Tema

torsdag 18.07 2019

Bukta:

I fjor var tørrfisken tilbake. Nå er den borte igjen

Ingen tørrfiskbanking under årets festival.

Dette er årets Bukta-meny: gamle klassikere og nye påfunn

På menyen fra Mathallen kan du i år få noe helt nytt, blant annet potetvaffel med lodderogn.

onsdag 17.07 2019

Fikk 50.000 av kommunen for å utvikle tørrfiskpulver: – Det å male opp tørrfisk høres kanskje litt rart ut for mange

Det nyoppstartede tromsøselskapet Fiberfish har startet prøveproduksjon av produktet som skal sendes til det asiatiske markedet.

mandag 15.07 2019

Restemat-appen går med overskudd og har økt trafikk – i Tromsø er 27.000 matporsjoner «reddet»

Too Good To Go har siden oppstarten i 2016 økt en god del i antall brukere. Også spisestedene er fornøyd med at de kaster mindre mat enn tidligere.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

tirsdag 09.07 2019

RIKS

Så mange kalorier inneholder grillmaten. Og her er de fem sunneste valgene.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

mandag 01.07 2019

Slet med å få lønnsomhet i «ulykkeshuset». Nå kan de endelig drive med millionoverskudd

Kystens Mathus har vært hjemsøkt av uheldige omstendigheter rundt Kystens Hus. Nå er de fleste spøkelsene skremt vekk fra bygningen, og driften til mathuset går med millionoverskudd.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

lørdag 22.06 2019

Levnet lommeboka hjemme og dro på grillkafé

Lørdag formiddag var det grillfest på Kafe X i Vestregata. De fristet med et bredt utvalg av grillmat, kaffe og trivelig selskap. Best av alt: Alt var gratis.

torsdag 20.06 2019

Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.

Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019

Frister med autentiske asiatiske smaker i nyåpnet restaurant

I helga åpnet East, en ny «asian fusion» restaurant, i Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 30.05 2019

Skal du heie fram et av favorittlagene til seier på lørdag? Disse barene viser Champions league-finalen

Lørdag klokka 21 er byens fotballpuber stappfulle, når Liverpool og Tottenham møtes for å kjempe om det gjeve Champions league-trofeet. Her er stedene du kan gå for å se finalen i årets Champions League – men pass på: det kan fort bli fullt.

Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

onsdag 29.05 2019

Ap om opposisjonens skolematutspill: – Det blir for dyrt for foreldrene

Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann er uenig i at det skal tilbys til selvkost.

tirsdag 28.05 2019

Vil innføre lunsj etter Selnes-modellen på alle Tromsø-skoler

Opposisjonspolitikerne ønsker en enkel og sunn skolelunsj til Tromsø-elevene, basert på de gode erfaringene fra Selnes skole.

torsdag 23.05 2019

Matleveringskjeden Wolt vurderer å komme til byen: – Vi forelsket oss i Tromsø umiddelbart

Snart vil det sannsynligvis bli mulig å bestille mat fra ulike restauranter i Tromsø gjennom den finske take away-appen Wolt.

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

onsdag 15.05 2019

Khader (27) har brukt 300.000 på egen matvogn – etter 6 måneder har han fortsatt ingen plass å stå

Gründeren vil starte opp salg av vegetarisk og vegansk mat, men får avslag på alt av søknader om oppstillingsplass.

tirsdag 14.05 2019

Mathallen-sjef blir kokkekaptein

Gunnar Jensen skal lede kokkelandslaget junior fremover.

mandag 13.05 2019

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Åpner ny restaurant med sushi og street food i slutten av måneden

Med restaurantene Kala og Suvi rett på andre siden av gatekrysset, sørger den nye restauranten East for at Tromsø får sitt eget «Lille Asia».

