Tema

onsdag 10.07 2019

Da er sommeren i boks. Her er ni sommerlige kartongviner og en god overraskelse

Vår vinanmelder John Strandmo har smakt seg gjennom flere ulike kartongviner og en spritzer.

torsdag 04.07 2019

Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

Billige og dyre go'biter

Se hvilke viner iTromsøs vinanmelder anbefaler denne helga.

torsdag 27.06 2019
10

Ukens vinanbefalinger:

Lyst på en god sommervin? Her er ti gode tips

Bla deg gjennom bildekarusellen for å få denne ukens vinanbefalinger.

Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

mandag 24.06 2019

12 år etter at det startet opp i USA, kommer populært konsept til Tromsø

Du trenger likevel ikke være kunstner for å delta på byens nye underholdningskonsept som består av kunstmaling og vindrikking.

torsdag 20.06 2019

Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.

Gode tips til en «boblende» helg

10 musserende viner vurdert av vår vinanmelder.

fredag 14.06 2019

Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

torsdag 13.06 2019

Ukens vinanbefalinger:

Ni gode og en grei Bordeaux-vin

Vår vinanmelder har testet flere viner fra det velkjente vindistriktet.

torsdag 06.06 2019
1

Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

Ukens vinanbefalinger:

En helg fylt med gode røde og hvite

Les om ukens anbefalte viner her.

torsdag 30.05 2019

En god miks til helgen

Her er helgens anbefalinger fra iTromsøs vinanmelder.

fredag 24.05 2019

Kommentaren

La oss heie på det sorte gullet fra havet

Heldige oss i Norge, som har tilgang til dette fantastiske stoffet fra havet. Nå er det bare å forsyne seg, med den beste samvittighet.

torsdag 23.05 2019

Noen svingode viner

Les ukens anbefalinger fra Tromsøs vinanmelder.

torsdag 09.05 2019

No' godt til nasjonaldagen ...

Se hvilke viner iTromsøs vinanmelder anbefaler til 17. mai-feiringen.

Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

torsdag 02.05 2019

Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

Få ukens vinanbefalinger her

Tørt lær, kaffe, vanilje og urter. La deg friste av ukens utvalgte viner her.

søndag 21.04 2019

Fire lekre frokoster til påskekosen

Gleder du deg til lange, gode påskefrokoster? iTromsøs Mat-Christer har fire oppskrifter som vil gi frokosten prikken over i-en.

torsdag 11.04 2019

Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

Flere påskeviner

Se hvilke viner iTromsøs vinanmelder anbefaler til påskekosen.

torsdag 04.04 2019

Ukens vinanbefalinger:

En forsmak av påske

Det er en liten stund igjen til påske, men allerede nå kan man begynne å planlegge innkjøp.

Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.

lørdag 30.03 2019

Øl- og vinfestivalen er mer populær enn noen gang

Vidar Pedersen smiler bredt om dagen. Aldri før har interessen for hans øl- og vinfestival vært større.

torsdag 28.03 2019

Krydret klassiker:

Djevelsk god kylling – pollo alla diavola

Det må jo smake sterkt når vi lager det som høres ut som fandens egen kyllingfavoritt.

Røde, hvit og rosé

Her er ukas vintips.

torsdag 21.03 2019

Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

Ukas vinanbefalinger:

Foretrekker du bobler eller rødt? Vår vinekspert har tips til begge

Les ukens vinanbefalinger her!

fredag 15.03 2019

Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

torsdag 07.03 2019

Ukas matspalte:

Roastbeef med sennep og pepperrot

Noe av det beste med å reise til England er søndagslunsjene på pub. I ukas matspalte lager vi en skikkelig publunsj-klassiker - roastbeef på grønnsaksseng.

Ukens vinanbefalinger:

Disse kan du kose deg med i helgen

John Strandmo har smakt seg fram og har en bunke ny vinanbefalinger å komme med også til denne helga.

søndag 03.03 2019

Restauranten stengte dørene søndag. I april åpner den igjen

Skal pusses opp og fornyes.

torsdag 28.02 2019

Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.

Ukas vinanbefalinger

Tre billige godbiter

Les ukas vinanbefalinger her!

torsdag 21.02 2019

En god miks

Dette er helgens vinanbefalinger!

fredag 15.02 2019

Ukens vinspalte

Tunge italienske viner

Disse vinene anbefaler iTromsøs vinanmelder denne uka.

torsdag 14.02 2019

Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

torsdag 07.02 2019

Ukas matspalte:

Svineindrefilet med tre sorter pepper

Vinanbefalinger til hvitt kjøtt, vilt og sjømat

Dissene vinene anbefaler iTromsøs vinanmelder i ukas vinspalte.

torsdag 31.01 2019

Ukas vinanbefalinger:

Solide italienere

torsdag 24.01 2019

Ukens vinanbefalinger:

Skatter fra bestillingsutvalget

Noen ganger gjør man lurt i å utforske utover det som finnes i hyllene.

torsdag 17.01 2019

Noen for kjelleren

Sjekk ut ukens vinanbefalinger.

