Tema

fredag 15.11 2019

– Det enkle er ofte det beste ...:

«Sømandsbøf» i ovnen

Det er mye godt som kommer fra Danmark, men spørsmålet er om ikke den tradisjonelle retten «sømandsbøf» er blant det bedre.

torsdag 31.10 2019

Debatt:

Sauen må tilbake på middagsbordet

Sauen bør inn igjen på tallerkenen. Det vil gi økt bærekraft og hindre at vi kaster mat som vi bør spise – og som smaker godt.

Klassisk svensk husmannskost – kålpudding med rårørte tyttebær

Vi skal ta for oss nok en oppskrift det hovedrollen spilles av hodekål.

lørdag 26.10 2019

Søstrene Ingebrigtsen: – Folk trenger ikke bekymre seg for årets julemat

Etter at Ingebrigtsen Kjøtts nedleggelse ble kjent har bekymrede henvendelser strømmet på hos Søstrene Ingebrigtsen i Kirkegata med det gjentatte spørsmålet om det også betyr slutten på deres virksomhet.

fredag 25.10 2019

Bård Pettersen om nedleggelsen av Ingebrigtsen Kjøtt: – Dette er en tankevekker

Bård Pettersen mener nordmenn tenker for mye på pris og for lite på kvalitet når de handler mat på butikken.

Bjørn Helge Teigen (57) har jobba på Ingebrigtsen Kjøtt siden han var 18 år: – Det er mange følelser som settes i sving nå

Ingebrigtsen Kjøtt er historie og 13 ansatte mister jobben på dagen. Bjørn Helge Teigen (57) har imidlertid allerede fått ny jobb på Eide Handel.

Ingebrigtsen Kjøtt begjærer oppbud

Styret i Ingebrigtsen Kjøtt AS har i dag besluttet å begjære oppbud. Produksjonen er stanset og 13 ansatte mister jobben.

torsdag 24.10 2019

Ukens matspalte:

Fløyelsmyk gnocchi – kosemat av egg, mel og nypoteter

Dersom du ennå ikke har smakt fløyelsmyke gnocchi med en eller annen god saus – da har du misset noe stort her i livet.

torsdag 17.10 2019

Klassikeren «Borsjt» – russernes røde supersuppe

Om du spør en russer om hva som er nasjonalretten hans eller hennes – da er sannsynligheten stor for at svaret blir «borsjt».

torsdag 10.10 2019

Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

fredag 04.10 2019

Ovnsbakt lammeskank, smørstekt rosenkål og puré av selleri

Denne uka skal vi ta tiden til hjelp for å lage en aldeles nydelig festmiddag av de billigste delene fra lammet.

torsdag 03.10 2019

Nominert til Matprisen 2019

Holt læringstun er nominert til Matprisen 2019 i kategorien barn og ungdom.

lørdag 28.09 2019

RIKS

Sjekk hvor mye du kan spise for å få i deg 200 kcal

fredag 20.09 2019

Folkefesten i sentrum er i full gang

For syvende gang fylles gatene i Tromsø av sultne og tørste mat- og drikkeentusiaster. Årets Smakfestival har startet.

torsdag 19.09 2019

Ukens matspalte:

Endelig er det tid for fårikål

Fårikål kan man bare lage på en måte, sier du kanskje. Feil, sier jeg. Det finnes mengder med lekre oppskrifter på Norges nasjonalrett.

onsdag 11.09 2019
4

Ukas matspalte:

Hjemmelaget tagliatelle med tørket steinsopp

Noen ganger vil du ha noe som er enkelt, men likevel smaker himmelsk. Da er denne oppskriften perfekt.

Storgatas nye spisested satser 100 prosent vegansk: – Etterspørselen etter plantebasert mat øker

– Mange blir litt skremt av ordet «vegansk», sier gründerne bak Frø. Det ønsker den nyåpnede kafeen i sentrum endre på.

fredag 06.09 2019

Etter ett år med avslag, fikk Khader (27) endelig åpnet falafel-bilen

Khader Zouorb (27) opprettet foretaket Green falafel allerede i april 2018, men først fredag formiddag fikk han åpne den offisielt.

onsdag 04.09 2019

Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.

torsdag 29.08 2019

Spis for en hundrings:

Plukkfisk-servering har skapt bul på veggene til det vesle utestedet

Fredag avsluttes høstens «Spis for en Hundrings», og responsen fra både restaurantene som deltar og utespiserne er positive.