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

lørdag 27.04 2019

Ny daglig leder for Smørtorget kafé:

– Det er skjebnebestemt

Marianne Modal (46) begynte å jobbe som kokk ved Compagniet i Sjøgata 12 i 1990. 29 år senere står hun bak disken på Smørtorget i Sjøgata 11 som ny daglig leder.

torsdag 25.04 2019
5

Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

mandag 25.03 2019

Tromsø-bakeri nominert til Årets Bakeri 2019

Tromsø Bakeri er det eneste nordnorske bakeriet blant de 18 bakeriene som er nominert til Årets Bakeri 2019.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

fredag 15.03 2019

Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

tirsdag 12.03 2019

Spis for en hundrings:

Tommy ble tatt helt på senga av lammeskanksultne tromsøværinger

At middag for en hundrelapp ville trekke kunder, var restaurantsjef Tommy Aasnes ved Du Verden forberedt på. At han skulle bli nødt til å bestille nødskankleveranser allerede tirsdag morgen kom imidlertid uventet på.

UNN utkonkurrerte Michelin-restaurant

UNN matforsyning ble kåret til årets lærebedrift 2018 av Norske kokkers landsforening.

torsdag 07.03 2019

Reportasje:

Da portugiserne kom til Vannøya

– Det lukter jo kjempegodt! Mye bedre enn jeg trodde at fisk i saltlake skulle lukte.

lørdag 02.03 2019

Mattilsynet reagerer etter fugler tok seg inn på Burger King

Mattilsynet fikk bekymringsmelding om fugler på Burger King.

fredag 01.03 2019

Her åpner Bryggeri 13 et nytt vannhull

Bryggeri 13 utvider sin barvirksomhet med et lite skjenkerom i Storgata 78.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

lørdag 23.02 2019

Tromsø-kokk med pop-up-restaurant på prestisjetungt spisested i London

Tromsørestauranten Smak er i London for å vise fram nordnorske delikatesser.

torsdag 21.02 2019

Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

tirsdag 19.02 2019

Michelin-utdelingen: Serverte fisk fra Halvors til toppkokkene

Da den nordiske kokke-eliten samlet seg til utdeling av Michelin-stjerner i Århus i går ble de blant annet servert tørrfisk fra Halvors Tradisjonsfisk.

mandag 18.02 2019

Vil tilbakekalle samtlige løyver til restauranten

Barents Sea Restaurant kommer trolig til å miste både serverings- og skjenkeløyvene sine.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

tirsdag 12.02 2019

Kjell Helsingeng starter nytt selskap: – Tiden er inne til å ta opp faget igjen

torsdag 07.02 2019

Matfestival får 1,2 millioner kroner i tilskudd

Fylkesrådet i Troms har inngått en samarbeidsavtale med Smakfestivalen.

fredag 01.02 2019

Helse:

Da hektiske hverdager gikk ut over sunne middager, begynte hun å «preppe» måltidene

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

mandag 21.01 2019

Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin

Både Aron mat og Halvors tradisjonsfisk ble hedret av landbruks- og matminister Bård Hoksrud på fredag.

fredag 18.01 2019

Debatt

Fem gode grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Skal du spise kjøtt, spis norsk kjøtt. Det er bærekraftig og klimavennlig.

torsdag 17.01 2019
1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019
1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

onsdag 09.01 2019

Kysttorsk blir markedsført som skrei: – Noen vil kalle det torsk, mens andre vil kalle det skrei

Er skreien de selger i butikkene virkelig skrei? Både fiskehandlere og eksperter mener det er vanskelig å slå fast om den fisken som selges i butikkene faktisk er skrei.

T-skjortegründer starter opp helt nytt matkassetilbud

Andreas Nilsen er en av tre eiere i det nye selskapet Freshly Box som skal levere sunne måltid hjem til tromsøfolk.

mandag 07.01 2019

Amalie og Idunn skal representer Tromsø i NM for Kokkelærlinger

For andre år på rad skal et lag fra Mathallen i Tromsø til Stavanger og landsfinalen i NM for kokkelærlinger.

fredag 04.01 2019

Bydelsfavoritten vil utfordre burgermarkedet i sentrum:

Vil tilby sultne i sørbyen skjenking og kjappe take away-lunsjer

Det går så det griner for Burgerman på Workinntunet og Kvaløysletta. Nå vil de konkurrere med burgersjappene i sentrum.

