Tema

mandag 11.06 2018

Han driver fire restauranter i Tromsø. Nå åpner han på Svalbard.

Morten Lønstad har hatt stor suksess med sine spisesteder i Tromsø. I slutten av måneden åpner han en gastropub i Longyearbyen.

fredag 08.06 2018

Feirer Nord-Norges eldste delikatesse med egen festival

torsdag 07.06 2018

Ukens matspalte:

Frist brunsj-gjester med «Dyrlægens natmad» og andre deilige danske «smørrebrød»

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

tirsdag 05.06 2018

Det begynte som en spøk. Så startet etterspørselen

De ansatte hos Steinly Hydraulikk kom på en genial idé som gjør lunsjpausen enda bedre.

torsdag 31.05 2018

Ukens matspalte:

Grillede kjøttruletter og grønnsaker med rosmarinolje

Selv om kvikksølvet ikke er enig, så er grillsesongen her. I ukas matspalte griller vi rullet kjøtt og gode grønnsaker.

mandag 28.05 2018

Debatt:

«Du skal gråte over spilt melk»

Hver eneste dag skylles 270.000 liter melk ned i vasken.

søndag 27.05 2018

Dette må du passe på før du fyrer opp grillen

Den gode grillstemningen kan få en uventet vending.

Matspalten

Nygrillet souvlaki, frisk tzatziki og sprø gresk salat

onsdag 23.05 2018

Foreslår tallerkener av fiskeskinn og snus i løsvekt for å minke plastforbruket

Nettverket Klimapartnere møttes til temamøte for å finne måter å redusere plastforbruket på. Marianne Saus i Buktafestivalen foreslo tallerkener av tang og fiskeskinn, mens en annen foreslo å selge snus i løsvekt.

tirsdag 22.05 2018

Nå stenger Sindre dørene: – Det er nok noen som vil få oppleve en stor endring i livene sine

De neste seks månedene må du belage deg på å dra til Jekta dersom du er avhengig av ostene, skinkene, pølsene og de andre delikatessene som selges på Helmersens i Storgata.

fredag 18.05 2018

Kokkens tips til deg med ugress i hagen: «If you can’t beat them, eat them.»

onsdag 16.05 2018

Her åpner en ny restaurant

Indisk mat er populær i Tromsø for tiden, og nå ser det ut som om byen får nok en restaurant som vil servere de hete asiatiske rettene.

Ukas matspalte:

Sitronduftende svinefilet i en sjysaus med laurbær og grønnpepper

Vi skal nok en gang til Italia i ukas matspalte. Denne gang skal vi lage en «tam» versjon av villsvinsfilet.

fredag 11.05 2018

Fra sidelinja:

«Vi er et spiseforstyrret folk»

Vi mangler verken kokebøker, matinspirasjon, matplaner eller mat i Norge. Vi mangler koking, skriver spaltist Marit Rein.

onsdag 09.05 2018

Nygrillede og saftige burgere på gresk og engelsk vis

Endelig er utegrillsesongen her, og vi samles igjen rundt kullos, gasslukt og nydelige retter.

lørdag 05.05 2018

NM i kjøttprodukter: Disse damene har de beste fenalårene i Norge

Hos Aron Mat i Eidkjosen er det ikke bare kjøtt på tørk som henger høyt. Det gjør også en splitter ny norgesmestertittel.

torsdag 03.05 2018

Mat fra vidda:

Lun suppe med reinboller

I ukas matspalte skal vi «rulle» reinkjøtt – og lage en god og varmende buljongsuppe.

torsdag 26.04 2018

Ukens matspalte

Risotto alla Primavera – mettende risrett med lekre vårgrønnsaker

søndag 22.04 2018
2

Kapret pallplass i nordisk mesterskap:

– Det er en lettelse ikke å havne under pallen

Kokkelærlingene Madelen Rolland (19) og Jon Erlend Matre (19) kapret tredjeplassen i nordisk mesterskap for kokkelærlinger, til tross av et par uforutsette hendelser.

lørdag 21.04 2018

Tromsølærlinger tok pallplass i nordisk mesterskap

Kokkelærlingene Madelen Rolland og Jon Erlend Matre kom på pallen i nordisk mesterskap for kokkelærlinger.

fredag 20.04 2018

Skolekokken Erik:

Lærer barna å lage mat av råvarer som skal kastes

På Selnes skole på Kvaløya er barnas favorittrett «spikersuppe».

