Tema

onsdag 15.05 2019

Khader (27) har brukt 300.000 på egen matvogn – etter 6 måneder har han fortsatt ingen plass å stå

Gründeren vil starte opp salg av vegetarisk og vegansk mat, men får avslag på alt av søknader om oppstillingsplass.

tirsdag 14.05 2019

Mathallen-sjef blir kokkekaptein

Gunnar Jensen skal lede kokkelandslaget junior fremover.

mandag 13.05 2019

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Åpner ny restaurant med sushi og street food i slutten av måneden

Med restaurantene Kala og Suvi rett på andre siden av gatekrysset, sørger den nye restauranten East for at Tromsø får sitt eget «Lille Asia».

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

lørdag 27.04 2019

Ny daglig leder for Smørtorget kafé:

– Det er skjebnebestemt

Marianne Modal (46) begynte å jobbe som kokk ved Compagniet i Sjøgata 12 i 1990. 29 år senere står hun bak disken på Smørtorget i Sjøgata 11 som ny daglig leder.

torsdag 25.04 2019
5

Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

mandag 25.03 2019

Tromsø-bakeri nominert til Årets Bakeri 2019

Tromsø Bakeri er det eneste nordnorske bakeriet blant de 18 bakeriene som er nominert til Årets Bakeri 2019.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

fredag 15.03 2019

Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

tirsdag 12.03 2019

Spis for en hundrings:

Tommy ble tatt helt på senga av lammeskanksultne tromsøværinger

At middag for en hundrelapp ville trekke kunder, var restaurantsjef Tommy Aasnes ved Du Verden forberedt på. At han skulle bli nødt til å bestille nødskankleveranser allerede tirsdag morgen kom imidlertid uventet på.

UNN utkonkurrerte Michelin-restaurant

UNN matforsyning ble kåret til årets lærebedrift 2018 av Norske kokkers landsforening.

torsdag 07.03 2019

Reportasje:

Da portugiserne kom til Vannøya

– Det lukter jo kjempegodt! Mye bedre enn jeg trodde at fisk i saltlake skulle lukte.

lørdag 02.03 2019

Mattilsynet reagerer etter fugler tok seg inn på Burger King

Mattilsynet fikk bekymringsmelding om fugler på Burger King.

fredag 01.03 2019

Her åpner Bryggeri 13 et nytt vannhull

Bryggeri 13 utvider sin barvirksomhet med et lite skjenkerom i Storgata 78.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

lørdag 23.02 2019

Tromsø-kokk med pop-up-restaurant på prestisjetungt spisested i London

Tromsørestauranten Smak er i London for å vise fram nordnorske delikatesser.

torsdag 21.02 2019

Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

tirsdag 19.02 2019

Michelin-utdelingen: Serverte fisk fra Halvors til toppkokkene

Da den nordiske kokke-eliten samlet seg til utdeling av Michelin-stjerner i Århus i går ble de blant annet servert tørrfisk fra Halvors Tradisjonsfisk.

mandag 18.02 2019

Vil tilbakekalle samtlige løyver til restauranten

Barents Sea Restaurant kommer trolig til å miste både serverings- og skjenkeløyvene sine.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

tirsdag 12.02 2019

Kjell Helsingeng starter nytt selskap: – Tiden er inne til å ta opp faget igjen

torsdag 07.02 2019

Matfestival får 1,2 millioner kroner i tilskudd

Fylkesrådet i Troms har inngått en samarbeidsavtale med Smakfestivalen.

fredag 01.02 2019

Helse:

Da hektiske hverdager gikk ut over sunne middager, begynte hun å «preppe» måltidene

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

mandag 21.01 2019

Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin

Både Aron mat og Halvors tradisjonsfisk ble hedret av landbruks- og matminister Bård Hoksrud på fredag.

fredag 18.01 2019

Debatt

Fem gode grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Skal du spise kjøtt, spis norsk kjøtt. Det er bærekraftig og klimavennlig.

torsdag 17.01 2019
1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019
1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

onsdag 09.01 2019

Kysttorsk blir markedsført som skrei: – Noen vil kalle det torsk, mens andre vil kalle det skrei

Er skreien de selger i butikkene virkelig skrei? Både fiskehandlere og eksperter mener det er vanskelig å slå fast om den fisken som selges i butikkene faktisk er skrei.