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

mandag 31.12 2018

Spiste mye fett i flere uker – fikk ingen negative endringer

Ifølge resultater fra ny studie oppsto det ingen negative endringer etter at flere friske menn spiste mye mettet fett i seks uker.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

mandag 24.12 2018

Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.

fredag 21.12 2018

Reportasjen:

Nå har lefsedronninga fra Kraksletta omsider oppfylt drømmen: – Jeg tenker som Pippi; Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare

Tove Seljevold (59) har gjennom livet jobbet som alt fra vasker via bartender til urteterapeut. Det var likevel lefsa fra barndommen som skulle skape hennes egen bedrift og sende henne ut i verden.

Portugisiske kokkekjendiser ble Tromsø-frelste

Kokkekonkurransen Masterchef er blant Portugals mest populære TV-programmer – og forrige uke ble seriens juleavsnitt spilt inn i Tromsø.

torsdag 20.12 2018

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.

mandag 17.12 2018

Inviterte vanskeligstilte til gratis julemiddag

Egon arrangerte mandag ettermiddag julebord for «Robin Hood» og deres brukere.

torsdag 13.12 2018

Ukens matspalte

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

lørdag 08.12 2018
3

Boltret seg i kortreist mat

Bondens marked på Stortorget var et populært stoppested lørdag formiddag.

torsdag 06.12 2018

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

tirsdag 04.12 2018

Kafeens sunne alternativer har blitt svært populære. Nå utvider de

I tiden fremover skal Spiseriet kafé på Veita få kjøkken, større disk og 50 flere sitteplasser.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

søndag 25.11 2018
1

Jon Erlend (20) tok gull under VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre (20) var med å vinne gull sammen med kokkelandslaget under første konkurransedag.

onsdag 21.11 2018

Jon Erlend (20) fra Tromsø skal være med på VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre er på vei til Luxembourg som den yngste på kokkelandslaget.

mandag 19.11 2018

Slik lager du enkelt din egen lutefisk til jul

Du har fortsatt god tid på deg før julemiddagen skal stå på bordet. Ekteparet Fagerland har noen gode tips dersom du vil lage din egen jule-lutefisk.

torsdag 15.11 2018

Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

tirsdag 13.11 2018

Brukte én million på nytt gulv – fortsatt for lavt under taket

Til tross for at ildsjelene bak restauranten Nitty Gritty har brukt én million kroner på nytt gulv for å øke takhøyden i underetasjen, mener Arbeidstilsynet det fortsatt er for lavt.

torsdag 08.11 2018
4

Ukas matspalte

«Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus

Vi har tidligere laget «ribollito» i matspalten – en av Toscanas virkelige «nasjonalretter». Denne uka skal vi lage en annen – nemlig «gnudi».

fredag 02.11 2018

Helmersen er med og kåre verdens beste ost

Sindre Helmersen er som eneste fra Nord-Norge med som dommer under Oste-VM i Bergen. Han bidro til at en nordnorsk ost kom til semifinalen.

torsdag 01.11 2018

Ukas matspalte:

Bourride med tørrfisk, reker og frisk hjemmelaget aioli

Tørrfisk er en utmerket råvare i suppe, og i ukas matspalte skal vi lage en variant bourride. Der vi lar utvannet tørrfisk spille hovedrollen i den sørfranske suppa.

torsdag 25.10 2018
1

Ukas matspalte:

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt!

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt! Det er en flott match som gir en spennende og eksotisk høstmiddag.

torsdag 18.10 2018

Ukas matspalte

Klassisk tørrfiskgryte fra havnebyen Ancona i Italia

Ukas matspalte tar for seg en matrett som er så klassisk og tradisjonsrik at den har fått et eget akademi knyttet til seg.

torsdag 11.10 2018

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

lørdag 06.10 2018

Har vært fullbooket hver helg siden de åpnet restauranten

3. september åpnet restaurantkjeden Graffi Grill i førsteetasjen av Tromsø Havneterminal. Siden da har de vært fullbooket hver helg.

torsdag 04.10 2018

Ukas matspalte:

Ribolito – en av verdens beste supper

I ukas matspalte skal vi koke Toscanas «nasjonalrett», en nydelig ribollito som skal få godgjøre seg lenge i gryta.

