Tema

tirsdag 18.05 2021

Festivalen lagde show for elevene – sjekk hvordan de lagde street food-retter med tørrfisk

Festivalen Sjømatfest lagde minifest for kokkeelevene ved Ishavsbyen videregående skole. Da ble tørrfisk og klippflisk tryllet om til ravioli, wraps og samosa. Snart skal rettene serveres i byen.

torsdag 29.04 2021

Helmersen har ikke holdt stengt én eneste dag under pandemien – slik har det gått

Sindre Helmersen bestemte seg i mars i fjor for at Helmersen Delikatesser ikke skulle stenge ned, selv om landet gjorde det. Det har vært en suksessoppskrift.

lørdag 03.04 2021

I denne baren selger Fabio påskeegg istedenfor pils

Serveringstedene i Målselv Fjellandsby opplever at folk tar måltidene og afterski-festen på hytta i påsken.

onsdag 31.03 2021

Koronaen gjør at også «hvermannsen» søker hjelp fra Tromsø Matsentral: – Det er svindyrt å bo i Tromsø

En usosial boligpolitikk er blant årsakene til at flere barnefamilier trenger litt hjelp for å få mat på bordet, sier lederen av Tromsø Matsentral.

tirsdag 30.03 2021

Grilstad tilbakekaller salami etter salmonellafunn

Fire partier Jubelsalami og Jubelsalami med pepper kalles tilbake etter at det ble påvist Salmonella i en miljøprøve fra produksjonslokalet til en råvareleverandør.

mandag 29.03 2021

Debatt:

La oss kurere datoskrekk og forhindre eggesvinn

Norske egg er så holdbare at de sjelden blir dårlige før man rekker å spise dem. Likevel kaster nordmenn minst 13 millioner egg årlig.

lørdag 13.03 2021

Forsker Huw trenger deltakere - skal forske på hvordan korona påvirker de med spiseforstyrrelser

UiT-forsker Huw Grange håper å få rundt 20 deltakere til forskningsprosjektet.

torsdag 11.03 2021

Torsdag åpnet butikken der «lærlingen» er sjef

Kiwi satser hardt i Tromsø, og åpnet torsdag formiddag butikk nummer seks.

onsdag 10.03 2021

Klar for finalen i matkonkurranse: – Det var helt uforventet

Simon Moe, Synne Tingvoll og Hermela Michael gikk videre fra semifinalen i Tine Matcup.

onsdag 03.03 2021

Åpnet igjen etter å ha vært stengt i ett år: – Dette stedet gir uvurderlig hjelp

Matsentralen har vært stengt siden 12. mars på grunn av koronapandemien. Nesten ett år etter kunne de onsdag åpne igjen - og dét i nye lokaler.

Feil strategi, Tine

Geitemelksprodusenten som har skrevet innlegget mener Tine burde lære av hvordan de lokale gårdsysterne driver.

lørdag 27.02 2021

Ishavsbyen-elever kjemper om finaleplass i gjev matkonkurranse

Ishavsbyen-elevene Simon Moe, Synne Tingvoll og Hermela Michael håper å ta seg til finalen i Tine Matcup.

onsdag 24.02 2021

Lokal matgruppe har nå 13.000 medlemmer i Tromsø: – Flere vil handle på denne måten i fremtida

Etter tre års drift har REKO-ringen blitt enormt populær blant tromsøværinger som sverger til lokal mat.

lørdag 20.02 2021

Etter å ha spist lammetestikler servert i dyrets pung, er det lov å si: – Dæven steike det smakte godt

Halvar Ellingsen (34) på Kvitnes Gård jakter på Michelin-stjerne fra et autentisk Nord-Norge. Det inkluderer også språket.

torsdag 18.02 2021

To tromsøkokker skal kjempe for Norges kulinariske ære

Grete Rafaelsen og Jon Erlend Matre - to erfarne tromsøkokker - er tatt ut på to forskjellige kokkelandslag som straks skal starte forberedelsene til Kokke-VM og Kokke-OL i henholdsvis 2022 og 2024.

onsdag 17.02 2021

Hver gang de bestiller mat, betaler tromsøværinger mer enn alle andre Wolt-brukere i verden

I Tromsø handler vi for 390 kroner i gjennomsnitt hver gang vi handler takeaway hos utkjøringstjenesten Wolt. Det er høyest i verden.

lørdag 13.02 2021

Denne kafeen ga ut 3.200 poser med overskuddsmat: – Alternativet ville vært å kaste det

I løpet av 2020 hentet innbyggere i Troms og Finnmark over 35.000 poser med overskuddsmat gjennom appen Too Good To Go.

fredag 12.02 2021

Eide Handel solgte ut 20 kilo japansk biff til 4000 kroner kiloen på få timer: - Så nært du kommer den beste biffen i verden

Den japanske biffen fra Hokkaido ble lagt ut for salg i ferskvaredisken på torsdag. Fredag klokka 10.00 var det utsolgt.

lørdag 30.01 2021

Lørdagskommentaren

Hva med å spise fisken?