T-skjortegründer starter opp helt nytt matkassetilbud

Andreas Nilsen er en av tre eiere i det nye selskapet Freshly Box som skal levere sunne måltid hjem til tromsøfolk.

mandag 07.01 2019

Amalie og Idunn skal representer Tromsø i NM for Kokkelærlinger

For andre år på rad skal et lag fra Mathallen i Tromsø til Stavanger og landsfinalen i NM for kokkelærlinger.

fredag 04.01 2019

Bydelsfavoritten vil utfordre burgermarkedet i sentrum:

Vil tilby sultne i sørbyen skjenking og kjappe take away-lunsjer

Det går så det griner for Burgerman på Workinntunet og Kvaløysletta. Nå vil de konkurrere med burgersjappene i sentrum.

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

mandag 31.12 2018

Spiste mye fett i flere uker – fikk ingen negative endringer

Ifølge resultater fra ny studie oppsto det ingen negative endringer etter at flere friske menn spiste mye mettet fett i seks uker.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

mandag 24.12 2018

Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.

fredag 21.12 2018

Reportasjen:

Nå har lefsedronninga fra Kraksletta omsider oppfylt drømmen: – Jeg tenker som Pippi; Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare

Tove Seljevold (59) har gjennom livet jobbet som alt fra vasker via bartender til urteterapeut. Det var likevel lefsa fra barndommen som skulle skape hennes egen bedrift og sende henne ut i verden.

Portugisiske kokkekjendiser ble Tromsø-frelste

Kokkekonkurransen Masterchef er blant Portugals mest populære TV-programmer – og forrige uke ble seriens juleavsnitt spilt inn i Tromsø.

torsdag 20.12 2018

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.

mandag 17.12 2018

Inviterte vanskeligstilte til gratis julemiddag

Egon arrangerte mandag ettermiddag julebord for «Robin Hood» og deres brukere.

torsdag 13.12 2018

Ukens matspalte

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

lørdag 08.12 2018
3

Boltret seg i kortreist mat

Bondens marked på Stortorget var et populært stoppested lørdag formiddag.

torsdag 06.12 2018

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

tirsdag 04.12 2018

Kafeens sunne alternativer har blitt svært populære. Nå utvider de

I tiden fremover skal Spiseriet kafé på Veita få kjøkken, større disk og 50 flere sitteplasser.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

søndag 25.11 2018
1

Jon Erlend (20) tok gull under VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre (20) var med å vinne gull sammen med kokkelandslaget under første konkurransedag.

onsdag 21.11 2018

Jon Erlend (20) fra Tromsø skal være med på VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre er på vei til Luxembourg som den yngste på kokkelandslaget.

mandag 19.11 2018

Slik lager du enkelt din egen lutefisk til jul

Du har fortsatt god tid på deg før julemiddagen skal stå på bordet. Ekteparet Fagerland har noen gode tips dersom du vil lage din egen jule-lutefisk.

torsdag 15.11 2018

Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

tirsdag 13.11 2018

Brukte én million på nytt gulv – fortsatt for lavt under taket

Til tross for at ildsjelene bak restauranten Nitty Gritty har brukt én million kroner på nytt gulv for å øke takhøyden i underetasjen, mener Arbeidstilsynet det fortsatt er for lavt.

torsdag 08.11 2018
4

Ukas matspalte

«Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus

Vi har tidligere laget «ribollito» i matspalten – en av Toscanas virkelige «nasjonalretter». Denne uka skal vi lage en annen – nemlig «gnudi».

fredag 02.11 2018

Helmersen er med og kåre verdens beste ost

Sindre Helmersen er som eneste fra Nord-Norge med som dommer under Oste-VM i Bergen. Han bidro til at en nordnorsk ost kom til semifinalen.

torsdag 01.11 2018

Ukas matspalte:

Bourride med tørrfisk, reker og frisk hjemmelaget aioli

Tørrfisk er en utmerket råvare i suppe, og i ukas matspalte skal vi lage en variant bourride. Der vi lar utvannet tørrfisk spille hovedrollen i den sørfranske suppa.

torsdag 25.10 2018
1

Ukas matspalte:

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt!