tirsdag 02.10 2018

Lofotprodukt AS trekker flere lakse-produkter - frykter de er kontaminert med skalldyr

Årsaken er mistanke om at råstoffet til produktene er kontaminert med skalldyr, noe som kan fremkalle allergiske reaksjoner hos personer med skalldyrallergi.

torsdag 27.09 2018

Matsentralen deler ukentlig ut mat til nesten 200 barn: Nå skal de også dele ut barneleker

I nye lokaler i Storgata 118 starter Matsentralen ett nytt kapitel i kampen mot matsvinn og Tromsøs skjulte fattigdom. Nå vil barnefamilier få tilbud om barneleker i mateskene.

Soppfest:

Fersk pasta med nyplukket steinsopp

Vi har hatt sopp som fast følge i flere av matspaltene nå i høst – og denne uka fortsetter vi serien med festmat fra skogen.

søndag 23.09 2018

Smak 2018: Rufsete vær satte krokfot for årets matfestival

Antall publikummere er gått ned, og omsetningen er lavere enn i fjor. Til tross for det er arrangørene godt fornøyd med Smakfestivalen 2018.

lørdag 22.09 2018
12

Koste seg med posemat på Smakfestivalens andre dag

Folket lot seg ikke stoppe av regnet under Smakfestivalen lørdag formiddag. Regnet ble omsider erstattet med solskinn, og matgleden blant både produsenter og publikum strålte i Storgata.

Tørket torskerogn fikk anerkjent spesialitet-stempel fra Matmerk

For ti år siden forsøkte han å lage hjemmelaget bottarga hjemme på kjøkkenet, i dag produserer Tromsø-selskapet tørket torskerogn til restauranter i Michelin-guiden over hele verden.

torsdag 20.09 2018

Ukas matspalte

Kveitesuppe med ferske rotgrønnsaker

I ukas matspalte serverer vi en høstrett fra havet når vi lager en suppe av deilig kveite som svømmer i en kraftig buljong med ferske rotsaker.

onsdag 19.09 2018

Gamle Driv skal huse viktig nordnorsk historie:

– Bygget har endelig kommet tilbake til sin rett

I midten av oktober åpner det et helt nytt og historisk opplevelsessenter i Tromsø. Gamle Driv blir nå senter for kystkulturens historie i Nord-Norge.

Smakfestivalen: – Ta med egne kopper og tallerkener

På årets Smakfestival vil det lønne seg å ta med eget dekketøy til byen.

Tromsøjente til topps i konkurranse:

Håper «Sjømat-Siri» kan hjelpe oppdrettsnæringen

Masterstudent Ingvild Kindlihagen var én av fire som gikk til topps i en sjømatkonkurranse.

fredag 14.09 2018

Ukens Matspalte:

Vi nyter det beste fra skogen og fjellet

Sommeren har forlatt oss, og selv om vi fortsatt kan få noen få blaff av varme og solskinn så er høsten her. Endelig.

torsdag 13.09 2018

Natur, mat og moro på Holtfestivalen

Søndag 16. september arrangeres Holtfestivalen med blant annet hageaktiviteter, gårdsdyr og birøkt på programmet.

onsdag 12.09 2018

Under årets Smak-festival samles denne gjengen for første gang

13 sjømatbedrifter og -produsenter går sammen når Smak-festivalen starter om halvannen uke.

søndag 09.09 2018
6

Mandag starter «opphørssalget»:

Når disse dørene åpner blir det kø

I 51 år har dagligvarebutikken «Matservice» i Storgata vært en velkjent del av sentrumsbildet i Tromsø. Nå skal bygget i rives, og på butikkens to siste åpningsdager blir det storsalg.

fredag 07.09 2018

Rekordpåmelding til Smakfestivalen:

Snart fyller de Storgata med liv

Når Smakfestivalen åpner for sjette gang om to uker vil det være med rekordmange utstillere av nordnorsk mat og drikke.

torsdag 30.08 2018

Har solgt 1000 lammeskanker på tre dager

– Vi var forberedt på at det skulle bli trykk, men ikke at det skulle bli så mye, sier kjøkkensjef Ingvild Emelie Håkonsen på Prelaten.