Fisk betyr penger, arbeidsplasser og bosetting. Men la oss ikke glemme hva det faktisk egentlig er for noe.

lørdag 23.01 2021

Slik gikk det når utestedene åpnet igjen:

På Jernbanen ble det solgt så mye mat at Harry måtte bestille mer

Utestedene melder om mye folk, mye mat og mye drikke ved opphevingen av skjenkestoppen fredag.

torsdag 21.01 2021

Du må spise for å få deg en øl: – Det holder ikke med snacks

Når byens uteplasser åpner dørene fredag kan man bestille alkohol igjen, men da holder det ikke at du kjøper nøtter og potetgull i tillegg.

Kommunen innfører ingen strengere skjenkeregler

Kommunen kommer ikke til å innføre strengere skjenkeregler enn det Stortinget har vedtatt.

onsdag 13.01 2021
1

Frode ville sette ny Guinness-rekord – håpet å tømme hele hamburgerlageret

At det ble en konkurranse for menn skyldtes at ingen damer meldte seg på NNM i burgerspising i 1985.

Debatt:

For trygghet og arbeidsplasser

For sosialdemokratiet er vår viktigste oppgave å sørge for at alle har trygge og gode liv.

Tromsørestaurant med nytt konsept i krisetiden: – En avansert form for Fjordland

Flere tromsørestauranter har lansert konsepter der man kan få med seg restaurantopplevelsen hjem.

mandag 11.01 2021

På tide å respektere grisen

Noah-leder mener vi bør ta grisen på alvor og se på den som et individ - og ikke et produkt.

mandag 04.01 2021

Dette bakeriet blir stadig utsolgt for kanelboller – nå søker de etter ny baker

Vervet bakeri åpnet for litt over en måned siden og driftsansvarlig Rita Arden er overveldet av responsen: – Vi har blitt utsolgt for varer flere ganger, sier hun.

lørdag 02.01 2021

Nofima får 25 nye forskningsprosjekter

Instituttet har aldri før fått så mange prosjekter på en gang, og blir involvert i prosjekter for totalt 286 millioner kroner.

fredag 01.01 2021

Meksikanske tacos tar over Torghuken

Torghuken på Stortorget åpner opp som tacosbar fra mandag.

torsdag 31.12 2020

Dette spiser flest på nyttårsaften

Én av tre velger kalkun til årets siste middag, det viser en undersøkelse YouGov har gjort for MatPrat.

torsdag 24.12 2020

Skal du feire jul med kjæledyr? Dette må du ikke gi dem

Selv om ribbe og pinnekjøtt smaker godt, er det likevel ikke bra for hunden din.

lørdag 12.12 2020

Gunhild Stordalen i Tromsø for å bringe sjømat til FN: - Vi må begynne å dyrke havet

Gunhild Stordalen allierer seg med Norges sjømatråd i arbeidet mot neste års toppmøte om bærekraftig matproduksjon.

lørdag 05.12 2020

Nå kan du se hvordan matkjendisene lager ekte, nordnorsk mat av lokale råvarer

Denne uka hadde programserien «Jakten på det nordnorske måltid» premiere på Matkanalen. I serien drar programleder Arne Hjeltnes rundt i landsdelen og kokkelerer sammen med en rekke stjernekokker.

fredag 27.11 2020

Tromsøfamilie inn i gullrekka på NRK – kan bli Norges beste kokkefamilie

Hver fredag fremover kan du se en tromsøfamilie som i beste sendetid skal konkurrere mot fem andre familier i et nytt matprogram. Hanne Sofie Roaldsen fikk med seg faren og sønnen sin på laget. Sammen kan de bli kåret til Norges beste kokkefamilie.

onsdag 25.11 2020

Kundene strømmet til da «Matservice» åpnet på nytt: – Det har vært et savn

Eurospar Storgata, kjent som «Matservice», har vært stengt i to år. Onsdag var det tid for nyåpning av den populære matbutikken.

onsdag 11.11 2020

Faster i fire dager for klimasøksmålet: – Overrasket over at jeg fortsatt fungerer

I tre dager har Sigurd Cottis Hoff gått uten mat mens han venter på at klimasøksmålet skal bli ferdig i høyesterett.

mandag 09.11 2020

Nå er åpningsdatoen for «nye Matservice» klar: – Kundene skal få lyst til å dra ens ærend til sentrum

Ferskvare, nye konsepter og miljøprofil er stikkord foran nyåpningen av Eurospar-butikken i Storgata.

fredag 06.11 2020

Venter utålmodig på å åpne byens ferskeste bakeri

Vervet Bakeri er klare til å åpne dørene og selge søtt og salt brød og kaker til byens befolkning. Alt som gjenstår er å få brukstillatelse fra kommunen.

mandag 02.11 2020

iTromsø mener

Voksne må sørge for at barn får i seg nok fisk

Norske barn spiser mer godteri enn fisk. Det er flaut for en kyst- og sjømatnasjon.

søndag 01.11 2020

Etter nesten 25 år som restaurantsjef overleverer Anders livsverket til sønnen Martin

17. mai 1996 åpnet Fiskekompaniet dørene for første gang - og den populære restauranten har holdt koken siden da. Nå overlater restaurantgründer Anders Blomkvist styringen av drifta til sønnen Martin. – Det blir store sko å fylle, sier junior.

fredag 30.10 2020

Smittevernoverlegen om korona-tilfellene ved Allegro: – Det er en smitteklynge knyttet opp mot disse spisestedene

