Tema

torsdag 17.10 2019

Klassikeren «Borsjt» – russernes røde supersuppe

Om du spør en russer om hva som er nasjonalretten hans eller hennes – da er sannsynligheten stor for at svaret blir «borsjt».

torsdag 10.10 2019

Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

onsdag 11.09 2019
4

Ukas matspalte:

Hjemmelaget tagliatelle med tørket steinsopp

Noen ganger vil du ha noe som er enkelt, men likevel smaker himmelsk. Da er denne oppskriften perfekt.

onsdag 04.09 2019

Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.

torsdag 29.08 2019

Ukens matspalte

Sprø og velsmakende lammekarré med lun ratatouille

Årets første lammekjøtt er nå tilgjengelig i butikkene – noe vi feirer med å servere en fransk-italiensk oppskrift for det kanskje edleste stykket på lammet – karréen.

torsdag 15.08 2019
1

Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.

torsdag 08.08 2019

Meksikansk festmat: Pollo Asado med saftige salsabønner

Denne uka kan du late som om du er Morgan Kane som spiser middag på en liten, skitten cantina i en navnløs, støvete landsby i Sonora.

fredag 02.08 2019

Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019
1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 30.05 2019

Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

torsdag 23.05 2019

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

torsdag 02.05 2019

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

torsdag 25.04 2019
5

Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

søndag 21.04 2019

Fire lekre frokoster til påskekosen

Gleder du deg til lange, gode påskefrokoster? iTromsøs Mat-Christer har fire oppskrifter som vil gi frokosten prikken over i-en.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

torsdag 04.04 2019

Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.

torsdag 28.03 2019

Krydret klassiker:

Djevelsk god kylling – pollo alla diavola

Det må jo smake sterkt når vi lager det som høres ut som fandens egen kyllingfavoritt.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

fredag 15.03 2019

Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

torsdag 07.03 2019

Ukas matspalte:

Roastbeef med sennep og pepperrot

Noe av det beste med å reise til England er søndagslunsjene på pub. I ukas matspalte lager vi en skikkelig publunsj-klassiker - roastbeef på grønnsaksseng.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

torsdag 21.02 2019

Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

torsdag 07.02 2019

Ukas matspalte:

Svineindrefilet med tre sorter pepper

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

torsdag 20.12 2018

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.

torsdag 13.12 2018

Ukens matspalte

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

torsdag 06.12 2018

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

torsdag 22.11 2018

Ukas matspalte

Amerikansk «pytt i panne»: Grillet ørret med lun «Succotash»

I ukas matspalte skal vi til «the Deep South» i USA for å finne selskap til et saftig stykke grillet ørret.

torsdag 15.11 2018

Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

torsdag 08.11 2018
4

Ukas matspalte

«Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus

Vi har tidligere laget «ribollito» i matspalten – en av Toscanas virkelige «nasjonalretter». Denne uka skal vi lage en annen – nemlig «gnudi».

torsdag 01.11 2018

Ukas matspalte:

Bourride med tørrfisk, reker og frisk hjemmelaget aioli

Tørrfisk er en utmerket råvare i suppe, og i ukas matspalte skal vi lage en variant bourride. Der vi lar utvannet tørrfisk spille hovedrollen i den sørfranske suppa.

torsdag 25.10 2018
1

Ukas matspalte:

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt!

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt! Det er en flott match som gir en spennende og eksotisk høstmiddag.

torsdag 11.10 2018

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

torsdag 04.10 2018

Ukas matspalte:

Ribolito – en av verdens beste supper

I ukas matspalte skal vi koke Toscanas «nasjonalrett», en nydelig ribollito som skal få godgjøre seg lenge i gryta.

torsdag 06.09 2018

Ukens matspalte:

Luksustoast rett fra kantarellskogen

Soppsanking blir mer og mer populært, og det er kanskje ikke så rart all den tid at skogen bugner av eksklusive delikatesser over hele landet.

torsdag 30.08 2018

Ukens matspalte:

Slik bør du bruke den nye «supergrønnsaken» mangold

Har du ikke smakt mangold ennå? Da er det sannelig på tide – det er nemlig blant det sunneste og beste du kan spise.

torsdag 23.08 2018

Luksus fra havet:

Slik lager du et skikkelig herremåltid av makrellstørje fra yttersida

Denne uka skal jeg lage den mest eksklusive fiskeretten jeg har laget her i matspalten. Men frykt ikke – du kan lage den i en «billigversjon» også.

