Tema

fredag 26.06 2020

Bistroeierne overlevde koronakrisen – nå vil de ansette flere

Både eier Jan Johansen i Direktør'n Bistro og eier Bengt-Gøran Thorbjørnsen i Bengts Bistro utvider og trenger flere ansatte: – Jeg sliter med å få arbeidskraft, sier Johansen.

fredag 05.06 2020

Fra stjernerestaurant i København til Tromsø. Nå er André kjøkkensjef på Du Verden

André Larsen er ny kjøkkensjef på Du Verden i Tromsø.

fredag 15.05 2020

Sendes i garasjen med selkjøttet: – Samboeren nekter å la meg koke det på kjøkkenet

Fredag trosset flere vær og vind for å sikre seg selkjøtt.

onsdag 13.05 2020

Fra 0 til 80 millioner på to år: Nå bygger Coop-Yngve ut midt i koronakrisen

lørdag 09.05 2020

Snart kan de endelig åpne igjen: – Jeg holder på å bli helt sinnssyk av konsertabstinenser

1. juni åpner Bastard bar dørene igjen – og de håper å starte med konserter så fort det lar seg gjøre.

1. juni kan alt av uteliv åpne – men flere har allerede «tjuvstarta»

Torsdag kunne Erna Solberg fortelle at alle puber og barer uten matservering kan åpne igjen 1. juni. Mange uteplasser i Tromsø har likevel åpnet allerede.

onsdag 06.05 2020

Festivalen møtte hardt vær allerede før den kom seg ut av dokken - nå tar «skipperne» sats for å komme seg av grunna

Sjømatfest 2020 skulle etter planen starte førstkommende torsdag med brask og bram. Så kom korona-krisa.

mandag 04.05 2020

Jordbruksforhandlingene: – En bløff fra ende til annen!

Innsenderen av dette innlegget hevder norske matprodusenter tjener det samme i 2020 som i 2015.

tirsdag 14.04 2020

Norsk matproduksjon må bli bærekraftig

Maten må bli dyrere, staten må gi mer tilskudd til landbruket og det norske tollvernet må styrkes betraktelig.

torsdag 02.04 2020

Lettlaget påskemat – utbeinet fåresteik bakt i ovnen

Påsken er jo en høytid der tradisjonen med å spise lamme- og fårekjøtt står sterkt. I ukas matspalte skal vi lage en utbeinet fåresteik som vi breserer i vin og kraft i ovnen mens vi er ute på skitur.

mandag 30.03 2020

– Fryseboksen må få en renessanse i de norske hjem

Fylkesrådet slår et slag for kortreist, lokal mat under pandemien.

torsdag 26.03 2020

Restaurantselskap slått konkurs

Eieren av restaurantselskapet Pimpernell AS i Storgata har begjært oppbud.

torsdag 12.03 2020

iTromsøs matspalte:

Superlekre gratinerte blåskjell

Nå som blåskjellene er på sitt aller, aller beste, passer det godt med en oppskrift på gratinerte blåskjell med ris og poteter.

tirsdag 03.03 2020

Åpner bistro:

Vil tilby norsk tradisjonsmat til tromsdalinger: – Vi skal skrelle potetene våre selv!

I starten av februar åpnet Bengts Bistro dørene i det stille. Nå står de klare til å tilby hjemmelaget mat ved innfartsveien til Tromsø.

søndag 23.02 2020

I september åpnet Khader (28) matvogn i sentrum – denne uka åpnet han sin første restaurant

Khader Zouorb er tidligere flyktning fra Gaza, og innehaveren ønsker at den nyåpnede restauranten blir et sted for integrering av nye og gamle tromsøværinger.

torsdag 20.02 2020
4

Ukas matspalte:

Klassikeren «Fettuccine Alfredo» er verdens enkleste pastarett

7. februar var det den internasjonale «Fettuccine Alfredo»-dagen, for å hylle den nydelige retten.

onsdag 19.02 2020

Jon Erlend Matre (20) fra Tromsø vant sølv i kokke-OL: – Ekstra kjipt å bli slått av svensker

Tromsøkokkene Jon Erlend Matre og Gunnar Jensen vant sølv med det norske junior-kokkelandslaget i OL i kokkekunst i Stuttgart.

mandag 17.02 2020
4

Kokke-OL:

Gullmedalje til Tromsø-kokker

Tromsø-kokk Jon Erlend Matre fikk gullmedalje i kategorien varmmat under Kokke-OL i Stuttgart i Tyskland.

lørdag 15.02 2020

De kjemper for gull i kokke-OL: – Håper på førsteplass

Gunnar Jensen og Jon Erlend Matre fra Mathallen og senjaværingen Kenneth Pettersen representerer Nord-Norge i IKA Culinary Olympics i Stuttgart, Tyskland i disse dager.

