle informere om stengingen av Kvaløysletta sykehjem.
Med brennende fakler og folkerop hadde en stor mengde kvaløyværinger samlet seg i protest mot den planlagte stengingen av Kvaløysletta sykehjem.
Politisk ledelse i kommunen trakk seg fredag fra intervjuavtaler om fremtiden til Kvaløysletta sykehjem. Nå varsler de pressekonferanse lørdag.
Det å bli alvorlig syk og svekket med stort hjelpebehov i Tromsø kommune i dag er et sjansespill, skriver fastlegen i dette debattinnlegget.
Pårørende stiller seg fullstendig uforstående til planer om å stenge Kvaløysletta sykehjem, og mener beboerne vil bli utsatt for enorme påkjenninger.
140 millioner skal spares i Tromsø kommune – koste hva det koste vil.
Hovedtillitsvalgt Ingrid Lettrem Olsen i Fagforbundet mener administrasjonens forslag om å stenge sykehjemmet ikke lar seg gjennomføre.
At det skal spares på egg ved Helsehuset, ser ikke ut til å være et problem for den politiske ledelsen og administrasjonen i Tromsø kommune.
Mens pengene renner ut i døgnbøter til UNN, foreslår kommuneadministrasjonen nå å stenge Kvaløysletta sykehjem fra sommeren av.
Stramme økonomiske rammer gjør at egghungrige pasienter må finne seg i andre, billigere proteinkilder.
Ledelsen ved UNN slår nå alarm om at drifta ved sykehuset rammes hardt av at Tromsø kommune ikke henter hjem sine ferdigbehandlede pasienter.
Universitetssykehuset Nord-Norge kan ikke ta imot pasienter eller gjennomføre planlagte behandlinger fordi ferdigbehandlede pasienter fra Tromsø opptar kapasiteten.
SVs Gunhild Johansen hadde håpet Helsehuset og Otium skulle løse kapasitetsproblemene.