Tema

torsdag 11.10 2018

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

lørdag 06.10 2018

Har vært fullbooket hver helg siden de åpnet restauranten

3. september åpnet restaurantkjeden Graffi Grill i førsteetasjen av Tromsø Havneterminal. Siden da har de vært fullbooket hver helg.

torsdag 04.10 2018

Ukas matspalte:

Ribolito – en av verdens beste supper

I ukas matspalte skal vi koke Toscanas «nasjonalrett», en nydelig ribollito som skal få godgjøre seg lenge i gryta.

tirsdag 02.10 2018

Lofotprodukt AS trekker flere lakse-produkter - frykter de er kontaminert med skalldyr

Årsaken er mistanke om at råstoffet til produktene er kontaminert med skalldyr, noe som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer med skalldyrallergi.

torsdag 27.09 2018

Matsentralen deler ukentlig ut mat til nesten 200 barn: Nå skal de også dele ut barneleker

I nye lokaler i Storgata 118 starter Matsentralen ett nytt kapitel i kampen mot matsvinn og Tromsøs skjulte fattigdom. Nå vil barnefamilier få tilbud om barneleker i mateskene.

Soppfest:

Fersk pasta med nyplukket steinsopp

Vi har hatt sopp som fast følge i flere av matspaltene nå i høst – og denne uka fortsetter vi serien med festmat fra skogen.

søndag 23.09 2018

Smak 2018: Rufsete vær satte krokfot for årets matfestival

Antall publikummere er gått ned, og omsetningen er lavere enn i fjor. Til tross for det er arrangørene godt fornøyd med Smakfestivalen 2018.

lørdag 22.09 2018
12

Koste seg med posemat på Smakfestivalens andre dag

Folket lot seg ikke stoppe av regnet under Smakfestivalen lørdag formiddag. Regnet ble omsider erstattet med solskinn, og matgleden blant både produsenter og publikum strålte i Storgata.

Tørket torskerogn fikk anerkjent spesialitet-stempel fra Matmerk

For ti år siden forsøkte han å lage hjemmelaget bottarga hjemme på kjøkkenet, i dag produserer Tromsø-selskapet tørket torskerogn til restauranter i Michelin-guiden over hele verden.

torsdag 20.09 2018

Ukas matspalte

Kveitesuppe med ferske rotgrønnsaker

I ukas matspalte serverer vi en høstrett fra havet når vi lager en suppe av deilig kveite som svømmer i en kraftig buljong med ferske rotsaker.

onsdag 19.09 2018

Gamle Driv skal huse viktig nordnorsk historie:

– Bygget har endelig kommet tilbake til sin rett

I midten av oktober åpner det et helt nytt og historisk opplevelsessenter i Tromsø. Gamle Driv blir nå senter for kystkulturens historie i Nord-Norge.

Smakfestivalen: – Ta med egne kopper og tallerkener

På årets Smakfestival vil det lønne seg å ta med eget dekketøy til byen.

Tromsøjente til topps i konkurranse:

Håper «Sjømat-Siri» kan hjelpe oppdrettsnæringen

Masterstudent Ingvild Kindlihagen var én av fire som gikk til topps i en sjømatkonkurranse.

fredag 14.09 2018

Ukens Matspalte:

Vi nyter det beste fra skogen og fjellet

Sommeren har forlatt oss, og selv om vi fortsatt kan få noen få blaff av varme og solskinn så er høsten her. Endelig.

torsdag 13.09 2018

Natur, mat og moro på Holtfestivalen

Søndag 16. september arrangeres Holtfestivalen med blant annet hageaktiviteter, gårdsdyr og birøkt på programmet.

onsdag 12.09 2018

Under årets Smak-festival samles denne gjengen for første gang

13 sjømatbedrifter og -produsenter går sammen når Smak-festivalen starter om halvannen uke.

søndag 09.09 2018
6

Mandag starter «opphørssalget»:

Når disse dørene åpner blir det kø

I 51 år har dagligvarebutikken «Matservice» i Storgata vært en velkjent del av sentrumsbildet i Tromsø. Nå skal bygget i rives, og på butikkens to siste åpningsdager blir det storsalg.

fredag 07.09 2018

Rekordpåmelding til Smakfestivalen:

Snart fyller de Storgata med liv

Når Smakfestivalen åpner for sjette gang om to uker vil det være med rekordmange utstillere av nordnorsk mat og drikke.

torsdag 30.08 2018

Har solgt 1000 lammeskanker på tre dager

– Vi var forberedt på at det skulle bli trykk, men ikke at det skulle bli så mye, sier kjøkkensjef Ingvild Emelie Håkonsen på Prelaten.

lørdag 25.08 2018

Dette mente publikum om festivalmaten

Rakettnatt-publikummet har testet festivalmaten. Her er deres dom.

fredag 24.08 2018

Stor interesse for ny restaurantbåt

Det er fortsatt over en uke til restaurantbåten MS Bjørnvåg har offisiell åpning – men allerede er det fullt trøkk i bestillingene.