onsdag 08.08 2018

Kyllingkarri fra kryddernes forlovede land – indiske Kerala

La deg ikke avskrekke fra å lage denne kyllingkarrien – selv om den inneholder 14 forskjellige krydder.

torsdag 12.07 2018

Ukens mat-spalte:

En smak av sommer med saftig kylling bakt med salvie og vin

I dag skal vi bruke en meget anvendelig urtekrydder til å lage en meget velsmakende og saftig kyllingrett.

onsdag 04.07 2018

Ukens matspalte:

Kan man spise reinskav om sommeren? Selvfølgelig kan man det!

Reinkjøtt er jo tradisjonelt sett mat man serverer i jakttiden om høsten – men tro meg, det er utmerket sommermat.

torsdag 28.06 2018

Ukens matspalte

Lett og lekker spinatpai: «Flan» fra italienske Piemonte

torsdag 21.06 2018
1

Ukens matspalte

Slik lager du laks med smørdampet kål

søndag 17.06 2018

Reportasjen:

Drømmeferien for både proffe og uproffe mat- og vininteresserte

– Jeg tror at folk er lei av standardisert supermarkedmat. De er mer opptatt av kvalitet. Mat- og vinturisme som kulturelt fenomen er et tegn på dette.

torsdag 07.06 2018

Ukens matspalte:

Frist brunsj-gjester med «Dyrlægens natmad» og andre deilige danske «smørrebrød»

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

torsdag 31.05 2018

Ukens matspalte:

Grillede kjøttruletter og grønnsaker med rosmarinolje

Selv om kvikksølvet ikke er enig, så er grillsesongen her. I ukas matspalte griller vi rullet kjøtt og gode grønnsaker.

onsdag 16.05 2018

Ukas matspalte:

Sitronduftende svinefilet i en sjysaus med laurbær og grønnpepper

Vi skal nok en gang til Italia i ukas matspalte. Denne gang skal vi lage en «tam» versjon av villsvinsfilet.

torsdag 03.05 2018

Mat fra vidda:

Lun suppe med reinboller

I ukas matspalte skal vi «rulle» reinkjøtt – og lage en god og varmende buljongsuppe.

torsdag 19.04 2018
4

Ukens matspalte:

«Karbisen» – en utskjelt klassiker med ufortjent dårlig rykte

Er du en av dem som rynker på nesen når du hører ordet «Karbonade med løk»? Jeg håper jeg kan få deg til å endre mening.

torsdag 12.04 2018

Ukens matspalte:

Velsmakende og varmende – lasagne al forno

Hvem liker ikke lasagne? En «hellig» treenighet mellom pasta, kjøtt og ost.

torsdag 15.03 2018

Ukens matspalte:

Svinekam med heit rubb

Svinekam er tradisjonsmat for mange – men du kan lage den «utradisjonelt» på en måte som utfordrer smaksløkene dine.

fredag 23.02 2018

Ukens matspalte:

Verdensberømte svensker: Nydelige köttbullar med gräddsås

Om du hører uttrykket «svensk mat» – da er sjansen veldig stor for at du tenker på «köttbullar».

torsdag 15.02 2018

Slik lager du et nydelig, sprøstekt «skrei-tårn»

Skreisesongen er på vei inn i sin mest hektiske periode – og fiskediskene svømmer bokstavelig talt over av det som nok kan regnes som Norges beste sjømat.

torsdag 08.02 2018

Ukens matspalte:

Middag som lager seg selv: Ovnsbakt kyllingpanne fra Provence!

Om du er på jakt etter et festmåltid som krever minimal arbeidsinnsats så er denne kyllingretten fra Provence en innertier.

torsdag 01.02 2018

Ukens matspalte:

«Comfort-food» for alle pengene

Nok en gang romsterer vi litt i det franske kjøkkenet – men denne gangen handler det ikke om «haute cuisine» – snarere tvert om.

onsdag 24.01 2018

Ukens matspalte

Gi fredagstacoen avløsning – lag en kruttsterk chili con carne

Fredagstacoen er blitt hellig for det norske folk, men er dere klar over at den bare er en bleik kopi av en chili con carne?