Rundt fem Allegro-ansatte er koronasmittet, ifølge smittevernoverlegen.

torsdag 29.10 2020

Derfor bør du ikke kaste innmaten når du pynter gresskaret til Halloween

42 prosent av de som kjøpte gresskar til Halloween i fjor brukte ikke noe av innholdet til mat.

onsdag 23.09 2020

Smakfestivalen skulle denne uken ha fylt Storgata, men ble avlyst. Snart blir det festival likevel

Koronapandemien har ført til kansellering av det meste av større arrangementer i Tromsø – blant annet Smakfestivalen som skulle gått av stabelen denne uka. Nå har ledelsen for festivalen funnet nytt tidspunkt og bestemt seg for å flytte festivalen inn på byens utesteder og restauranter.

søndag 20.09 2020

Full Steam lå an til å få første år med overskudd – men så kom korona

De tapte egenkapitalen i 2019 – men restauranten gir gass videre, tross korona og røde tall.

Satser på å kaste mindre mat i rådhuskantina

Rådhuskantina jobber for å redusere matsvinn med fersk motivasjonskampanje.

onsdag 02.09 2020
1

Karl fikk kroken i denne eksklusive ruggen: – Den er sjeldent i salg i Tromsø

Makrellstørja på 223 kilo kommer i salg over disk torsdag morgen.

tirsdag 01.09 2020

Eide Handel blir først i Nord-Norge med egen nettbutikk

I slutten av september kan kundene bestille, og få tilkjørt, all maten de bestiller via matbutikkens nettsider.

Tromsø-kokk Jon Erlend Matre får dele på høythengende kokkestipend

Tromsø-kokken Jon Erlend Matre (24) er en av de fremste, unge konkurransekokkene i Norge. Nå får han anledning til å dyrke konkurransevirksomheten ytterligere etter at han som en av fire unge kokker får dele på 100.000 kroner fra det såkalte Eureca-fondet.

torsdag 27.08 2020

Spis for en hundrings:

Nykommeren Walter & Leonard solgte 286 sandwicher på én dag

Den siste uken har flere av byens restauranter deltatt på Spis for en hundrings, og tromsøværinger har nytt av billig mat i byen. Walter & Leonard er med for første gang, og har aldri hatt det mer hektisk.

søndag 23.08 2020

21 spisesteder med på «Spis for en hundrings» - tilbyr takeaway som et alternativ

Hvalgryte, plukkfisk, pizza, indisk, tunisisk, sushi og tomatbrød. Til neste uke er det klart for mini-matfestivalen «Spis for en hundrings» igjen - korona eller ei.

fredag 07.08 2020
5

Nordnorske jordbær og hjemmebrent kaffe - Rotvold-kiosken har åpnet på Berg

Folk strømmet til åpningen av den mye omtalte Rotvold-kiosken i helga. Kjell Rotvold er glad for at bøndene tar vare på kulturminnet.

tirsdag 07.07 2020

Bukta presenterer «Bukta i Byen»: Konserter, quiz, stemning og potetvafler med lodderogn

Årets buktafestival er, som de fleste vet, avlyst. Nå skal gjengen bak Bukta fylle byen med konserter, øl, mat og stemning som et rocka plaster på såret.

fredag 26.06 2020

Bistroeierne overlevde koronakrisen – nå vil de ansette flere

Både eier Jan Johansen i Direktør'n Bistro og eier Bengt-Gøran Thorbjørnsen i Bengts Bistro utvider og trenger flere ansatte: – Jeg sliter med å få arbeidskraft, sier Johansen.

fredag 05.06 2020

Fra stjernerestaurant i København til Tromsø. Nå er André kjøkkensjef på Du Verden

André Larsen er ny kjøkkensjef på Du Verden i Tromsø.

fredag 15.05 2020

Sendes i garasjen med selkjøttet: – Samboeren nekter å la meg koke det på kjøkkenet

Fredag trosset flere vær og vind for å sikre seg selkjøtt.

onsdag 13.05 2020

Fra 0 til 80 millioner på to år: Nå bygger Coop-Yngve ut midt i koronakrisen

lørdag 09.05 2020

Snart kan de endelig åpne igjen: – Jeg holder på å bli helt sinnssyk av konsertabstinenser

1. juni åpner Bastard bar dørene igjen – og de håper å starte med konserter så fort det lar seg gjøre.

1. juni kan alt av uteliv åpne – men flere har allerede «tjuvstarta»

Torsdag kunne Erna Solberg fortelle at alle puber og barer uten matservering kan åpne igjen 1. juni. Mange uteplasser i Tromsø har likevel åpnet allerede.

onsdag 06.05 2020

Festivalen møtte hardt vær allerede før den kom seg ut av dokken - nå tar «skipperne» sats for å komme seg av grunna

Sjømatfest 2020 skulle etter planen starte førstkommende torsdag med brask og bram. Så kom korona-krisa.

mandag 04.05 2020

Jordbruksforhandlingene: – En bløff fra ende til annen!