Smak-festivalen:

Skal samarbeide med reiselivet

Etter seks år håper SMAK-festivalen at man skal kunne utvide sitt nedslagsfelt. Og reiselivet er den mest naturlige målgruppa, sier festivalledelsen.

Vil gi skjenke-ja til ny restaurant i havneterminalen

Restaurant Du Verden anbefales å få lov til å skjenke øl, vin og sprit på det nye spisestedet som åpner på den nye havneterminalen i november.

torsdag 23.08 2018

Luksus fra havet:

Slik lager du et skikkelig herremåltid av makrellstørje fra yttersida

Denne uka skal jeg lage den mest eksklusive fiskeretten jeg har laget her i matspalten. Men frykt ikke – du kan lage den i en «billigversjon» også.

onsdag 08.08 2018

Kyllingkarri fra kryddernes forlovede land – indiske Kerala

La deg ikke avskrekke fra å lage denne kyllingkarrien – selv om den inneholder 14 forskjellige krydder.

tirsdag 07.08 2018

Kjørte fra Malangen for å handle nederlandsk ost i sentrum

Rigmor og Jan Klausen kjørte fra Malangen for å besøke det Internasjonale Matmarkedet, som er i Tromsø denne uka.

torsdag 02.08 2018

Grillkjøtt for viderekomne – si hei til «coulotte»-steika

Dette er et stykke av oksen som vi ikke er så kjent med her til lands. Det må vi gjøre noe med.

onsdag 01.08 2018
7

Trio åpner gourmetrestaurant i gammel kysttraver

Tromsø får nok et høykulinarisk tilbud i september når de første gjestene ønskes velkommen om bord i restaurantbåten «Bjørnvåg».

Nå nærmer åpningsdagen seg med stormskritt

Graffi Grill holder i disse dager på å jobbe med restaurantlokalet i havneterminalen.

lørdag 28.07 2018

Gjensyn med det internasjonale matmarkedet

Franske pølser, spansk paella, belgiske vafler, baklava og makroner er bare noe av det du kan få kjøpt i Tromsø i august.

torsdag 26.07 2018

Laget O'Learys på toppen av Tromsdalstinden

Gjengen bak «Mountain Concept» er lei av å se de samme, gamle turbildene på sosiale medier. I sommer skal de gjennomføre og dokumentere ti fjellturer, til inspirasjon for andre.

Ukens Matspalte:

Nyt kryddersterke og saftige indiske grillede kyllingfileter

Grillsesongen er langt fra over, og i ukas matspalte søker vi oss helt til India for å hente inspirasjon.

mandag 23.07 2018

Solgte gourmetmat for over 16 millioner kroner i 2017

Flere gjester, samt cateringoppdrag og Bukta-samarbeid gjorde 2017 til et lønnsomt år for Mathallen.

torsdag 19.07 2018

Buktafestivalene 2018

Nå kan man banke tørrfisk i Bukta igjen

Publikum på Buktafestivalen elsker tørrfisk. Etter to år uten, kan de endelig banke sin egen tørrfisk igjen.

Ukens matspalte

Pastafest i rosa og grønt: Hjemmelaget spagetti med reker og spinat

Slik blir sopp- og bærsesongen

Samtidig som sopphøsten ser mørk ut sørpå, kan den bli lovende i nord.

onsdag 18.07 2018

Forsker håper flere får opp øynene for grågåsa som matrett

Grågås-bestanden fortsetter å vokse. Den plager bøndene med sine matpreferanser og legger igjen store mengder avføring, men egner seg godt på matfatet.

