- Det går mot et brakvalg for Rødt

- Stemmene viser at det foreløpig er et flertall med behagelig margin for Ap, SV og Rødt. Men dette kan fortsatt snu, det er fortsatt 3/4 stemmer som skal telles opp, sier Willumsen til iTromsø.

FRARÅDER: Valgforsker Tord Willumsen fraråder velgerne å stemme strategisk. - Stem på det partiet du er mest enig med, sier han. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

valg

- Det går mot et brakvalg for Rødt, sier valgforsker Tord Willumsen ved UiT, etter å ha sett over forhåndsstemmene for Tromsø kommune. 

#valgitromso vignettHer har Rødt 17,7 prosent opplutning.

- Dette er i tråd med meningsmålingene, men jeg har faktisk vært spent på om folk kun har uttalt at de skal stemme Rødt i en form for protest, eller om de faktisk gjør det.

Flertall

Forhåndsstemmene for Tromsø viser altså at det går mot et maktskifte.

- Stemmene viser at det foreløpig er et flertall med behagelig margin for Ap, SV og Rødt. Men dette kan fortsatt snu, det er fortsatt 3/4 stemmer som skal telles opp, sier Willumsen til iTromsø.

De foreløbige tallene for Høyre viser et resultatet som meningsmålingene har pekt mot.

- Høyre har en oppslutning slik forventet fra meningsmålingene, men det er jo en kraftig nedgang fra forrige valg. Den foreløbige oppslutningen på 19,2 prosent vil holde til åtte mandater, sier Willumsen. 

Miljøpartiet de Grønne viser også foreløpig veldig gode tall.- I Tromsø har Miljøpartiet de Grønne 5,4 prosent, noe som gir et veldig godt valg. Meningsmålingene har vist 3,8 prosent oppslutning. 

- KrF har gjort det veldig dårlig

Kristelig Folkeparti har derimot et dårlig resultat etter opptelling av forhåndsstemmene.

- KrF har gjort det veldig dårlig nå med 2,4 prosent, men det kan jo snu utover kvelden.  Senterpartiet og By- og landlista har foreløpig så svak oppslutning at de står uten mandater i kommunestyret.

Kystpartiet har en oppslutning på 0,6 prosent. 

- Det er jo en prestasjon når ikke toppkandidaten en gang stemmer på dem. De foreløpige tallene er likevel i tråd med meningsmålingene, sier valgforskeren.

Willumsen understreker likevel at de foreløpige opptalte stemmene ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av hva det endelige utfallet vil bli. 

- Forhåndsstemmene er opptalte stemmer som teller på lik linje som de som stemmer på valgdagen. Men det er en skjevhet i at det er en annen gruppe mennesker som forhåndsstemmer og i at de siste endringene i meningsmålingene blir ikke fanget opp blant forhåndsstemmene. 

De første tallene viste en oppslutning for Frp på 11,0 prosent.

- Det er som forventet, men viser en liten nedgang. Det viser at de mister et mandat, men de har gjort det ok. Frp har ikke hatt det samme voldsomme stupet som Høyre har hatt, sier valgforskeren.