Hun skal fronte kjempekampanje for skrei i Frankrike. Nå kommer stjernekokken til Tromsø

Den franske kjøkkensjefen Alexia Duchene er en av de klarest lysende stjernene på den franske restauranthimmelen. Nå kommer det unge stjerneskuddet til Tromsø for å lære seg å tilberede skrei.

torsdag 06.02 2020

Tromsørestaurant på listen over de 84 beste restaurantene i Norden

Restauranten Smak Tromsø er inkludert i White Guides liste over plasser i Norden man simpelthen må spise på.

Ukens matspalte:

Slik lager du den beste brødmaten fra New York

Koke brødet? Er du spenna gæren? Overhodet ikke, ved å koke gjærbaksten får du nemlig et av verdens beste brød – New York-style bagels.

torsdag 30.01 2020

Mer populært å bli kokk i nord enn i sør – regjeringen vil vite hvorfor

I dag står det over 1.000 ledige kokkestillinger over hele landet – og mangelen vil vokse kraftig de nærmeste årene. Nå vil regjeringen skaffe flere kokker til veie – blant annet med hjelp av erfaringer fra Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Kosemat fra statene

Amerikanerne beskriver selv retten som «the ultimate comfort food». Jeg er ikke uenig.

torsdag 23.01 2020

Rosa laks med rosa pepper

Ukas matspalter er fullstappet av nyttige ting som omega 3 og vitaminer. Godt er det i tillegg!

torsdag 16.01 2020

Ukas matspalte:

Vinkokt fåreskank med lun polenta

Det er overskudd på fårekjøtt her til lands, noe som er godt nytt for alle som liker det velsmakende – og rimelige – kjøttet.

onsdag 15.01 2020

Andreas Bakkeli (34) er ny daglig leder ved Emmas Drømmekjøkken

Vesterålingen vil beholde restauranten som den er, men forteller at han skal gå i egne sko – ikke overta forgjengerens.

tirsdag 14.01 2020

Se videoen av den flyvende kebaben her:

Sultne Elias (18) var fast på fiskebåt – fikk kompisen til å droppe kebab fra 41 meters høyde

– Da han først spurte meg om det på Snapchat, trodde jeg det var tull, sier Truls Fremnesvik.

onsdag 08.01 2020

Tromsø-restaurant igjen øverst på topp 10-liste

Restauranten som åpnet vinteren 2017, har allerede kommet på gjestenes topp 10-liste to ganger.

fredag 03.01 2020

Fargerik vintermat:

Lasagne med røkt laks, safran og grønt

Lei av tung jule- og nyttårsmat, men ennå ikke helt klar for å møte hverdagen? Ukas oppskrift hjelper deg å beholde litt av de siste ukers feststemning samtidig som det blir en liten overgang til mer hverdagslig kost.

tirsdag 31.12 2019

Få hadde trua da Solveig startet forretning midt i finanskrisa: Nå er bedriften solgt og har fått nye eiere

Solveig Karina Simonsen (58) hadde siste dag på jobb for Solsiden Kaffe og Te på Pyramiden tirsdag. Fra og med 1. januar overtar ekteparet Ina og Ørjan Sørum driften.

tirsdag 24.12 2019

Slik lager du pinnekjøttet: Glasert og med søt rotmos

Den mest populære julemiddagen i norske hjem er ribbe, men på senere år har pinnekjøttet nesten blitt like etterspurt - og avstanden mellom de to rettene krymper.

mandag 16.12 2019

Dette er de sju slagene anno 2019

Det er en soleklar vinner blant julekakene som folk baker til jul, mens noen gamle kjente ser ut til å være på vei ut.