Frykter meierikrise: – En situasjon som kan bli alvorlig

Tine frykter at den ekstreme tørken i Sør-Norge som får stadig flere bønder til å slakte kyrne sine, skal føre til melkemangel.

tirsdag 17.07 2018

Vi har testet de nye Bukta-rettene. Her er dommen

Vårt ekspertpanel har satt tennene i tre nye fiskeretter du kan smake under årets Buktafestival.

torsdag 12.07 2018

Ukens mat-spalte:

En smak av sommer med saftig kylling bakt med salvie og vin

I dag skal vi bruke en meget anvendelig urtekrydder til å lage en meget velsmakende og saftig kyllingrett.

onsdag 11.07 2018

14 ting du må ha smakt for å kalle deg tromsøværing

I tilfeldig rekkefølge kårer vi de 14 tingene alle tromsøværinger bør ha smakt.

torsdag 05.07 2018

Nå kommer dette tilbudet til Tromsø

Billigmatkassen Proviant leveres ut i Tromsø.

onsdag 04.07 2018

Ukens matspalte:

Kan man spise reinskav om sommeren? Selvfølgelig kan man det!

Reinkjøtt er jo tradisjonelt sett mat man serverer i jakttiden om høsten – men tro meg, det er utmerket sommermat.

Ny norsk sjømatrekord

Første halvdel av 2018 har bydd på ny rekord av norsk sjømateksport.

Slik skal de rekruttere elever til matbransjen

Selv om søkertallene på vg1 på restaurant og matfag har økt i Troms, er ikke yrkesretningen friskmeldt.

tirsdag 03.07 2018

– Jeg trodde aldri dette kom til å skje, men så skjer det før jeg er 20

Tromsøgutten Jon Erlend Matre (19) har reist til Taiwan for å delta i en internasjonal kokkekonkurranse denne uka.

torsdag 21.06 2018
1

Ukens matspalte

Slik lager du laks med smørdampet kål

onsdag 20.06 2018

Inviterer tromsøværingene til italiensk tørrfisk-fest

mandag 18.06 2018
6

Verdens restaurantelite fikk servert tørrfisk fra Tromsø:

– Veldig morsomt å se en Michelin-kokk bli målløs

Hvert år er det stor oppstandelse når listen «Verdens 50 Fremste Restauranter» presenteres. Denne uka spiller tørrfisk fra Tromsø en av rollene.

mandag 11.06 2018

Han driver fire restauranter i Tromsø. Nå åpner han på Svalbard.

Morten Lønstad har hatt stor suksess med sine spisesteder i Tromsø. I slutten av måneden åpner han en gastropub i Longyearbyen.

fredag 08.06 2018

Feirer Nord-Norges eldste delikatesse med egen festival

torsdag 07.06 2018

Ukens matspalte:

Frist brunsj-gjester med «Dyrlægens natmad» og andre deilige danske «smørrebrød»

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

tirsdag 05.06 2018

Det begynte som en spøk. Så startet etterspørselen

De ansatte hos Steinly Hydraulikk kom på en genial idé som gjør lunsjpausen enda bedre.

torsdag 31.05 2018

Ukens matspalte:

Grillede kjøttruletter og grønnsaker med rosmarinolje

Selv om kvikksølvet ikke er enig, så er grillsesongen her. I ukas matspalte griller vi rullet kjøtt og gode grønnsaker.

mandag 28.05 2018

Debatt:

«Du skal gråte over spilt melk»

Hver eneste dag skylles 270.000 liter melk ned i vasken.

søndag 27.05 2018

Dette må du passe på før du fyrer opp grillen

Den gode grillstemningen kan få en uventet vending.

Matspalten

Nygrillet souvlaki, frisk tzatziki og sprø gresk salat

onsdag 23.05 2018

Foreslår tallerkener av fiskeskinn og snus i løsvekt for å minke plastforbruket

Nettverket Klimapartnere møttes til temamøte for å finne måter å redusere plastforbruket på. Marianne Saus i Buktafestivalen foreslo tallerkener av tang og fiskeskinn, mens en annen foreslo å selge snus i løsvekt.

tirsdag 22.05 2018

Nå stenger Sindre dørene: – Det er nok noen som vil få oppleve en stor endring i livene sine

De neste seks månedene må du belage deg på å dra til Jekta dersom du er avhengig av ostene, skinkene, pølsene og de andre delikatessene som selges på Helmersens i Storgata.

fredag 18.05 2018

Kokkens tips til deg med ugress i hagen: «If you can’t beat them, eat them.»

onsdag 16.05 2018

Her åpner en ny restaurant

Indisk mat er populær i Tromsø for tiden, og nå ser det ut som om byen får nok en restaurant som vil servere de hete asiatiske rettene.