Innsenderen av dette innlegget hevder norske matprodusenter tjener det samme i 2020 som i 2015.

tirsdag 14.04 2020

Norsk matproduksjon må bli bærekraftig

Maten må bli dyrere, staten må gi mer tilskudd til landbruket og det norske tollvernet må styrkes betraktelig.

torsdag 02.04 2020

Lettlaget påskemat – utbeinet fåresteik bakt i ovnen

Påsken er jo en høytid der tradisjonen med å spise lamme- og fårekjøtt står sterkt. I ukas matspalte skal vi lage en utbeinet fåresteik som vi breserer i vin og kraft i ovnen mens vi er ute på skitur.

mandag 30.03 2020

– Fryseboksen må få en renessanse i de norske hjem

Fylkesrådet slår et slag for kortreist, lokal mat under pandemien.

torsdag 26.03 2020

Restaurantselskap slått konkurs

Eieren av restaurantselskapet Pimpernell AS i Storgata har begjært oppbud.

torsdag 12.03 2020

iTromsøs matspalte:

Superlekre gratinerte blåskjell

Nå som blåskjellene er på sitt aller, aller beste, passer det godt med en oppskrift på gratinerte blåskjell med ris og poteter.

tirsdag 03.03 2020

Åpner bistro:

Vil tilby norsk tradisjonsmat til tromsdalinger: – Vi skal skrelle potetene våre selv!

I starten av februar åpnet Bengts Bistro dørene i det stille. Nå står de klare til å tilby hjemmelaget mat ved innfartsveien til Tromsø.

søndag 23.02 2020

I september åpnet Khader (28) matvogn i sentrum – denne uka åpnet han sin første restaurant

Khader Zouorb er tidligere flyktning fra Gaza, og innehaveren ønsker at den nyåpnede restauranten blir et sted for integrering av nye og gamle tromsøværinger.

torsdag 20.02 2020
4

Ukas matspalte:

Klassikeren «Fettuccine Alfredo» er verdens enkleste pastarett

7. februar var det den internasjonale «Fettuccine Alfredo»-dagen, for å hylle den nydelige retten.

onsdag 19.02 2020

Jon Erlend Matre (20) fra Tromsø vant sølv i kokke-OL: – Ekstra kjipt å bli slått av svensker

Tromsøkokkene Jon Erlend Matre og Gunnar Jensen vant sølv med det norske junior-kokkelandslaget i OL i kokkekunst i Stuttgart.

mandag 17.02 2020
4

Kokke-OL:

Gullmedalje til Tromsø-kokker

Tromsø-kokk Jon Erlend Matre fikk gullmedalje i kategorien varmmat under Kokke-OL i Stuttgart i Tyskland.

lørdag 15.02 2020

De kjemper for gull i kokke-OL: – Håper på førsteplass

Gunnar Jensen og Jon Erlend Matre fra Mathallen og senjaværingen Kenneth Pettersen representerer Nord-Norge i IKA Culinary Olympics i Stuttgart, Tyskland i disse dager.

Hun skal fronte kjempekampanje for skrei i Frankrike. Nå kommer stjernekokken til Tromsø

Den franske kjøkkensjefen Alexia Duchene er en av de klarest lysende stjernene på den franske restauranthimmelen. Nå kommer det unge stjerneskuddet til Tromsø for å lære seg å tilberede skrei.

torsdag 06.02 2020

Tromsørestaurant på listen over de 84 beste restaurantene i Norden

Restauranten Smak Tromsø er inkludert i White Guides liste over plasser i Norden man simpelthen må spise på.

Ukens matspalte:

Slik lager du den beste brødmaten fra New York

Koke brødet? Er du spenna gæren? Overhodet ikke, ved å koke gjærbaksten får du nemlig et av verdens beste brød – New York-style bagels.

torsdag 30.01 2020

Mer populært å bli kokk i nord enn i sør – regjeringen vil vite hvorfor

I dag står det over 1.000 ledige kokkestillinger over hele landet – og mangelen vil vokse kraftig de nærmeste årene. Nå vil regjeringen skaffe flere kokker til veie – blant annet med hjelp av erfaringer fra Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Kosemat fra statene

Amerikanerne beskriver selv retten som «the ultimate comfort food». Jeg er ikke uenig.

torsdag 23.01 2020

Rosa laks med rosa pepper

Ukas matspalter er fullstappet av nyttige ting som omega 3 og vitaminer. Godt er det i tillegg!

torsdag 16.01 2020

Ukas matspalte:

Vinkokt fåreskank med lun polenta

Det er overskudd på fårekjøtt her til lands, noe som er godt nytt for alle som liker det velsmakende – og rimelige – kjøttet.

onsdag 15.01 2020

Andreas Bakkeli (34) er ny daglig leder ved Emmas Drømmekjøkken

Vesterålingen vil beholde restauranten som den er, men forteller at han skal gå i egne sko – ikke overta forgjengerens.

tirsdag 14.01 2020

Se videoen av den flyvende kebaben her:

Sultne Elias (18) var fast på fiskebåt – fikk kompisen til å droppe kebab fra 41 meters høyde

– Da han først spurte meg om det på Snapchat, trodde jeg det var tull, sier Truls Fremnesvik.

onsdag 08.01 2020

Tromsø-restaurant igjen øverst på topp 10-liste

Restauranten som åpnet vinteren 2017, har allerede kommet på gjestenes topp 10-liste to ganger.