torsdag 12.12 2019

Ukens matspalte:

Italiensk landkylling i rosmarin-, hvitløk- og hvitvinssaus

En av de enkleste, men samtidig mest velsmakende kyllingrettene jeg vet om er den italienske «pollo in potacchio».

lørdag 07.12 2019

Solgte nordnorsk «streetfood»: – Den er helt vill, sier bonden Rune

Lørdagens bondemarked kunne friste med et bredt utvalg av produkter, blant annet villsau i pitabrød.

torsdag 05.12 2019
1

Ukens matspalte:

Håndrullet toskansk pasta – «pici» – med «villsvinsragu»

Denne uka lager vi den tradisjonsrike toskanske retten «Pici con ragu di cinghiale» – eller håndrullet pasta med villsvinsaus.

torsdag 28.11 2019

Ukens matspalte:

Thanksgiving Day: «Minikalkun» i ovnen

Denne uka feirer vi amerikansk Thanksgiving.

torsdag 21.11 2019
1

Ukens matspalte:

«Tartiflette» – kraftkost fra Alpene med poteter, bacon, vin og ost

Har du vært i de franske Alpene er sannsynligheten svært stor for at du har smakt «tartiflette».

onsdag 20.11 2019

Ingebrigsten Kjøtt-konkursen:

Sikret seg billig kjøtt: – Det er et godt tilbud, men samtidig trasig

På to dager har rundt 350 personer vært kjøpt billige varer på konkurssalget til Ingebrigtsen Kjøtt. Lageret er derimot ikke helt tomt, og fabrikken holder derfor åpent også på torsdag.

fredag 15.11 2019

– Det enkle er ofte det beste ...:

«Sømandsbøf» i ovnen

Det er mye godt som kommer fra Danmark, men spørsmålet er om ikke den tradisjonelle retten «sømandsbøf» er blant det bedre.

torsdag 31.10 2019

Debatt:

Sauen må tilbake på middagsbordet

Sauen bør inn igjen på tallerkenen. Det vil gi økt bærekraft og hindre at vi kaster mat som vi bør spise – og som smaker godt.

Klassisk svensk husmannskost – kålpudding med rårørte tyttebær

Vi skal ta for oss nok en oppskrift det hovedrollen spilles av hodekål.

lørdag 26.10 2019

Søstrene Ingebrigtsen: – Folk trenger ikke bekymre seg for årets julemat

Etter at Ingebrigtsen Kjøtts nedleggelse ble kjent har bekymrede henvendelser strømmet på hos Søstrene Ingebrigtsen i Kirkegata med det gjentatte spørsmålet om det også betyr slutten på deres virksomhet.

fredag 25.10 2019

Bård Pettersen om nedleggelsen av Ingebrigtsen Kjøtt: – Dette er en tankevekker

Bård Pettersen mener nordmenn tenker for mye på pris og for lite på kvalitet når de handler mat på butikken.

Bjørn Helge Teigen (57) har jobba på Ingebrigtsen Kjøtt siden han var 18 år: – Det er mange følelser som settes i sving nå

Ingebrigtsen Kjøtt er historie og 13 ansatte mister jobben på dagen. Bjørn Helge Teigen (57) har imidlertid allerede fått ny jobb på Eide Handel.

Ingebrigtsen Kjøtt begjærer oppbud

Styret i Ingebrigtsen Kjøtt AS har i dag besluttet å begjære oppbud. Produksjonen er stanset og 13 ansatte mister jobben.

torsdag 24.10 2019

Ukens matspalte:

Fløyelsmyk gnocchi – kosemat av egg, mel og nypoteter

Dersom du ennå ikke har smakt fløyelsmyke gnocchi med en eller annen god saus – da har du misset noe stort her i livet.

torsdag 17.10 2019

Klassikeren «Borsjt» – russernes røde supersuppe

Om du spør en russer om hva som er nasjonalretten hans eller hennes – da er sannsynligheten stor for at svaret blir «borsjt».

torsdag 10.10 2019

Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

fredag 04.10 2019

Ovnsbakt lammeskank, smørstekt rosenkål og puré av selleri

Denne uka skal vi ta tiden til hjelp for å lage en aldeles nydelig festmiddag av de billigste delene fra lammet.