Ukas matspalte:

Sitronduftende svinefilet i en sjysaus med laurbær og grønnpepper

Vi skal nok en gang til Italia i ukas matspalte. Denne gang skal vi lage en «tam» versjon av villsvinsfilet.

fredag 11.05 2018

Fra sidelinja:

«Vi er et spiseforstyrret folk»

Vi mangler verken kokebøker, matinspirasjon, matplaner eller mat i Norge. Vi mangler koking, skriver spaltist Marit Rein.

onsdag 09.05 2018

Nygrillede og saftige burgere på gresk og engelsk vis

Endelig er utegrillsesongen her, og vi samles igjen rundt kullos, gasslukt og nydelige retter.

lørdag 05.05 2018

NM i kjøttprodukter: Disse damene har de beste fenalårene i Norge

Hos Aron Mat i Eidkjosen er det ikke bare kjøtt på tørk som henger høyt. Det gjør også en splitter ny norgesmestertittel.

torsdag 03.05 2018

Mat fra vidda:

Lun suppe med reinboller

I ukas matspalte skal vi «rulle» reinkjøtt – og lage en god og varmende buljongsuppe.

torsdag 26.04 2018

Ukens matspalte

Risotto alla Primavera – mettende risrett med lekre vårgrønnsaker

søndag 22.04 2018
2

Kapret pallplass i nordisk mesterskap:

– Det er en lettelse ikke å havne under pallen

Kokkelærlingene Madelen Rolland (19) og Jon Erlend Matre (19) kapret tredjeplassen i nordisk mesterskap for kokkelærlinger, til tross av et par uforutsette hendelser.

lørdag 21.04 2018

Tromsølærlinger tok pallplass i nordisk mesterskap

Kokkelærlingene Madelen Rolland og Jon Erlend Matre kom på pallen i nordisk mesterskap for kokkelærlinger.

fredag 20.04 2018

Skolekokken Erik:

Lærer barna å lage mat av råvarer som skal kastes

På Selnes skole på Kvaløya er barnas favorittrett «spikersuppe».

Intervjuet:

Kokken Gunnar lager maten hjemme og på jobb

Kjøkkensjef og eier av Mathallen fant gleden ved matlaging først da han var 28 år. – Den intensiteten jeg så da jeg jobba på Noma i København gjorde noe med meg, sier Gunnar Jensen.

torsdag 19.04 2018
4

Ukens matspalte:

«Karbisen» – en utskjelt klassiker med ufortjent dårlig rykte

Er du en av dem som rynker på nesen når du hører ordet «Karbonade med løk»? Jeg håper jeg kan få deg til å endre mening.

onsdag 18.04 2018

Kokkelærlinger fra Tromsø skal konkurrere mot Nordens beste

Madelen Rolland og Jon Erlend Matre har vunnet alt som er å vinne i Norge. Nå vil de bli best i Norden.

fredag 13.04 2018

Trekker tilbake urter etter E. coli-funn

Det skal være solgt rundt 700 pakker fra det aktuelle partiet.

torsdag 12.04 2018

Ukens matspalte:

Velsmakende og varmende – lasagne al forno

Hvem liker ikke lasagne? En «hellig» treenighet mellom pasta, kjøtt og ost.

tirsdag 10.04 2018

Usikkert om de vil åpne restaurant i Troms

McDonald’s skal vokse med 100 restauranter i Norden de neste fem årene. Om det blir noen McDonald’s i Troms er imidlertid uvisst.

torsdag 05.04 2018

Coop solgte babymat som gikk ut på dato i fjor:

Sønnen (9 md.) ble dårlig av babymat: – Viste seg å være råttent

Da babyen begynte å brekke seg og kaste opp, sjekket moren datostemplingen på babymaten hun hadde kjøpt. Nå legger Coop seg langflate.

Ukens matspalte:

Tradisjonsrik og nydelig fattigmannskost fra det italienske kjøkkenet

Det rimeligste stykket på hele oksen (eller kua) er halestumpen – og det er samtidig det kanskje mest smaksrike.

tirsdag 03.04 2018

Denne restauranten gjenoppstår etter millionoverskudd

lørdag 31.03 2018

Supersaftig sjokoladekake

Denne kaka er fløyelsmyk og litt mørk.