1

Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

torsdag 10.01 2019

Solide boksviner

Trenger du tips til hvilken kartongvin du bør kjøpe? Da kan kanskje en av disse være noe for deg.

1

Ukens matspalte:

Lakesaltet torsk med grønn potetmos

torsdag 03.01 2019

Billige vintips på nyåret

onsdag 02.01 2019

Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

fredag 28.12 2018

Ukas matspalte:

Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

Vanskelig å finne inspirasjon til nyttårsmiddagen? Hva med en osso buco som er så god at du får tårer i øynene.

torsdag 27.12 2018

Ukas vinspalte:

Edle dråper som passer perfekt til nyttårsfesten

Vår vinanmelder John Strandmo kommer med sine anbefalinger til selveste nyttårsaften.

torsdag 20.12 2018

Ukens vinanbefalinger:

Gått deg vill i jungelen av musserende viner? Vår vinekspert vet råd

I disse høytidsdager kan man fint unne seg vin med litt futt. Her er vår eksperts anbefalinger for jul- og nyttårsfeiringen.

Ukas matspalte:

Pinnekjøtt med en liten tvist

Pinnekjøtt kokt oppå poteter og penslet med honning og sennep, samt søtpoteter i kålrabistappe – her kommet en litt annen vri på den tradisjonelle julemiddagen.

torsdag 13.12 2018

Ukens vinspalte

Disse akevittene passer til julematen

Sjekk ut hvilke akevitter som passer til julematen og hvilke som nytes best alene.

Ukens matspalte

Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

torsdag 06.12 2018

Ukas vinanbefalinger:

Viner til å få julestemning av

Disse er for gode til å koke bort i gløggen...

Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

torsdag 29.11 2018

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

Ukens vinanbefalinger:

Den perfekte vinen til fredagspizzaen finner du her

Ukens vinanbefalinger finner du her.

torsdag 22.11 2018

Ukas vinspalte

Vinanmelderens anbefalinger for helgen

Vår vinanmelder John Strandmo har følgende tips å komme med dersom du har tenkt å nyte et glass med noe hvit eller rødt.

Ukas matspalte

Amerikansk «pytt i panne»: Grillet ørret med lun «Succotash»

I ukas matspalte skal vi til «the Deep South» i USA for å finne selskap til et saftig stykke grillet ørret.

torsdag 15.11 2018

Ukens vinspalte:

Ti viner som står til terningkast 6

Disse vinene er gode å lagre

torsdag 08.11 2018
4

Ukas matspalte

«Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus

Vi har tidligere laget «ribollito» i matspalten – en av Toscanas virkelige «nasjonalretter». Denne uka skal vi lage en annen – nemlig «gnudi».

onsdag 07.11 2018

Ukas vinanbefalinger:

La deg friste av disse billige godbitene

Trenger du inspirasjon til hva du bør servere til helgens måltider eller bare til ostefatet i kveld? Les ukas vinanbefaling her!

Klar for eksklusivt brennevinsslipp på Jekta

For første gang kan butikksjef Stig Skogeng på Jekta-polet tilby varer i forbindelse med Vinmonopolets brennevinsslipp på spesialutvalget. Det gleder han seg til.

torsdag 01.11 2018

Ukas matspalte:

Bourride med tørrfisk, reker og frisk hjemmelaget aioli

Tørrfisk er en utmerket råvare i suppe, og i ukas matspalte skal vi lage en variant bourride. Der vi lar utvannet tørrfisk spille hovedrollen i den sørfranske suppa.

Kraftige røde til vilt og lam

Disse er prefekte til lammelåret.

torsdag 25.10 2018
1

Ukas matspalte:

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt!

Tørrfisk med pærer og rosiner? Absolutt! Det er en flott match som gir en spennende og eksotisk høstmiddag.

Ukens vinanbefalinger:

Skal det være en aldri så liten portvin?

Blant ukas anbefalinger skinner dessertvinene.

torsdag 18.10 2018

Portviner i toppklasse og annet godt til helgekosen

Ukas matspalte

Klassisk tørrfiskgryte fra havnebyen Ancona i Italia

Ukas matspalte tar for seg en matrett som er så klassisk og tradisjonsrik at den har fått et eget akademi knyttet til seg.

torsdag 11.10 2018

Ukens vinanbefalinger

Høstens dunker som går godt til lam og vilt

Det skal være lov å kose seg, og disse boksene inneholder mye kos.

Ukas matspalte

Begå helligbrøde – lag en helt ny vri på Norges nasjonalrett!

torsdag 04.10 2018

Ukens vinanbefalinger:

Vin til høstens måltider

Her er de beste vinkjøpene du gjør til høstens middagsselskap.