Ukens matspalte

Sprø og velsmakende lammekarré med lun ratatouille

Årets første lammekjøtt er nå tilgjengelig i butikkene – noe vi feirer med å servere en fransk-italiensk oppskrift for det kanskje edleste stykket på lammet – karréen.

onsdag 28.08 2019

Slipper til flere matvogner på torgene i sentrum

I påvente av en større endring av regelverket for bruk av uteområder i sentrum åpner politikerne for en midlertidig løsning for matvogner.

fredag 23.08 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.

torsdag 22.08 2019

Søker Nord-Norges beste turkokk

Er du en over gjennomsnittet mat- og drikkeinteressert turgåer? Da ønsker Kokkelauget å komme i kontakt med nettopp deg.

tirsdag 20.08 2019

Foodora lanseres onsdag: Har allerede med seg mange restauranter

Etter å ha snuset på Tromsø lenge lanserer nå Foodora applikasjonen sin for fullt onsdag 21. august.

torsdag 15.08 2019
1

Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.

onsdag 14.08 2019

Populær matleveringstjeneste klar for Tromsø

Fra før av har vi Wolt. Nå får vi også Foodora.

lørdag 10.08 2019

Etter syv år i nye lokaler kan Mack produsere øl for fullt

Det er gått syv år siden Mack flyttet til Nordkjosbotn. Endelig går produksjonen som ønsket.

mandag 05.08 2019

Får ikke stå på torget: Festival skal gi falafel-vogn drahjelp

Rakettnatt vil gi drahjelp til gründeren Khader Zouorb.

søndag 04.08 2019

Han får nå bred støtte fra flere politikere:

– Jeg gir ikke opp

Khader Zouorb (27) vil selge vegetarisk gatemat, men får avslag fra kommunen på alle søknader. Han får nå bred støtte fra flere politikere.

fredag 02.08 2019

Khader (27) får ikke plass til vegetarvogna – nå får kommunen refs fra egne rekker

Khader Zouorb (27) har investert 300.000 i gatekjøkken, men får ikke oppstillingsplass i sentrum. Nå får han støtte fra kommunens integreringsråd.

Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

torsdag 01.08 2019

Populær leveringstjeneste vurderer å etablere seg i Tromsø

Det er ikke lenge siden matleveringstjenesten Wolt etablerte seg her. Nå snuser Foodora på Tromsø.

torsdag 25.07 2019

Ukens matspalte:

Mat for late dager: Fisk, pølser, sopp og grønnsaker bakt i folie på grillen

I ukas matspalte serverer vi oppskrifter for dem som mener at maten blir best når den får klare seg selv.

søndag 21.07 2019

Jobbet i over ett år for å få plass til corn dogs-vogna. Nå kan han endelig begynne å selge pølser

Abdelaziz Adam var i fjor med på Smak-festivalen med sine corn dogs. Nå skal han selge dem utenfor Nerstranda.

torsdag 18.07 2019

Bukta:

I fjor var tørrfisken tilbake. Nå er den borte igjen

Ingen tørrfiskbanking under årets festival.

Dette er årets Bukta-meny: gamle klassikere og nye påfunn

På menyen fra Mathallen kan du i år få noe helt nytt, blant annet potetvaffel med lodderogn.

onsdag 17.07 2019

Fikk 50.000 av kommunen for å utvikle tørrfiskpulver: – Det å male opp tørrfisk høres kanskje litt rart ut for mange

Det nyoppstartede tromsøselskapet Fiberfish har startet prøveproduksjon av produktet som skal sendes til det asiatiske markedet.

mandag 15.07 2019

Restemat-appen går med overskudd og har økt trafikk – i Tromsø er 27.000 matporsjoner «reddet»