Kakeoppskrift

Ostekaken som får terningkast seks

Alt ved denne syrlige ostekaken med lemoncurd er godt!

onsdag 28.03 2018

Gjenåpner Fergekroa – med syrisk mat på menyen

I Aleppo jobbet Najwa Abouras som klesdesigner, med brudekjoler som spesialitet. Nå er det imidlertid andre spesialiteter som gjelder.

tirsdag 27.03 2018
4

Snart åpner denne gjengen sin andre restaurant

Tror byen kommer til å juble over restaurantkonseptet.

torsdag 15.03 2018

Ønsker at nye krefter overtar Smakfestivalen

Kokkenes Mesterlaug Troms vil selge aksjemajoriteten sin i Smakfestivalen og ha en mindre rolle enn tidligere. De håper nye krefter vil overta hovedansvaret fremover.

Ukens matspalte:

Svinekam med heit rubb

Svinekam er tradisjonsmat for mange – men du kan lage den «utradisjonelt» på en måte som utfordrer smaksløkene dine.

onsdag 14.03 2018

Har måttet vise vekk folk i døren

Den siste uken har flere av spisestedene i Tromsø omtrent blitt nedrent av sultne tromsøværinger.

lørdag 10.03 2018

Tromsø-kokk ble årets kjøkkensjef

– Jeg er veldig glad og veldig rørt. Det er en stor ære å få en slik utmerkelse.

fredag 23.02 2018

Ukens matspalte:

Verdensberømte svensker: Nydelige köttbullar med gräddsås

Om du hører uttrykket «svensk mat» – da er sjansen veldig stor for at du tenker på «köttbullar».

onsdag 21.02 2018

Kjede etablerer nytake away:

Tromsø blir frontlinje i ny pizza-krig

Peppes Pizza er på jakt etter noen som kan drive et take away-sted for kjeden i Tromsø.

torsdag 15.02 2018

Slik lager du et nydelig, sprøstekt «skrei-tårn»

Skreisesongen er på vei inn i sin mest hektiske periode – og fiskediskene svømmer bokstavelig talt over av det som nok kan regnes som Norges beste sjømat.

torsdag 08.02 2018

Ukens matspalte:

Middag som lager seg selv: Ovnsbakt kyllingpanne fra Provence!

Om du er på jakt etter et festmåltid som krever minimal arbeidsinnsats så er denne kyllingretten fra Provence en innertier.

onsdag 07.02 2018

Nå kan denne restauranten få skjenke

Arctic Asia Restaurant – selskapet som ønsker å åpne restaurant i lokalene der blant andre «Babettes gjestebud» har holdt til bør få skjenke øl, vin og brennevin.

søndag 04.02 2018
10

Her er Masterchef-kokken og 12 stjernekokker på skolebenken i Tromsø

Til vanlig leder de kjente TV-programmer og restauranter i verdensklasse. Lørdag var de på Ishavsbyen videregående skole for å lage skrei.

fredag 02.02 2018

Vestlandsferge blir Tromsø-restaurant

Etter fire års drift i Trondheim, kaster restaurantbåten MS «Bjørnvåg» loss og setter kursen mot Tromsø.

tirsdag 30.01 2018

Ingeborgs restaurant er kåret til Norges beste

Tidligere kjøkkensjef ved Emmas drømmekjøkken, Ingeborg Nygaard, får store lovord for sin nye restaurant.

mandag 29.01 2018

NRK med direkte-TV fra Tromsø-butikken: – Vi skal friste med lokale varer

Eide Handel er valgt ut for å fronte lokal mat fra Tromsø.

lørdag 27.01 2018

Jon Erlend (19) og Madelen (19) fra Tromsø vant Norgescupen for kokkelærlinger: – Nå skal det feires

Fredag ble 21 lag til seks. Lørdag vant de to kokkene fra Mathallen i finalen, der de konkurrerte mot Michelin-restauranter og Arne Brimis lærlinger.

fredag 26.01 2018

Intervjuet:

Går fra fiskedisken til byens nyeste restaurant: – Tromsø har ventet på dette

Etter noen år bak fiskedisken i Dragøys butikk på Jekta er kokken Yvonn Steffensen tilbake der hun startet sin karriere for snart 15 år siden – over grytene på et restaurantkjøkken.

onsdag 24.01 2018

Ukens matspalte

Gi fredagstacoen avløsning – lag en kruttsterk chili con carne

Fredagstacoen er blitt hellig for det norske folk, men er dere klar over at den bare er en bleik kopi av en chili con carne?

mandag 22.01 2018

Kristian (18) får bruke deler av lærlingtiden med Michelin-kokk

I to måneder skal kokkelærling Kristian Bergland Nilsen få innblikk i Michelin-hemmelighetene til den verdensberømte restaurantsjefen Michel Roux Jr.