Intervjuet:

Kokken Gunnar lager maten hjemme og på jobb

Kjøkkensjef og eier av Mathallen fant gleden ved matlaging først da han var 28 år. – Den intensiteten jeg så da jeg jobba på Noma i København gjorde noe med meg, sier Gunnar Jensen.

torsdag 19.04 2018
4

Ukens matspalte:

«Karbisen» – en utskjelt klassiker med ufortjent dårlig rykte

Er du en av dem som rynker på nesen når du hører ordet «Karbonade med løk»? Jeg håper jeg kan få deg til å endre mening.

onsdag 18.04 2018

Kokkelærlinger fra Tromsø skal konkurrere mot Nordens beste

Madelen Rolland og Jon Erlend Matre har vunnet alt som er å vinne i Norge. Nå vil de bli best i Norden.

fredag 13.04 2018

Trekker tilbake urter etter E. coli-funn

Det skal være solgt rundt 700 pakker fra det aktuelle partiet.

torsdag 12.04 2018

Ukens matspalte:

Velsmakende og varmende – lasagne al forno

Hvem liker ikke lasagne? En «hellig» treenighet mellom pasta, kjøtt og ost.

tirsdag 10.04 2018

Usikkert om de vil åpne restaurant i Troms

McDonald’s skal vokse med 100 restauranter i Norden de neste fem årene. Om det blir noen McDonald’s i Troms er imidlertid uvisst.

torsdag 05.04 2018

Coop solgte babymat som gikk ut på dato i fjor:

Sønnen (9 md.) ble dårlig av babymat: – Viste seg å være råttent

Da babyen begynte å brekke seg og kaste opp, sjekket moren datostemplingen på babymaten hun hadde kjøpt. Nå legger Coop seg langflate.

Ukens matspalte:

Tradisjonsrik og nydelig fattigmannskost fra det italienske kjøkkenet

Det rimeligste stykket på hele oksen (eller kua) er halestumpen – og det er samtidig det kanskje mest smaksrike.

tirsdag 03.04 2018

Denne restauranten gjenoppstår etter millionoverskudd

lørdag 31.03 2018

Supersaftig sjokoladekake

Denne kaka er fløyelsmyk og litt mørk.

Kakeoppskrift

Ostekaken som får terningkast seks

Alt ved denne syrlige ostekaken med lemoncurd er godt!

onsdag 28.03 2018

Gjenåpner Fergekroa – med syrisk mat på menyen

I Aleppo jobbet Najwa Abouras som klesdesigner, med brudekjoler som spesialitet. Nå er det imidlertid andre spesialiteter som gjelder.

tirsdag 27.03 2018
4

Snart åpner denne gjengen sin andre restaurant

Tror byen kommer til å juble over restaurantkonseptet.

torsdag 15.03 2018

Ønsker at nye krefter overtar Smakfestivalen

Kokkenes Mesterlaug Troms vil selge aksjemajoriteten sin i Smakfestivalen og ha en mindre rolle enn tidligere. De håper nye krefter vil overta hovedansvaret fremover.

Ukens matspalte:

Svinekam med heit rubb

Svinekam er tradisjonsmat for mange – men du kan lage den «utradisjonelt» på en måte som utfordrer smaksløkene dine.

onsdag 14.03 2018

Har måttet vise vekk folk i døren

Den siste uken har flere av spisestedene i Tromsø omtrent blitt nedrent av sultne tromsøværinger.

lørdag 10.03 2018

Tromsø-kokk ble årets kjøkkensjef

– Jeg er veldig glad og veldig rørt. Det er en stor ære å få en slik utmerkelse.

fredag 23.02 2018

Ukens matspalte:

Verdensberømte svensker: Nydelige köttbullar med gräddsås

Om du hører uttrykket «svensk mat» – da er sjansen veldig stor for at du tenker på «köttbullar».

onsdag 21.02 2018

Kjede etablerer nytake away:

Tromsø blir frontlinje i ny pizza-krig

Peppes Pizza er på jakt etter noen som kan drive et take away-sted for kjeden i Tromsø.

torsdag 15.02 2018

Slik lager du et nydelig, sprøstekt «skrei-tårn»

Skreisesongen er på vei inn i sin mest hektiske periode – og fiskediskene svømmer bokstavelig talt over av det som nok kan regnes som Norges beste sjømat.

torsdag 08.02 2018

Ukens matspalte:

Middag som lager seg selv: Ovnsbakt kyllingpanne fra Provence!