Ukas matspalte:

Ribolito – en av verdens beste supper

I ukas matspalte skal vi koke Toscanas «nasjonalrett», en nydelig ribollito som skal få godgjøre seg lenge i gryta.

torsdag 27.09 2018

Vinanbefalinger for både de som liker rødt, hvitt og musserende

Disse vinene må bestilles fra Vinmonopolet.

torsdag 20.09 2018

Ukas vinanbefalinger:

Terningkast 5 til en plastvin? Ja visst!

Denne uken skal vi på en aldri så liten jordomseiling med stopp i Sør-Afrika, Chile, Frankrike og New Zealand.

onsdag 19.09 2018

Smakfestivalen: – Ta med egne kopper og tallerkener

På årets Smakfestival vil det lønne seg å ta med eget dekketøy til byen.

fredag 14.09 2018

Ukens vinanbefalinger:

Disse vinene bør du bestille

I blant må man planlegge litt for å oppleve virkelig god vin.

Ukens Matspalte:

Vi nyter det beste fra skogen og fjellet

Sommeren har forlatt oss, og selv om vi fortsatt kan få noen få blaff av varme og solskinn så er høsten her. Endelig.

torsdag 06.09 2018

Ukens matspalte:

Luksustoast rett fra kantarellskogen

Soppsanking blir mer og mer populært, og det er kanskje ikke så rart all den tid at skogen bugner av eksklusive delikatesser over hele landet.

Ukens vinanbefalinger:

Billige, men verdt hver ei krone

God vin trenger ikke koste skjorta. Les ukens vinanmeldelser her!

torsdag 30.08 2018

Ukens vinanbefalinger:

Si velkommen til høsten med noen mørke røde

Det går mot høst, og da er det på tide å atter en gang omfavne de klassiske røde.

Ukens matspalte:

Slik bør du bruke den nye «supergrønnsaken» mangold

Har du ikke smakt mangold ennå? Da er det sannelig på tide – det er nemlig blant det sunneste og beste du kan spise.

torsdag 23.08 2018
5

På jakt etter gode viner til helga? Sjekk ut disse fruktige dråpene

Bla deg gjennom bildeserien i toppen av saken for å se denne ukens vinanbefalinger.

torsdag 16.08 2018

Solide chilenere

onsdag 08.08 2018

Kyllingkarri fra kryddernes forlovede land – indiske Kerala

La deg ikke avskrekke fra å lage denne kyllingkarrien – selv om den inneholder 14 forskjellige krydder.

tirsdag 07.08 2018

Kjørte fra Malangen for å handle nederlandsk ost i sentrum

Rigmor og Jan Klausen kjørte fra Malangen for å besøke det Internasjonale Matmarkedet, som er i Tromsø denne uka.

torsdag 02.08 2018

Grillkjøtt for viderekomne – si hei til «coulotte»-steika

Dette er et stykke av oksen som vi ikke er så kjent med her til lands. Det må vi gjøre noe med.

Her er ukas beste viner

fredag 27.07 2018

Ukens vin-anbefalinger:

Mer sommergodt

Her er noen deilige viner å nyte i den etterlengtede sommervarmen.

torsdag 26.07 2018

Sommerværet splitter landet

Sommerværet innvirker på drikkevanene til tørste nordmenn. Hos Vinmonopolet har det gitt utslag i hvilke typer vin som blir solgt mest.

Drikkevanene endrer seg ellers i landet – her holder vi fast

Halvårstallene fra Vinmonopolet bekrefter den trenden man har sett de siste årene. Det skjer et skift fra mørkere til lysere drikker – bare ikke i Tromsø helt enda.

Ukens Matspalte:

Nyt kryddersterke og saftige indiske grillede kyllingfileter

Grillsesongen er langt fra over, og i ukas matspalte søker vi oss helt til India for å hente inspirasjon.

fredag 20.07 2018
5

Flere fristende sommervarianter

Sjekk ut ukens anbefalinger.

torsdag 19.07 2018

Ukens matspalte

Pastafest i rosa og grønt: Hjemmelaget spagetti med reker og spinat

torsdag 12.07 2018

Ukens mat-spalte:

En smak av sommer med saftig kylling bakt med salvie og vin

I dag skal vi bruke en meget anvendelig urtekrydder til å lage en meget velsmakende og saftig kyllingrett.

1

Ukens vin-anbefalinger:

Disse vinene passer ypperlig til både sjø- og grillmat

Nå er sommeren her, og disse kan med hell nytes i godværet.

onsdag 04.07 2018

Et knippe sommer-viner

Ukens matspalte:

Kan man spise reinskav om sommeren? Selvfølgelig kan man det!

Reinkjøtt er jo tradisjonelt sett mat man serverer i jakttiden om høsten – men tro meg, det er utmerket sommermat.

tirsdag 03.07 2018

– Jeg trodde aldri dette kom til å skje, men så skjer det før jeg er 20

Tromsøgutten Jon Erlend Matre (19) har reist til Taiwan for å delta i en internasjonal kokkekonkurranse denne uka.