lørdag 20.01 2018

Hjemmelaget fettuccini med lekker pølseragù

«Om du får vite hvordan pølser og lover lages – da vil du aldri mer få en god natts søvn».

lørdag 13.01 2018

Syrlig og keiserlig fransk klassiker med kalvekjøtt

I ukas matspalte skal vi lage en rett som visstnok skal ha vært en av favorittene til Keiser Napoleon.

torsdag 28.12 2017

Når du går lei av ribbe og pinnekjøtt – hva med et lekkert andebryst?

torsdag 21.12 2017

Ribbe og pinnekjøtt

Dobbel glede på julebordet

Nå lakker det mot jul – og da dekker vi vårt julebord med både pinnekjøtt og ribbe.

fredag 15.12 2017

«Saltimbocca alla Romana»: Klassiske kalverullader

Oppskriften vi skal følge i ukas matspalte har flere hundre år på nakken – kanskje flere tusen. Det er en av de virkelige italienske klassikerne som har begynt å komme på moten igjen, nemlig de deilige kalverulladene «Saltimbocca alla Romana».

torsdag 07.12 2017

Ukas matspalte

Polpettone – et godt og sprøtt alternativ til søndagssteika

De fleste land har en versjon av kjøttpudding eller kjøttbrød – så også italienerne – som kaller sin utgave polpettone.

torsdag 30.11 2017

Du trenger ikke kjøtt for å lage denne nydelige lasagnaen

Hvem sier at kjøtt er alfa og omega for å få en god lasagna? I ukas matspalte lager vi en helvegetarisk versjon av den klassiske pastaretten som er – minst – like god som alle de med kjøtt.

fredag 24.11 2017

Gnocchi – en av de beste måtene å spise poteter på

I ukas matspalte fortsetter vi dypdykket ned i det italienske spiskammerset – og denne gangen tar vi for oss en morsom måte å lage poteter på.

torsdag 16.11 2017
4

Ukas matspalte

Slik lager du verdens beste kjøttsaus til pastaen

De aller fleste av dere har laget ragù bolognese i en eller annen form – det er nemlig den mest populære kjøttsausen til pasta i hele verden. Her kommer en oppskrift på en ragù som vil få deg til å glemme alle andre.

fredag 10.11 2017
1

«Verdens beste potetmos» krever at du både baker og steker poteskrellet

Jeg er veldig glad i potetmos i alle varianter. Alt fra den ostedryppende franske «aligoten» til amerikanernes tørre «stomp». Best liker jeg imidlertid mosen vi lager i ukas matspalte.

fredag 03.11 2017

«Brasato al Barolo» – oksekjøtt marinert og kokt i Italias beste vin

I Piemonte lages en av Italias – og verdens – beste viner, nemlig Barolo. I ukas matspalte skal vi la den kraftige vinen hamle opp med litt røft oksekjøtt.

onsdag 25.10 2017

Real høstmat

Mør og lekker lammeskank

Langtidsstekte lammeskanker har lenge vært en sikker vinner på restaurantenes spisekart. Det du kanskje ikke visste var at du kan lage dem hjemme på en enkel måte.

torsdag 19.10 2017

Håndarbeid

Hjemmelaget pasta smaker aller best!

Det var en skjellsettende opplevelse da jeg lagde og serverte min første egenproduserte pasta.

onsdag 18.10 2017

Trenger du middagsinspirasjon - her er fem lekre oppskrifter

Det er ikke alltid lett å finne på hva man skal ha til middag. Her er noen utvalgte oppskrifter fra iTromsøs Mat-Christer som kan lages i ettermiddag.

torsdag 12.10 2017

Matspalten

Het skotsk-indisk fiskegryte

Karri og røkt torsk høres kanskje ut som en merkelig kombinasjon, men når du har smakt den fyrige retten «Cod kedgeree», skjønner du hvorfor de to passer så godt sammen.

torsdag 05.10 2017
4

Matspalten

Tradisjonell skotsk fiskesuppe med røkt torsk og melk

I ukas matspalte skal vi bruke nordnorske, tradisjonelle råvarer – men vi skal gi dem en vri fra den skotske Nordsjø-kysten.

fredag 29.09 2017

Lag Norges nasjonalrett med en vri – server den rett fra ovnen

Det er ikke mulig å gå gjennom høstens lammesesong uten å servere fårikål minst én gang. Vi lager imidlertid nasjonalretten med en liten twist.