Om du er på jakt etter et festmåltid som krever minimal arbeidsinnsats så er denne kyllingretten fra Provence en innertier.

onsdag 07.02 2018

Nå kan denne restauranten få skjenke

Arctic Asia Restaurant – selskapet som ønsker å åpne restaurant i lokalene der blant andre «Babettes gjestebud» har holdt til bør få skjenke øl, vin og brennevin.

søndag 04.02 2018
10

Her er Masterchef-kokken og 12 stjernekokker på skolebenken i Tromsø

Til vanlig leder de kjente TV-programmer og restauranter i verdensklasse. Lørdag var de på Ishavsbyen videregående skole for å lage skrei.

fredag 02.02 2018

Vestlandsferge blir Tromsø-restaurant

Etter fire års drift i Trondheim, kaster restaurantbåten MS «Bjørnvåg» loss og setter kursen mot Tromsø.

tirsdag 30.01 2018

Ingeborgs restaurant er kåret til Norges beste

Tidligere kjøkkensjef ved Emmas drømmekjøkken, Ingeborg Nygaard, får store lovord for sin nye restaurant.

mandag 29.01 2018

NRK med direkte-TV fra Tromsø-butikken: – Vi skal friste med lokale varer

Eide Handel er valgt ut for å fronte lokal mat fra Tromsø.

lørdag 27.01 2018

Jon Erlend (19) og Madelen (19) fra Tromsø vant Norgescupen for kokkelærlinger: – Nå skal det feires

Fredag ble 21 lag til seks. Lørdag vant de to kokkene fra Mathallen i finalen, der de konkurrerte mot Michelin-restauranter og Arne Brimis lærlinger.

fredag 26.01 2018

Intervjuet:

Går fra fiskedisken til byens nyeste restaurant: – Tromsø har ventet på dette

Etter noen år bak fiskedisken i Dragøys butikk på Jekta er kokken Yvonn Steffensen tilbake der hun startet sin karriere for snart 15 år siden – over grytene på et restaurantkjøkken.

onsdag 24.01 2018

Ukens matspalte

Gi fredagstacoen avløsning – lag en kruttsterk chili con carne

Fredagstacoen er blitt hellig for det norske folk, men er dere klar over at den bare er en bleik kopi av en chili con carne?

mandag 22.01 2018

Kristian (18) får bruke deler av lærlingtiden med Michelin-kokk

I to måneder skal kokkelærling Kristian Bergland Nilsen få innblikk i Michelin-hemmelighetene til den verdensberømte restaurantsjefen Michel Roux Jr.

lørdag 20.01 2018

Hjemmelaget fettuccini med lekker pølseragù

«Om du får vite hvordan pølser og lover lages – da vil du aldri mer få en god natts søvn».

fredag 19.01 2018

Inviterte til italiensk ostefest

Alle som stakk innom fredag formiddag fikk gratis smaksprøve og innføring i parmesanostens historie.

onsdag 17.01 2018

Smak skyver bodørestauranten ned fra førsteplass

Troner øverst i ny kåring

For under ett år siden åpnet de dørene i Tromsø, men de har allerede markert seg i restaurantnorge.

tirsdag 16.01 2018

Topprodusenter går sammen om lokal matsatsing for rike turister

Fem av byens mest profilerte matvareprodusenter innleder et samarbeid med The Edge for å lage et "utstillingsvindu" for lokal mat.

søndag 14.01 2018

Tirsdag åpner den nye resturanten: – Det blir autentisk indisk mat

Tirsdag åpner Indie i Storgata.

lørdag 13.01 2018

Syrlig og keiserlig fransk klassiker med kalvekjøtt

I ukas matspalte skal vi lage en rett som visstnok skal ha vært en av favorittene til Keiser Napoleon.

tirsdag 09.01 2018

Turistene krever bedre lokal mat: – De forstår hva som er god kvalitet

Turistene som kommer til Tromsø er reisevante, de har mye penger – og de er vant til høy kvalitet på alt, ikke minst mat og drikke.

lørdag 06.01 2018

Nordmenn dropper fisken

torsdag 04.01 2018

Ukens matspalte

Sauce Bordelaise løfter alle typer kjøtt til uante høyder

I ukas matspalte er det sausen som spiller hovedrollen – nemlig den franske klassikeren Sauce Bordelaise.

onsdag 03.01 2018

Så mye er 200 kalorier av 30 ulike matvarer

søndag 31.12 2017

Husker du?