fredag 03.01 2020

Fargerik vintermat:

Lasagne med røkt laks, safran og grønt

Lei av tung jule- og nyttårsmat, men ennå ikke helt klar for å møte hverdagen? Ukas oppskrift hjelper deg å beholde litt av de siste ukers feststemning samtidig som det blir en liten overgang til mer hverdagslig kost.

tirsdag 31.12 2019

Få hadde trua da Solveig startet forretning midt i finanskrisa: Nå er bedriften solgt og har fått nye eiere

Solveig Karina Simonsen (58) hadde siste dag på jobb for Solsiden Kaffe og Te på Pyramiden tirsdag. Fra og med 1. januar overtar ekteparet Ina og Ørjan Sørum driften.

tirsdag 24.12 2019

Slik lager du pinnekjøttet: Glasert og med søt rotmos

Den mest populære julemiddagen i norske hjem er ribbe, men på senere år har pinnekjøttet nesten blitt like etterspurt - og avstanden mellom de to rettene krymper.

mandag 16.12 2019

Dette er de sju slagene anno 2019

Det er en soleklar vinner blant julekakene som folk baker til jul, mens noen gamle kjente ser ut til å være på vei ut.

torsdag 12.12 2019

Ukens matspalte:

Italiensk landkylling i rosmarin-, hvitløk- og hvitvinssaus

En av de enkleste, men samtidig mest velsmakende kyllingrettene jeg vet om er den italienske «pollo in potacchio».

lørdag 07.12 2019

Solgte nordnorsk «streetfood»: – Den er helt vill, sier bonden Rune

Lørdagens bondemarked kunne friste med et bredt utvalg av produkter, blant annet villsau i pitabrød.

torsdag 05.12 2019
1

Ukens matspalte:

Håndrullet toskansk pasta – «pici» – med «villsvinsragu»

Denne uka lager vi den tradisjonsrike toskanske retten «Pici con ragu di cinghiale» – eller håndrullet pasta med villsvinsaus.

torsdag 28.11 2019

Ukens matspalte:

Thanksgiving Day: «Minikalkun» i ovnen

Denne uka feirer vi amerikansk Thanksgiving.

torsdag 21.11 2019
1

Ukens matspalte:

«Tartiflette» – kraftkost fra Alpene med poteter, bacon, vin og ost

Har du vært i de franske Alpene er sannsynligheten svært stor for at du har smakt «tartiflette».

onsdag 20.11 2019

Ingebrigsten Kjøtt-konkursen:

Sikret seg billig kjøtt: – Det er et godt tilbud, men samtidig trasig

På to dager har rundt 350 personer vært kjøpt billige varer på konkurssalget til Ingebrigtsen Kjøtt. Lageret er derimot ikke helt tomt, og fabrikken holder derfor åpent også på torsdag.

fredag 15.11 2019

– Det enkle er ofte det beste ...:

«Sømandsbøf» i ovnen

Det er mye godt som kommer fra Danmark, men spørsmålet er om ikke den tradisjonelle retten «sømandsbøf» er blant det bedre.

torsdag 31.10 2019

Debatt:

Sauen må tilbake på middagsbordet

Sauen bør inn igjen på tallerkenen. Det vil gi økt bærekraft og hindre at vi kaster mat som vi bør spise – og som smaker godt.

Klassisk svensk husmannskost – kålpudding med rårørte tyttebær

Vi skal ta for oss nok en oppskrift det hovedrollen spilles av hodekål.

lørdag 26.10 2019

Søstrene Ingebrigtsen: – Folk trenger ikke bekymre seg for årets julemat

Etter at Ingebrigtsen Kjøtts nedleggelse ble kjent har bekymrede henvendelser strømmet på hos Søstrene Ingebrigtsen i Kirkegata med det gjentatte spørsmålet om det også betyr slutten på deres virksomhet.

fredag 25.10 2019

Bård Pettersen om nedleggelsen av Ingebrigtsen Kjøtt: – Dette er en tankevekker

Bård Pettersen mener nordmenn tenker for mye på pris og for lite på kvalitet når de handler mat på butikken.

Bjørn Helge Teigen (57) har jobba på Ingebrigtsen Kjøtt siden han var 18 år: – Det er mange følelser som settes i sving nå

Ingebrigtsen Kjøtt er historie og 13 ansatte mister jobben på dagen. Bjørn Helge Teigen (57) har imidlertid allerede fått ny jobb på Eide Handel.

Ingebrigtsen Kjøtt begjærer oppbud

Styret i Ingebrigtsen Kjøtt AS har i dag besluttet å begjære oppbud. Produksjonen er stanset og 13 ansatte mister jobben.

torsdag 24.10 2019

Ukens matspalte:

Fløyelsmyk gnocchi – kosemat av egg, mel og nypoteter

Dersom du ennå ikke har smakt fløyelsmyke gnocchi med en eller annen god saus – da har du misset noe stort her i livet.

torsdag 17.10 2019

Klassikeren «Borsjt» – russernes røde supersuppe

Om du spør en russer om hva som er nasjonalretten hans eller hennes – da er sannsynligheten stor for at svaret blir «borsjt».