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt! Det er en flott match som gir en spennende og eksotisk høstmiddag.

torsdag 18.10 2018

Ukas matspalte

Klassisk tørrfiskgryte fra havnebyen Ancona i Italia

Ukas matspalte tar for seg en matrett som er så klassisk og tradisjonsrik at den har fått et eget akademi knyttet til seg.

torsdag 11.10 2018

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

lørdag 06.10 2018

Har vært fullbooket hver helg siden de åpnet restauranten

3. september åpnet restaurantkjeden Graffi Grill i førsteetasjen av Tromsø Havneterminal. Siden da har de vært fullbooket hver helg.

torsdag 04.10 2018

Ukas matspalte:

Ribolito – en av verdens beste supper

I ukas matspalte skal vi koke Toscanas «nasjonalrett», en nydelig ribollito som skal få godgjøre seg lenge i gryta.

tirsdag 02.10 2018

Lofotprodukt AS trekker flere lakse-produkter - frykter de er kontaminert med skalldyr

Årsaken er mistanke om at råstoffet til produktene er kontaminert med skalldyr, noe som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer med skalldyrallergi.

torsdag 27.09 2018

Matsentralen deler ukentlig ut mat til nesten 200 barn: Nå skal de også dele ut barneleker

I nye lokaler i Storgata 118 starter Matsentralen ett nytt kapitel i kampen mot matsvinn og Tromsøs skjulte fattigdom. Nå vil barnefamilier få tilbud om barneleker i mateskene.

Soppfest:

Fersk pasta med nyplukket steinsopp

Vi har hatt sopp som fast følge i flere av matspaltene nå i høst – og denne uka fortsetter vi serien med festmat fra skogen.

søndag 23.09 2018

Smak 2018: Rufsete vær satte krokfot for årets matfestival

Antall publikummere er gått ned, og omsetningen er lavere enn i fjor. Til tross for det er arrangørene godt fornøyd med Smakfestivalen 2018.

lørdag 22.09 2018
12

Koste seg med posemat på Smakfestivalens andre dag

Folket lot seg ikke stoppe av regnet under Smakfestivalen lørdag formiddag. Regnet ble omsider erstattet med solskinn, og matgleden blant både produsenter og publikum strålte i Storgata.

Tørket torskerogn fikk anerkjent spesialitet-stempel fra Matmerk

For ti år siden forsøkte han å lage hjemmelaget bottarga hjemme på kjøkkenet, i dag produserer Tromsø-selskapet tørket torskerogn til restauranter i Michelin-guiden over hele verden.

torsdag 20.09 2018

Ukas matspalte

Kveitesuppe med ferske rotgrønnsaker

I ukas matspalte serverer vi en høstrett fra havet når vi lager en suppe av deilig kveite som svømmer i en kraftig buljong med ferske rotsaker.

onsdag 19.09 2018

Gamle Driv skal huse viktig nordnorsk historie:

– Bygget har endelig kommet tilbake til sin rett

I midten av oktober åpner det et helt nytt og historisk opplevelsessenter i Tromsø. Gamle Driv blir nå senter for kystkulturens historie i Nord-Norge.

Smakfestivalen: – Ta med egne kopper og tallerkener

På årets Smakfestival vil det lønne seg å ta med eget dekketøy til byen.

Tromsøjente til topps i konkurranse:

Håper «Sjømat-Siri» kan hjelpe oppdrettsnæringen

Masterstudent Ingvild Kindlihagen var én av fire som gikk til topps i en sjømatkonkurranse.

fredag 14.09 2018

Ukens Matspalte:

Vi nyter det beste fra skogen og fjellet

Sommeren har forlatt oss, og selv om vi fortsatt kan få noen få blaff av varme og solskinn så er høsten her. Endelig.

torsdag 13.09 2018

Natur, mat og moro på Holtfestivalen

Søndag 16. september arrangeres Holtfestivalen med blant annet hageaktiviteter, gårdsdyr og birøkt på programmet.

onsdag 12.09 2018

Under årets Smak-festival samles denne gjengen for første gang

13 sjømatbedrifter og -produsenter går sammen når Smak-festivalen starter om halvannen uke.

søndag 09.09 2018
6

Mandag starter «opphørssalget»:

Når disse dørene åpner blir det kø

I 51 år har dagligvarebutikken «Matservice» i Storgata vært en velkjent del av sentrumsbildet i Tromsø. Nå skal bygget i rives, og på butikkens to siste åpningsdager blir det storsalg.

fredag 07.09 2018

Rekordpåmelding til Smakfestivalen:

Snart fyller de Storgata med liv

Når Smakfestivalen åpner for sjette gang om to uker vil det være med rekordmange utstillere av nordnorsk mat og drikke.

torsdag 30.08 2018

Har solgt 1000 lammeskanker på tre dager

– Vi var forberedt på at det skulle bli trykk, men ikke at det skulle bli så mye, sier kjøkkensjef Ingvild Emelie Håkonsen på Prelaten.

lørdag 25.08 2018

Dette mente publikum om festivalmaten

Rakettnatt-publikummet har testet festivalmaten. Her er deres dom.

fredag 24.08 2018

Stor interesse for ny restaurantbåt

Det er fortsatt over en uke til restaurantbåten MS Bjørnvåg har offisiell åpning – men allerede er det fullt trøkk i bestillingene.