Da Blårock var pizzacafé

Der du i dag drikker pils, hører på rockemusikk og ser fotballkamper i dunkle lokaler, var det tidligere lyst og 80-talls-trendy. Husker du?

torsdag 28.12 2017

Når du går lei av ribbe og pinnekjøtt – hva med et lekkert andebryst?

mandag 25.12 2017

Dette er den opprinnelige julematen

Ribbe, pinnekjøtt, linsestek eller lutefisk? Valgene er mange til middagen på selveste julaften.

torsdag 21.12 2017

iBevegelse

Tradisjonstro eller ny vri?

Ribbe og pinnekjøtt

Dobbel glede på julebordet

Nå lakker det mot jul – og da dekker vi vårt julebord med både pinnekjøtt og ribbe.

fredag 15.12 2017

«Saltimbocca alla Romana»: Klassiske kalverullader

Oppskriften vi skal følge i ukas matspalte har flere hundre år på nakken – kanskje flere tusen. Det er en av de virkelige italienske klassikerne som har begynt å komme på moten igjen, nemlig de deilige kalverulladene «Saltimbocca alla Romana».

tirsdag 12.12 2017

Trekker tilbake sjokolade etter funn av plastbiter

Anthon Berg trekker flere sjokoladeprodukter fra markedet etter funn av plastbiter. I helgen ble ytterligere fire produkter fjernet fra norske taxfreebutikker, også i Tromsø.

mandag 11.12 2017

Når nettene blir lange og kulda setter inn, spiser rottene ribbefettet ditt

Høytida er også høysesong for fet mat, men du bør tenke deg om før du slår ribbefettet i vasken eller i do.

fredag 08.12 2017

Nå flytter Døladag fra Stortorget

I over 30 år har Døladagen blitt arrangert den andre lørdagen i desember. I år flytter den bort fra Stortorget.

torsdag 07.12 2017

Ukas matspalte

Polpettone – et godt og sprøtt alternativ til søndagssteika

De fleste land har en versjon av kjøttpudding eller kjøttbrød – så også italienerne – som kaller sin utgave polpettone.

onsdag 06.12 2017

Én ting bekymrer: Dette spiser nordmenn mer og mindre av

tirsdag 05.12 2017

– Det er teoretisk snakk om 120.000 kroner

Kokebokforfatter Nils Harald Moe ønsker å selge 700 bøker om tradisjonsmat. Pengene vil han donere til lokal veldedighet.

torsdag 30.11 2017

Julebaksten

De deiligste pepperkakene er myke

Det er umulig å bare ta én av disse pepperkakene.

Julebaksten

Slik lager du byens beste kakemenn

Kakemenn er en undervurdert julekake.

Du trenger ikke kjøtt for å lage denne nydelige lasagnaen

Hvem sier at kjøtt er alfa og omega for å få en god lasagna? I ukas matspalte lager vi en helvegetarisk versjon av den klassiske pastaretten som er – minst – like god som alle de med kjøtt.

fredag 24.11 2017

Gnocchi – en av de beste måtene å spise poteter på

I ukas matspalte fortsetter vi dypdykket ned i det italienske spiskammerset – og denne gangen tar vi for oss en morsom måte å lage poteter på.

onsdag 22.11 2017

Debatt

Derfor bør du ikke kaste matavfall i toalettet

Det er ikke smart. La oss bruke verdens toalettdag 19. november til å innføre gode rutiner!

mandag 20.11 2017

Debatt

«Om grønne og giftige poteter»

mandag 13.11 2017

Har slått seg konkurs: – Vi er utrolig stolte over hva vi har fått til

Karmavogna AS har slått seg konkurs, og med det stenger matvogna og kafeen Jalla for godt.

søndag 12.11 2017

Tromsøselskapene vant gull for årets julemat

Fire av byens kjøttbedrifter har gjort det svært bra i kjøtt-NM. Årets kjøtt- og julemat fra Tromsø fikk fire gull, ett sølv og fem bronse.