Too Good To Go har siden oppstarten i 2016 økt en god del i antall brukere. Også spisestedene er fornøyd med at de kaster mindre mat enn tidligere.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

tirsdag 09.07 2019

RIKS

Så mange kalorier inneholder grillmaten. Og her er de fem sunneste valgene.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

mandag 01.07 2019

Slet med å få lønnsomhet i «ulykkeshuset». Nå kan de endelig drive med millionoverskudd

Kystens Mathus har vært hjemsøkt av uheldige omstendigheter rundt Kystens Hus. Nå er de fleste spøkelsene skremt vekk fra bygningen, og driften til mathuset går med millionoverskudd.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

lørdag 22.06 2019

Levnet lommeboka hjemme og dro på grillkafé

Lørdag formiddag var det grillfest på Kafe X i Vestregata. De fristet med et bredt utvalg av grillmat, kaffe og trivelig selskap. Best av alt: Alt var gratis.

torsdag 20.06 2019

Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.

Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019

Frister med autentiske asiatiske smaker i nyåpnet restaurant

I helga åpnet East, en ny «asian fusion» restaurant, i Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 30.05 2019

Skal du heie fram et av favorittlagene til seier på lørdag? Disse barene viser Champions league-finalen

Lørdag klokka 21 er byens fotballpuber stappfulle, når Liverpool og Tottenham møtes for å kjempe om det gjeve Champions league-trofeet. Her er stedene du kan gå for å se finalen i årets Champions League – men pass på: det kan fort bli fullt.

Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

onsdag 29.05 2019

Ap om opposisjonens skolematutspill: – Det blir for dyrt for foreldrene

Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann er uenig i at det skal tilbys til selvkost.

tirsdag 28.05 2019

Vil innføre lunsj etter Selnes-modellen på alle Tromsø-skoler

Opposisjonspolitikerne ønsker en enkel og sunn skolelunsj til Tromsø-elevene, basert på de gode erfaringene fra Selnes skole.

torsdag 23.05 2019

Matleveringskjeden Wolt vurderer å komme til byen: – Vi forelsket oss i Tromsø umiddelbart

Snart vil det sannsynligvis bli mulig å bestille mat fra ulike restauranter i Tromsø gjennom den finske take away-appen Wolt.

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

onsdag 15.05 2019

Khader (27) har brukt 300.000 på egen matvogn – etter 6 måneder har han fortsatt ingen plass å stå

Gründeren vil starte opp salg av vegetarisk og vegansk mat, men får avslag på alt av søknader om oppstillingsplass.

tirsdag 14.05 2019

Mathallen-sjef blir kokkekaptein

Gunnar Jensen skal lede kokkelandslaget junior fremover.

mandag 13.05 2019

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Åpner ny restaurant med sushi og street food i slutten av måneden

Med restaurantene Kala og Suvi rett på andre siden av gatekrysset, sørger den nye restauranten East for at Tromsø får sitt eget «Lille Asia».

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

lørdag 27.04 2019

Ny daglig leder for Smørtorget kafé:

– Det er skjebnebestemt

Marianne Modal (46) begynte å jobbe som kokk ved Compagniet i Sjøgata 12 i 1990. 29 år senere står hun bak disken på Smørtorget i Sjøgata 11 som ny daglig leder.

torsdag 25.04 2019
5

Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

mandag 25.03 2019

Tromsø-bakeri nominert til Årets Bakeri 2019

Tromsø Bakeri er det eneste nordnorske bakeriet blant de 18 bakeriene som er nominert til Årets Bakeri 2019.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

fredag 15.03 2019

Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

tirsdag 12.03 2019

Spis for en hundrings:

Tommy ble tatt helt på senga av lammeskanksultne tromsøværinger

At middag for en hundrelapp ville trekke kunder, var restaurantsjef Tommy Aasnes ved Du Verden forberedt på. At han skulle bli nødt til å bestille nødskankleveranser allerede tirsdag morgen kom imidlertid uventet på.