torsdag 10.10 2019

Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

fredag 04.10 2019

Ovnsbakt lammeskank, smørstekt rosenkål og puré av selleri

Denne uka skal vi ta tiden til hjelp for å lage en aldeles nydelig festmiddag av de billigste delene fra lammet.

torsdag 03.10 2019

Nominert til Matprisen 2019

Holt læringstun er nominert til Matprisen 2019 i kategorien barn og ungdom.

lørdag 28.09 2019

RIKS

Sjekk hvor mye du kan spise for å få i deg 200 kcal

fredag 20.09 2019

Folkefesten i sentrum er i full gang

For syvende gang fylles gatene i Tromsø av sultne og tørste mat- og drikkeentusiaster. Årets Smakfestival har startet.

torsdag 19.09 2019

Ukens matspalte:

Endelig er det tid for fårikål

Fårikål kan man bare lage på en måte, sier du kanskje. Feil, sier jeg. Det finnes mengder med lekre oppskrifter på Norges nasjonalrett.

onsdag 11.09 2019
4

Ukas matspalte:

Hjemmelaget tagliatelle med tørket steinsopp

Noen ganger vil du ha noe som er enkelt, men likevel smaker himmelsk. Da er denne oppskriften perfekt.

Storgatas nye spisested satser 100 prosent vegansk: – Etterspørselen etter plantebasert mat øker

– Mange blir litt skremt av ordet «vegansk», sier gründerne bak Frø. Det ønsker den nyåpnede kafeen i sentrum endre på.

fredag 06.09 2019

Etter ett år med avslag, fikk Khader (27) endelig åpnet falafel-bilen

Khader Zouorb (27) opprettet foretaket Green falafel allerede i april 2018, men først fredag formiddag fikk han åpne den offisielt.

onsdag 04.09 2019

Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.

torsdag 29.08 2019

Spis for en hundrings:

Plukkfisk-servering har skapt bul på veggene til det vesle utestedet

Fredag avsluttes høstens «Spis for en Hundrings», og responsen fra både restaurantene som deltar og utespiserne er positive.

Ukens matspalte

Sprø og velsmakende lammekarré med lun ratatouille

Årets første lammekjøtt er nå tilgjengelig i butikkene – noe vi feirer med å servere en fransk-italiensk oppskrift for det kanskje edleste stykket på lammet – karréen.

onsdag 28.08 2019

Slipper til flere matvogner på torgene i sentrum

I påvente av en større endring av regelverket for bruk av uteområder i sentrum åpner politikerne for en midlertidig løsning for matvogner.

fredag 23.08 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.

torsdag 22.08 2019

Søker Nord-Norges beste turkokk

Er du en over gjennomsnittet mat- og drikkeinteressert turgåer? Da ønsker Kokkelauget å komme i kontakt med nettopp deg.

tirsdag 20.08 2019

Foodora lanseres onsdag: Har allerede med seg mange restauranter

Etter å ha snuset på Tromsø lenge lanserer nå Foodora applikasjonen sin for fullt onsdag 21. august.

torsdag 15.08 2019
1

Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.

onsdag 14.08 2019

Populær matleveringstjeneste klar for Tromsø

Fra før av har vi Wolt. Nå får vi også Foodora.

lørdag 10.08 2019

Etter syv år i nye lokaler kan Mack produsere øl for fullt

Det er gått syv år siden Mack flyttet til Nordkjosbotn. Endelig går produksjonen som ønsket.

mandag 05.08 2019

Får ikke stå på torget: Festival skal gi falafel-vogn drahjelp

Rakettnatt vil gi drahjelp til gründeren Khader Zouorb.

søndag 04.08 2019

Han får nå bred støtte fra flere politikere:

– Jeg gir ikke opp

Khader Zouorb (27) vil selge vegetarisk gatemat, men får avslag fra kommunen på alle søknader. Han får nå bred støtte fra flere politikere.

fredag 02.08 2019

Khader (27) får ikke plass til vegetarvogna – nå får kommunen refs fra egne rekker

Khader Zouorb (27) har investert 300.000 i gatekjøkken, men får ikke oppstillingsplass i sentrum. Nå får han støtte fra kommunens integreringsråd.

Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

torsdag 01.08 2019

Populær leveringstjeneste vurderer å etablere seg i Tromsø

Det er ikke lenge siden matleveringstjenesten Wolt etablerte seg her. Nå snuser Foodora på Tromsø.

torsdag 25.07 2019

Ukens matspalte:

Mat for late dager: Fisk, pølser, sopp og grønnsaker bakt i folie på grillen

I ukas matspalte serverer vi oppskrifter for dem som mener at maten blir best når den får klare seg selv.

søndag 21.07 2019

Jobbet i over ett år for å få plass til corn dogs-vogna. Nå kan han endelig begynne å selge pølser

Abdelaziz Adam var i fjor med på Smak-festivalen med sine corn dogs. Nå skal han selge dem utenfor Nerstranda.

torsdag 18.07 2019

Bukta:

I fjor var tørrfisken tilbake. Nå er den borte igjen

Ingen tørrfiskbanking under årets festival.