Smak-festivalen:

Skal samarbeide med reiselivet

Etter seks år håper SMAK-festivalen at man skal kunne utvide sitt nedslagsfelt. Og reiselivet er den mest naturlige målgruppa, sier festivalledelsen.

Vil gi skjenke-ja til ny restaurant i havneterminalen

Restaurant Du Verden anbefales å få lov til å skjenke øl, vin og sprit på det nye spisestedet som åpner på den nye havneterminalen i november.

torsdag 23.08 2018

Luksus fra havet:

Slik lager du et skikkelig herremåltid av makrellstørje fra yttersida

Denne uka skal jeg lage den mest eksklusive fiskeretten jeg har laget her i matspalten. Men frykt ikke – du kan lage den i en «billigversjon» også.

onsdag 08.08 2018

Kyllingkarri fra kryddernes forlovede land – indiske Kerala

La deg ikke avskrekke fra å lage denne kyllingkarrien – selv om den inneholder 14 forskjellige krydder.

tirsdag 07.08 2018

Kjørte fra Malangen for å handle nederlandsk ost i sentrum

Rigmor og Jan Klausen kjørte fra Malangen for å besøke det Internasjonale Matmarkedet, som er i Tromsø denne uka.

torsdag 02.08 2018

Grillkjøtt for viderekomne – si hei til «coulotte»-steika

Dette er et stykke av oksen som vi ikke er så kjent med her til lands. Det må vi gjøre noe med.

onsdag 01.08 2018
7

Trio åpner gourmetrestaurant i gammel kysttraver

Tromsø får nok et høykulinarisk tilbud i september når de første gjestene ønskes velkommen om bord i restaurantbåten «Bjørnvåg».

Nå nærmer åpningsdagen seg med stormskritt

Graffi Grill holder i disse dager på å jobbe med restaurantlokalet i havneterminalen.

lørdag 28.07 2018

Gjensyn med det internasjonale matmarkedet

Franske pølser, spansk paella, belgiske vafler, baklava og makroner er bare noe av det du kan få kjøpt i Tromsø i august.

torsdag 26.07 2018

Laget O'Learys på toppen av Tromsdalstinden

Gjengen bak «Mountain Concept» er lei av å se de samme, gamle turbildene på sosiale medier. I sommer skal de gjennomføre og dokumentere ti fjellturer, til inspirasjon for andre.

Ukens Matspalte:

Nyt kryddersterke og saftige indiske grillede kyllingfileter

Grillsesongen er langt fra over, og i ukas matspalte søker vi oss helt til India for å hente inspirasjon.

mandag 23.07 2018

Solgte gourmetmat for over 16 millioner kroner i 2017

Flere gjester, samt cateringoppdrag og Bukta-samarbeid gjorde 2017 til et lønnsomt år for Mathallen.

torsdag 19.07 2018

Buktafestivalene 2018

Nå kan man banke tørrfisk i Bukta igjen

Publikum på Buktafestivalen elsker tørrfisk. Etter to år uten, kan de endelig banke sin egen tørrfisk igjen.

Ukens matspalte

Pastafest i rosa og grønt: Hjemmelaget spagetti med reker og spinat

Slik blir sopp- og bærsesongen

Samtidig som sopphøsten ser mørk ut sørpå, kan den bli lovende i nord.

onsdag 18.07 2018

Forsker håper flere får opp øynene for grågåsa som matrett

Grågås-bestanden fortsetter å vokse. Den plager bøndene med sine matpreferanser og legger igjen store mengder avføring, men egner seg godt på matfatet.

Frykter meierikrise: – En situasjon som kan bli alvorlig

Tine frykter at den ekstreme tørken i Sør-Norge som får stadig flere bønder til å slakte kyrne sine, skal føre til melkemangel.

tirsdag 17.07 2018

Vi har testet de nye Bukta-rettene. Her er dommen

Vårt ekspertpanel har satt tennene i tre nye fiskeretter du kan smake under årets Buktafestival.

torsdag 12.07 2018

Ukens mat-spalte:

En smak av sommer med saftig kylling bakt med salvie og vin

I dag skal vi bruke en meget anvendelig urtekrydder til å lage en meget velsmakende og saftig kyllingrett.