UNN utkonkurrerte Michelin-restaurant

UNN matforsyning ble kåret til årets lærebedrift 2018 av Norske kokkers landsforening.

torsdag 07.03 2019

Reportasje:

Da portugiserne kom til Vannøya

– Det lukter jo kjempegodt! Mye bedre enn jeg trodde at fisk i saltlake skulle lukte.

lørdag 02.03 2019

Mattilsynet reagerer etter fugler tok seg inn på Burger King

Mattilsynet fikk bekymringsmelding om fugler på Burger King.

fredag 01.03 2019

Her åpner Bryggeri 13 et nytt vannhull

Bryggeri 13 utvider sin barvirksomhet med et lite skjenkerom i Storgata 78.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

lørdag 23.02 2019

Tromsø-kokk med pop-up-restaurant på prestisjetungt spisested i London

Tromsørestauranten Smak er i London for å vise fram nordnorske delikatesser.

torsdag 21.02 2019

Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

tirsdag 19.02 2019

Michelin-utdelingen: Serverte fisk fra Halvors til toppkokkene

Da den nordiske kokke-eliten samlet seg til utdeling av Michelin-stjerner i Århus i går ble de blant annet servert tørrfisk fra Halvors Tradisjonsfisk.

mandag 18.02 2019

Vil tilbakekalle samtlige løyver til restauranten

Barents Sea Restaurant kommer trolig til å miste både serverings- og skjenkeløyvene sine.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

tirsdag 12.02 2019

Kjell Helsingeng starter nytt selskap: – Tiden er inne til å ta opp faget igjen

torsdag 07.02 2019

Matfestival får 1,2 millioner kroner i tilskudd

Fylkesrådet i Troms har inngått en samarbeidsavtale med Smakfestivalen.

fredag 01.02 2019

Helse:

Da hektiske hverdager gikk ut over sunne middager, begynte hun å «preppe» måltidene

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

mandag 21.01 2019

Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin

Både Aron mat og Halvors tradisjonsfisk ble hedret av landbruks- og matminister Bård Hoksrud på fredag.

fredag 18.01 2019

Debatt

Fem gode grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Skal du spise kjøtt, spis norsk kjøtt. Det er bærekraftig og klimavennlig.

torsdag 17.01 2019
1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019
1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

onsdag 09.01 2019

Kysttorsk blir markedsført som skrei: – Noen vil kalle det torsk, mens andre vil kalle det skrei

Er skreien de selger i butikkene virkelig skrei? Både fiskehandlere og eksperter mener det er vanskelig å slå fast om den fisken som selges i butikkene faktisk er skrei.

T-skjortegründer starter opp helt nytt matkassetilbud

Andreas Nilsen er en av tre eiere i det nye selskapet Freshly Box som skal levere sunne måltid hjem til tromsøfolk.

mandag 07.01 2019

Amalie og Idunn skal representer Tromsø i NM for Kokkelærlinger

For andre år på rad skal et lag fra Mathallen i Tromsø til Stavanger og landsfinalen i NM for kokkelærlinger.

fredag 04.01 2019

Bydelsfavoritten vil utfordre burgermarkedet i sentrum:

Vil tilby sultne i sørbyen skjenking og kjappe take away-lunsjer

Det går så det griner for Burgerman på Workinntunet og Kvaløysletta. Nå vil de konkurrere med burgersjappene i sentrum.

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

mandag 31.12 2018

Spiste mye fett i flere uker – fikk ingen negative endringer

Ifølge resultater fra ny studie oppsto det ingen negative endringer etter at flere friske menn spiste mye mettet fett i seks uker.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

mandag 24.12 2018

Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.

fredag 21.12 2018

Reportasjen:

Nå har lefsedronninga fra Kraksletta omsider oppfylt drømmen: – Jeg tenker som Pippi; Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare

Tove Seljevold (59) har gjennom livet jobbet som alt fra vasker via bartender til urteterapeut. Det var likevel lefsa fra barndommen som skulle skape hennes egen bedrift og sende henne ut i verden.

Portugisiske kokkekjendiser ble Tromsø-frelste

Kokkekonkurransen Masterchef er blant Portugals mest populære TV-programmer – og forrige uke ble seriens juleavsnitt spilt inn i Tromsø.

torsdag 20.12 2018

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.