fredag 10.11 2017
1

«Verdens beste potetmos» krever at du både baker og steker poteskrellet

Jeg er veldig glad i potetmos i alle varianter. Alt fra den ostedryppende franske «aligoten» til amerikanernes tørre «stomp». Best liker jeg imidlertid mosen vi lager i ukas matspalte.

fredag 03.11 2017

«Brasato al Barolo» – oksekjøtt marinert og kokt i Italias beste vin

I Piemonte lages en av Italias – og verdens – beste viner, nemlig Barolo. I ukas matspalte skal vi la den kraftige vinen hamle opp med litt røft oksekjøtt.

onsdag 01.11 2017

Jacobsen på Berg:

Nominert til Matprisen

En av de mest høythengende utmerkelsene innenfor norsk matproduksjon kan havne i Tromsø.

onsdag 25.10 2017

Real høstmat

Mør og lekker lammeskank

Langtidsstekte lammeskanker har lenge vært en sikker vinner på restaurantenes spisekart. Det du kanskje ikke visste var at du kan lage dem hjemme på en enkel måte.

torsdag 19.10 2017

Håndarbeid

Hjemmelaget pasta smaker aller best!

Det var en skjellsettende opplevelse da jeg lagde og serverte min første egenproduserte pasta.

onsdag 18.10 2017

Trenger du middagsinspirasjon - her er fem lekre oppskrifter

Det er ikke alltid lett å finne på hva man skal ha til middag. Her er noen utvalgte oppskrifter fra iTromsøs Mat-Christer som kan lages i ettermiddag.

torsdag 12.10 2017

Matspalten

Het skotsk-indisk fiskegryte

Karri og røkt torsk høres kanskje ut som en merkelig kombinasjon, men når du har smakt den fyrige retten «Cod kedgeree», skjønner du hvorfor de to passer så godt sammen.

onsdag 11.10 2017

Flere byhotell deltar i kampanje for å redusere matsvinnet

Nå skal hotellene veie selv appelsinskall

torsdag 05.10 2017
4

Matspalten

Tradisjonell skotsk fiskesuppe med røkt torsk og melk

I ukas matspalte skal vi bruke nordnorske, tradisjonelle råvarer – men vi skal gi dem en vri fra den skotske Nordsjø-kysten.

mandag 02.10 2017

Nå har han solgt Bakehuset Nord-Norge

Bakst Holding AS fra Mo i Rana blir ny hovedeier.

fredag 29.09 2017

– Barn som er allergisk mot fisk, kan tåle noen typer fisk

Allergilege Martin Sørensen har forsket på barn som er allergisk mot fisk.

Lag Norges nasjonalrett med en vri – server den rett fra ovnen

Det er ikke mulig å gå gjennom høstens lammesesong uten å servere fårikål minst én gang. Vi lager imidlertid nasjonalretten med en liten twist.

Her åpnes det ny restaurant i Tromsø

Nå blir det liv igjen i de tomme restaurantlokalene i andre etasje i Mackgården.

lørdag 23.09 2017

SMAK-festivalen

Slik så det ut i sentrum under festivalens siste dag

Lørdag formiddag gikk SMAK-festivalens siste dag av stabelen.

torsdag 21.09 2017

Smakfestivalen

Henter food-truck til Smakfestivalen

Restauranten Kitchn & Table henter toppsjef og superkokk Marcus Samuelssons egen food-truck fra Stockholm for å delta på Smakfestivalen.

Kjendiskokker fra Sør-Europa avslørte sine spesialretter til lokale kolleger

Den spanske kjendiskokken Hung Fai tok med saltfisk til Tromsø da han ga lokale kjøkkensjefer en leksjon i matlaging.

Denne gjengen inviterer på frokost med et skråblikk på ukas viktigste saker

Fredag morgen blir det frokost med underholdning i lavvoen på Stortorget.

Denne fiskesuppen kan du koke ute på havet

Noe av det beste man kan servere er selvfanget og selvlaget fiskesuppe. Bli med ombord for en skikkelig kortreist matopplevelse.

tirsdag 19.09 2017

Smaksfestivalen

Byens ølhunder fikk påfyll

Hvilken mat passer best til ulike sorters øl, hvilke trender preger ølbryggerbransjen – og hvor kommer damene inn i bryggeriene?