Dette er årets Bukta-meny: gamle klassikere og nye påfunn

På menyen fra Mathallen kan du i år få noe helt nytt, blant annet potetvaffel med lodderogn.

onsdag 17.07 2019

Fikk 50.000 av kommunen for å utvikle tørrfiskpulver: – Det å male opp tørrfisk høres kanskje litt rart ut for mange

Det nyoppstartede tromsøselskapet Fiberfish har startet prøveproduksjon av produktet som skal sendes til det asiatiske markedet.

mandag 15.07 2019

Restemat-appen går med overskudd og har økt trafikk – i Tromsø er 27.000 matporsjoner «reddet»

Too Good To Go har siden oppstarten i 2016 økt en god del i antall brukere. Også spisestedene er fornøyd med at de kaster mindre mat enn tidligere.

fredag 12.07 2019

Slik lager du saftige og spicy hamburgere direkte fra grillen

Vi fortsetter sommerens grilleventyr. Denne uka flipper vi noen skikkelig saftige og smaksrike burgere.

tirsdag 09.07 2019

RIKS

Så mange kalorier inneholder grillmaten. Og her er de fem sunneste valgene.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

mandag 01.07 2019

Slet med å få lønnsomhet i «ulykkeshuset». Nå kan de endelig drive med millionoverskudd

Kystens Mathus har vært hjemsøkt av uheldige omstendigheter rundt Kystens Hus. Nå er de fleste spøkelsene skremt vekk fra bygningen, og driften til mathuset går med millionoverskudd.

torsdag 27.06 2019

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

lørdag 22.06 2019

Levnet lommeboka hjemme og dro på grillkafé

Lørdag formiddag var det grillfest på Kafe X i Vestregata. De fristet med et bredt utvalg av grillmat, kaffe og trivelig selskap. Best av alt: Alt var gratis.

torsdag 20.06 2019

Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.

Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 06.06 2019

Frister med autentiske asiatiske smaker i nyåpnet restaurant

I helga åpnet East, en ny «asian fusion» restaurant, i Tromsø.

1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

torsdag 30.05 2019

Skal du heie fram et av favorittlagene til seier på lørdag? Disse barene viser Champions league-finalen

Lørdag klokka 21 er byens fotballpuber stappfulle, når Liverpool og Tottenham møtes for å kjempe om det gjeve Champions league-trofeet. Her er stedene du kan gå for å se finalen i årets Champions League – men pass på: det kan fort bli fullt.

Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

onsdag 29.05 2019

Ap om opposisjonens skolematutspill: – Det blir for dyrt for foreldrene

Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann er uenig i at det skal tilbys til selvkost.

tirsdag 28.05 2019

Vil innføre lunsj etter Selnes-modellen på alle Tromsø-skoler

Opposisjonspolitikerne ønsker en enkel og sunn skolelunsj til Tromsø-elevene, basert på de gode erfaringene fra Selnes skole.

torsdag 23.05 2019

Matleveringskjeden Wolt vurderer å komme til byen: – Vi forelsket oss i Tromsø umiddelbart

Snart vil det sannsynligvis bli mulig å bestille mat fra ulike restauranter i Tromsø gjennom den finske take away-appen Wolt.

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

onsdag 15.05 2019

Khader (27) har brukt 300.000 på egen matvogn – etter 6 måneder har han fortsatt ingen plass å stå

Gründeren vil starte opp salg av vegetarisk og vegansk mat, men får avslag på alt av søknader om oppstillingsplass.

tirsdag 14.05 2019

Mathallen-sjef blir kokkekaptein

Gunnar Jensen skal lede kokkelandslaget junior fremover.

mandag 13.05 2019

Sprekpodden: Fem dietter du absolutt bør unngå

torsdag 09.05 2019

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Åpner ny restaurant med sushi og street food i slutten av måneden

Med restaurantene Kala og Suvi rett på andre siden av gatekrysset, sørger den nye restauranten East for at Tromsø får sitt eget «Lille Asia».

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

lørdag 27.04 2019

Ny daglig leder for Smørtorget kafé:

– Det er skjebnebestemt

Marianne Modal (46) begynte å jobbe som kokk ved Compagniet i Sjøgata 12 i 1990. 29 år senere står hun bak disken på Smørtorget i Sjøgata 11 som ny daglig leder.

torsdag 25.04 2019
5

Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

tirsdag 16.04 2019

Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

mandag 25.03 2019

Tromsø-bakeri nominert til Årets Bakeri 2019

Tromsø Bakeri er det eneste nordnorske bakeriet blant de 18 bakeriene som er nominert til Årets Bakeri 2019.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

fredag 15.03 2019

Matspalten:

Har du safran igjen fra lussekattene? Prøv denne lune fiskesuppen

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

tirsdag 12.03 2019

Spis for en hundrings:

Tommy ble tatt helt på senga av lammeskanksultne tromsøværinger

At middag for en hundrelapp ville trekke kunder, var restaurantsjef Tommy Aasnes ved Du Verden forberedt på. At han skulle bli nødt til å bestille nødskankleveranser allerede tirsdag morgen kom imidlertid uventet på.