torsdag 03.10 2019

Nominert til Matprisen 2019

Holt læringstun er nominert til Matprisen 2019 i kategorien barn og ungdom.

lørdag 28.09 2019

RIKS

Sjekk hvor mye du kan spise for å få i deg 200 kcal

fredag 20.09 2019

Folkefesten i sentrum er i full gang

For syvende gang fylles gatene i Tromsø av sultne og tørste mat- og drikkeentusiaster. Årets Smakfestival har startet.

torsdag 19.09 2019

Ukens matspalte:

Endelig er det tid for fårikål

Fårikål kan man bare lage på en måte, sier du kanskje. Feil, sier jeg. Det finnes mengder med lekre oppskrifter på Norges nasjonalrett.

onsdag 11.09 2019
4

Ukas matspalte:

Hjemmelaget tagliatelle med tørket steinsopp

Noen ganger vil du ha noe som er enkelt, men likevel smaker himmelsk. Da er denne oppskriften perfekt.

Storgatas nye spisested satser 100 prosent vegansk: – Etterspørselen etter plantebasert mat øker

– Mange blir litt skremt av ordet «vegansk», sier gründerne bak Frø. Det ønsker den nyåpnede kafeen i sentrum endre på.

fredag 06.09 2019

Etter ett år med avslag, fikk Khader (27) endelig åpnet falafel-bilen

Khader Zouorb (27) opprettet foretaket Green falafel allerede i april 2018, men først fredag formiddag fikk han åpne den offisielt.

onsdag 04.09 2019

Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.

torsdag 29.08 2019

Spis for en hundrings:

Plukkfisk-servering har skapt bul på veggene til det vesle utestedet

Fredag avsluttes høstens «Spis for en Hundrings», og responsen fra både restaurantene som deltar og utespiserne er positive.

Ukens matspalte

Sprø og velsmakende lammekarré med lun ratatouille

Årets første lammekjøtt er nå tilgjengelig i butikkene – noe vi feirer med å servere en fransk-italiensk oppskrift for det kanskje edleste stykket på lammet – karréen.

onsdag 28.08 2019

Slipper til flere matvogner på torgene i sentrum

I påvente av en større endring av regelverket for bruk av uteområder i sentrum åpner politikerne for en midlertidig løsning for matvogner.

fredag 23.08 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.

torsdag 22.08 2019

Søker Nord-Norges beste turkokk

Er du en over gjennomsnittet mat- og drikkeinteressert turgåer? Da ønsker Kokkelauget å komme i kontakt med nettopp deg.

tirsdag 20.08 2019

Foodora lanseres onsdag: Har allerede med seg mange restauranter

Etter å ha snuset på Tromsø lenge lanserer nå Foodora applikasjonen sin for fullt onsdag 21. august.

torsdag 15.08 2019
1

Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.

onsdag 14.08 2019

Populær matleveringstjeneste klar for Tromsø

Fra før av har vi Wolt. Nå får vi også Foodora.

lørdag 10.08 2019

Etter syv år i nye lokaler kan Mack produsere øl for fullt

Det er gått syv år siden Mack flyttet til Nordkjosbotn. Endelig går produksjonen som ønsket.

mandag 05.08 2019

Får ikke stå på torget: Festival skal gi falafel-vogn drahjelp

Rakettnatt vil gi drahjelp til gründeren Khader Zouorb.

søndag 04.08 2019

Han får nå bred støtte fra flere politikere:

– Jeg gir ikke opp

Khader Zouorb (27) vil selge vegetarisk gatemat, men får avslag fra kommunen på alle søknader. Han får nå bred støtte fra flere politikere.

fredag 02.08 2019

Khader (27) får ikke plass til vegetarvogna – nå får kommunen refs fra egne rekker

Khader Zouorb (27) har investert 300.000 i gatekjøkken, men får ikke oppstillingsplass i sentrum. Nå får han støtte fra kommunens integreringsråd.

Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

torsdag 01.08 2019

Populær leveringstjeneste vurderer å etablere seg i Tromsø

Det er ikke lenge siden matleveringstjenesten Wolt etablerte seg her. Nå snuser Foodora på Tromsø.

torsdag 25.07 2019

Ukens matspalte:

Mat for late dager: Fisk, pølser, sopp og grønnsaker bakt i folie på grillen

I ukas matspalte serverer vi oppskrifter for dem som mener at maten blir best når den får klare seg selv.

søndag 21.07 2019

Jobbet i over ett år for å få plass til corn dogs-vogna. Nå kan han endelig begynne å selge pølser

Abdelaziz Adam var i fjor med på Smak-festivalen med sine corn dogs. Nå skal han selge dem utenfor Nerstranda.

torsdag 18.07 2019

Bukta:

I fjor var tørrfisken tilbake. Nå er den borte igjen

Ingen tørrfiskbanking under årets festival.

Dette er årets Bukta-meny: gamle klassikere og nye påfunn

På menyen fra Mathallen kan du i år få noe helt nytt, blant annet potetvaffel med lodderogn.

onsdag 17.07 2019

Fikk 50.000 av kommunen for å utvikle tørrfiskpulver: – Det å male opp tørrfisk høres kanskje litt rart ut for mange

Det nyoppstartede tromsøselskapet Fiberfish har startet prøveproduksjon av produktet som skal sendes til det asiatiske markedet.

mandag 15.07 2019

Restemat-appen går med overskudd og har økt trafikk – i Tromsø er 27.000 matporsjoner «reddet»

Too Good To Go har siden oppstarten i 2016 økt en god del i antall brukere. Også spisestedene er fornøyd med at de kaster mindre mat enn tidligere.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

tirsdag 09.07 2019

RIKS

Så mange kalorier inneholder grillmaten. Og her er de fem sunneste valgene.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

mandag 01.07 2019

Slet med å få lønnsomhet i «ulykkeshuset». Nå kan de endelig drive med millionoverskudd

Kystens Mathus har vært hjemsøkt av uheldige omstendigheter rundt Kystens Hus. Nå er de fleste spøkelsene skremt vekk fra bygningen, og driften til mathuset går med millionoverskudd.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

lørdag 22.06 2019

Levnet lommeboka hjemme og dro på grillkafé

Lørdag formiddag var det grillfest på Kafe X i Vestregata. De fristet med et bredt utvalg av grillmat, kaffe og trivelig selskap. Best av alt: Alt var gratis.

torsdag 20.06 2019

Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.

Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019

Frister med autentiske asiatiske smaker i nyåpnet restaurant

I helga åpnet East, en ny «asian fusion» restaurant, i Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 30.05 2019

Skal du heie fram et av favorittlagene til seier på lørdag? Disse barene viser Champions league-finalen

Lørdag klokka 21 er byens fotballpuber stappfulle, når Liverpool og Tottenham møtes for å kjempe om det gjeve Champions league-trofeet. Her er stedene du kan gå for å se finalen i årets Champions League – men pass på: det kan fort bli fullt.

Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

onsdag 29.05 2019

Ap om opposisjonens skolematutspill: – Det blir for dyrt for foreldrene

Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann er uenig i at det skal tilbys til selvkost.

tirsdag 28.05 2019

Vil innføre lunsj etter Selnes-modellen på alle Tromsø-skoler

Opposisjonspolitikerne ønsker en enkel og sunn skolelunsj til Tromsø-elevene, basert på de gode erfaringene fra Selnes skole.

torsdag 23.05 2019

Matleveringskjeden Wolt vurderer å komme til byen: – Vi forelsket oss i Tromsø umiddelbart

Snart vil det sannsynligvis bli mulig å bestille mat fra ulike restauranter i Tromsø gjennom den finske take away-appen Wolt.

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

onsdag 15.05 2019

Khader (27) har brukt 300.000 på egen matvogn – etter 6 måneder har han fortsatt ingen plass å stå

Gründeren vil starte opp salg av vegetarisk og vegansk mat, men får avslag på alt av søknader om oppstillingsplass.

tirsdag 14.05 2019

Mathallen-sjef blir kokkekaptein

Gunnar Jensen skal lede kokkelandslaget junior fremover.

mandag 13.05 2019

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Åpner ny restaurant med sushi og street food i slutten av måneden

Med restaurantene Kala og Suvi rett på andre siden av gatekrysset, sørger den nye restauranten East for at Tromsø får sitt eget «Lille Asia».