torsdag 21.09 2017

Denne fiskesuppen kan du koke ute på havet

Noe av det beste man kan servere er selvfanget og selvlaget fiskesuppe. Bli med ombord for en skikkelig kortreist matopplevelse.

fredag 15.09 2017

Nordafrikansk «Tagine»

Hete krydder, smaksrike oliven, fyldige kikkerter og – ikke minst – nydelig lammekjøtt havner på tallerkenen i ukas matspalte.

torsdag 07.09 2017

«Lapskaus» med lammebog: Fransk «Navarin d’agneau»

Lammekjøtt kokt i vin og kraft sammen med høstens første avling fra grønnsaksåkrene her i nord – kan det blir bedre.

torsdag 31.08 2017
3

Ukas matspalte

La deg friste av disse smårettene fra Nord-Italia

Kalvekjøtt og ferske grønnsaker fra høstens avling spiller hovedrollene i ukas italienskinspirerte matspalte.

torsdag 17.08 2017

Italiensk klassiker:

Kalvefilet med steinsopp

Det blir vanligere og vanligere å finne kalvekjøtt i norske butikker – og om du finner kjøttet; ikke la sjansen gå fra deg til å servere et festmåltid.

onsdag 09.08 2017

«Rizoto» med kalvekjøtt

Italia har langt fra enerett på god risotto. I nabolandet Kroatia er de vel så flinke til å lage «rizoto» – og har sågar et par egne varianter som går de italienske en høy gang.

fredag 28.07 2017

Sjøkreps i buzarasaus

Jeg, og tilsynelatende halve Nord-Norge, har vært i Kroatia i sommer. De neste fire ukene vil vi servere noen av de beste kroatiske matrettene her i matspalten.

fredag 21.07 2017

Latinsk lekkerhet

Gnocchi alla romana

Ukas oppskrift har røtter helt tilbake til Romerriket – og ble oppfunnet lenge før italienerne fikk tilgang til tomater, poteter og mais.

Fransk klassiker

Ekte «Salade Niçoise»

14. juli feiret Frankrike sin nasjonaldag – eller «Jour de Bastille» – til minne om innledningen av den franske revolusjonen i 1789.

lørdag 01.07 2017

Ukas matspalte

PAPPARDELLE & «VILLSVIN»

Toscana i Italia er bokstavelig talt oversvømmet av villsvin – og toskanerne serverer gjerne det smakfulle kjøttet til middag.

fredag 30.06 2017

Libanesisk grill

Hete Middelhavs-smaker

Denne uka lander vi helt øst i Middelhavet. Vi griller nemlig libanesisk.

torsdag 22.06 2017

Ravioli i smør og salvie

Lun, fylt pasta, aromatiske urter og smeltet smør – tre enkle ting som sammen blir en av de mest klassiske italienske rettene.

fredag 16.06 2017

Mens vi venter på sommeren

LEKKER SALAT MED GEITOST

Den franske geitosten Chèvre spiller hovedrollen i ukas matspalte i en lun og lekker salat som gir en forsmak på sommeren.

torsdag 08.06 2017
4

Kraftkost fra India

Grønn og het kyllingkarri

I ukas matspalte reiser vi helt til India for å lage en skikkelig klassiker, en grønn kyllingkarri med smak av mynte.

fredag 26.05 2017

Ukas matspalte

Flatbanket schnitzel

I ukas matspalte skal vi prøve å overbevise dere om at schnitzel ikke er dårlig hurtigmat fra lugubre veikroer langs Autobahn.

fredag 05.05 2017

Ukens matspalte

Kraftkost for tjuvradder

Ukas matoppskrift har vi hentet fra fjellene i Hellas der kleftiko har vært favirottmaten til sauetyver i århundreder.

fredag 28.04 2017

Påskemat:

Kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika i år?

Nordmenn spiser lammestek til påske. Kanskje kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika nå når påska er over?

fredag 21.04 2017

Helgekos

Helsprø påskekylling

Serverer du denne lekre italienske kyllingretten en av dagene i påsken, vil du garantert bli godt likt av både unge og gamle.

torsdag 20.04 2017

Solskinnsmat:

Imponer med en lammekarré fra Abruzzo

Nok en gang skal vi til solfylte Italia for å hente en oppskrift på lekkert lammekjøtt.