UNN utkonkurrerte Michelin-restaurant

UNN matforsyning ble kåret til årets lærebedrift 2018 av Norske kokkers landsforening.

torsdag 07.03 2019

Reportasje:

Da portugiserne kom til Vannøya

– Det lukter jo kjempegodt! Mye bedre enn jeg trodde at fisk i saltlake skulle lukte.

lørdag 02.03 2019

Mattilsynet reagerer etter fugler tok seg inn på Burger King

Mattilsynet fikk bekymringsmelding om fugler på Burger King.

fredag 01.03 2019

Her åpner Bryggeri 13 et nytt vannhull

Bryggeri 13 utvider sin barvirksomhet med et lite skjenkerom i Storgata 78.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

lørdag 23.02 2019

Tromsø-kokk med pop-up-restaurant på prestisjetungt spisested i London

Tromsørestauranten Smak er i London for å vise fram nordnorske delikatesser.

torsdag 21.02 2019

Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

tirsdag 19.02 2019

Michelin-utdelingen: Serverte fisk fra Halvors til toppkokkene

Da den nordiske kokke-eliten samlet seg til utdeling av Michelin-stjerner i Århus i går ble de blant annet servert tørrfisk fra Halvors Tradisjonsfisk.

mandag 18.02 2019

Vil tilbakekalle samtlige løyver til restauranten

Barents Sea Restaurant kommer trolig til å miste både serverings- og skjenkeløyvene sine.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

tirsdag 12.02 2019

Kjell Helsingeng starter nytt selskap: – Tiden er inne til å ta opp faget igjen

torsdag 07.02 2019

Matfestival får 1,2 millioner kroner i tilskudd

Fylkesrådet i Troms har inngått en samarbeidsavtale med Smakfestivalen.

fredag 01.02 2019

Helse:

Da hektiske hverdager gikk ut over sunne middager, begynte hun å «preppe» måltidene

torsdag 31.01 2019
5

Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

torsdag 24.01 2019
5

Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

mandag 21.01 2019

Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin

Både Aron mat og Halvors tradisjonsfisk ble hedret av landbruks- og matminister Bård Hoksrud på fredag.

fredag 18.01 2019

Debatt

Fem gode grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Skal du spise kjøtt, spis norsk kjøtt. Det er bærekraftig og klimavennlig.

torsdag 17.01 2019
1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019
1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

onsdag 09.01 2019

Kysttorsk blir markedsført som skrei: – Noen vil kalle det torsk, mens andre vil kalle det skrei

Er skreien de selger i butikkene virkelig skrei? Både fiskehandlere og eksperter mener det er vanskelig å slå fast om den fisken som selges i butikkene faktisk er skrei.

T-skjortegründer starter opp helt nytt matkassetilbud

Andreas Nilsen er en av tre eiere i det nye selskapet Freshly Box som skal levere sunne måltid hjem til tromsøfolk.

mandag 07.01 2019

Amalie og Idunn skal representer Tromsø i NM for Kokkelærlinger

For andre år på rad skal et lag fra Mathallen i Tromsø til Stavanger og landsfinalen i NM for kokkelærlinger.

fredag 04.01 2019

Bydelsfavoritten vil utfordre burgermarkedet i sentrum:

Vil tilby sultne i sørbyen skjenking og kjappe take away-lunsjer

Det går så det griner for Burgerman på Workinntunet og Kvaløysletta. Nå vil de konkurrere med burgersjappene i sentrum.

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

mandag 31.12 2018

Spiste mye fett i flere uker – fikk ingen negative endringer

Ifølge resultater fra ny studie oppsto det ingen negative endringer etter at flere friske menn spiste mye mettet fett i seks uker.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

mandag 24.12 2018

Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.

fredag 21.12 2018

Reportasjen:

Nå har lefsedronninga fra Kraksletta omsider oppfylt drømmen: – Jeg tenker som Pippi; Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare

Tove Seljevold (59) har gjennom livet jobbet som alt fra vasker via bartender til urteterapeut. Det var likevel lefsa fra barndommen som skulle skape hennes egen bedrift og sende henne ut i verden.

Portugisiske kokkekjendiser ble Tromsø-frelste

Kokkekonkurransen Masterchef er blant Portugals mest populære TV-programmer – og forrige uke ble seriens juleavsnitt spilt inn i Tromsø.

torsdag 20.12 2018

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.

mandag 17.12 2018

Inviterte vanskeligstilte til gratis julemiddag

Egon arrangerte mandag ettermiddag julebord for «Robin Hood» og deres brukere.

torsdag 13.12 2018

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

lørdag 08.12 2018
3

Boltret seg i kortreist mat

Bondens marked på Stortorget var et populært stoppested lørdag formiddag.

torsdag 06.12 2018

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

tirsdag 04.12 2018

Kafeens sunne alternativer har blitt svært populære. Nå utvider de

I tiden fremover skal Spiseriet kafé på Veita få kjøkken, større disk og 50 flere sitteplasser.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

søndag 25.11 2018
1

Jon Erlend (20) tok gull under VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre (20) var med å vinne gull sammen med kokkelandslaget under første konkurransedag.

onsdag 21.11 2018

Jon Erlend (20) fra Tromsø skal være med på VM i kokkekunst

Kokken Jon Erlend Matre er på vei til Luxembourg som den yngste på kokkelandslaget.

mandag 19.11 2018

Slik lager du enkelt din egen lutefisk til jul

Du har fortsatt god tid på deg før julemiddagen skal stå på bordet. Ekteparet Fagerland har noen gode tips dersom du vil lage din egen jule-lutefisk.