Valgforsker ved UiT, Tord Willumsen, oppsummerer valgkampen så langt i Tromsø.

- Arbeiderpartiet har kommet ufattelig dårlig ut av valgkampen. Partiet har gjort en veldig dårlig valgkamp. Vi hadde ventet at de skulle synke, men ikke at de skulle synke så mye.

Willumsen trekker fram Rødt som den store overraskelsen ved årets valg.

Les også: Rødt varsler knallharde forhandlinger

Vinglete Ap

- Vi har jo sett på meningsmålingene at det er Rødt som har kommet best ut. Det kom absolutt som en overraskelse og det var det ingen som hadde forventet.

Han tror det er flere årsaker til årets brakvalg for partiet.

- Det er nok en kombinasjon av misnøye med andre partier og en veldig stabil og tydelig tale fra Rødt. Mens Arbeiderpartiet har gått for bygging i Tromsømarka den ene dagen og ombestemmer seg to dager senere, har Jens Ingvald Olsen stått fjellstøtt og sagt at det er det de har stemt hele tiden.

Valgforskeren peker på at Olsen som person har hatt stor betydning for partiets voldsomme oppslutning.

- Han har vært en god opposisjonspolitiker ved at han tydelig har pekt ut hva han er uenig i og han har fått mye oppmerksomhet. Han har bygget troverdighet på å ha en stø kurs, i motsetning til vinglingen til Ap.

Les også: Jubelbrøl hos Ap på Hålogaland Teater

Hjorts exit

Sammenlignet med sist valg har Høyre opplevd et stort fall i Tromsø, men Willumsen understreker at man må se partiets oppslutning i et historisk perspektiv. De første stemmetallene viste en oppslutning på 19,2 prosent til partiet.

- Hvis man ser på det historisk, så er ikke det så ille, sett bort fra det voldsomt gode valget de gjorde sist. Høyre lå veldig høyt i Tromsø på 80- og 90-tallet, men det er fortsatt et parti som hadde 11,7 prosent i 2007 og så plutselig et hopp på 36 prosent. Nå heller det mer mot normalen.

Willumsen legger ikke skjul på at det trolig er partiets ordfører Jens Johan Hjorts exit som er mye av årsaken til partiets fall.

- Det er ikke den eneste faktoren, men Høyre har ikke gjort det likt med og uten Hjort. De har heller ikke gjort det likt med og uten bråket rundt Hjort. Hvis Hjort hadde fortsatt og gått fram på en annen måte hvor han fikk byttet ut Hilmarsen, så ville nok resultatet sett helt annerledes ut og Høyre ville gjort det enda bedre, men det vet man aldri. Det forsvant uansett en del velgere i den sammenheng, og de kom ikke tilbake. Kristian Støback Wilhelmsen har bremset fallet, men kanskje ikke nok.

Les også: Hilmarsen (H) tror ikke valget er avgjort

Mistet sin stemmemagnet

- Jens Johan Hjort var en stemmemagnet og folk likte han veldig godt. Han er en veldig populær politiker og Høyre mistet sin stemmemagnet. Måten det skjedde på rokket også ved tilliten til partiet og velgerne skygger unna internt bråk i partiene, legger Willumsen til.

Han spår at ved en senere valgdato kunne Høyre fått nok tid til å hente seg inn.

- Etter Hjorts avgang brukte de lang tid på å presentere en ny kandidat, og de har sakte hentet seg inn siden. Valgresultatet viser at de ikke klarte dette fort nok, men hadde valgdagen hvert om ett par måneder kunne resultatet vært veldig annerledes.

Les også: Se hva som ble valgresultatet i din krets

Flyktningkrisen

I tillegg til Hjort som en avgjørende faktor, trekker Willumsen fram Tromsømarka-saken som den politiske saken av størst betydning i årets valgkamp.

- Tromsømarka-saken er nok saken som flyttet flest velgere. Og da ble de plutselig flyttet til Rødt, sier valgforskeren.

For Frps del tror valgeksperten at flyktningsaken kan ha hatt mye å si.

- Flyktningspørsmålet kom på tampen av valgkampen og gjorde ikke spesielt utslag i meningsmålingene, men det har nok hatt en del å si for partiets oppslutning.

Les også: Anni Skogman (Frp) om Syria-flyktningene: - Vis meg dem som vil la flyktninger bo i sitt hjem

- Uprofesjonelt inntrykk

I Willumsens oppsummering av årets valgkamp kommer Kristelig Folkeparti ut som den mest anonyme.

- KrF har absolutt vært veldig anonym. Det gjelder også på landsbasis hvor Hareide har vunnet debatt etter debatt, uten at det har gjort utslag på meningsmålingene - og det er nettopp det som har vært kjennetegnet for KrF i denne valgkampen.

Like før valget kom det også fram at Kystpartiets ordførerkandidat, Kristian Andresen, ikke er i Norge på valgdagen og heller ikke skal stemme på seg selv.

- At han ikke visste når valget er, gir ikke akkurat et inntrykk av at han er så veldig opptatt av det her. Og når han ikke en gang stemmer på seg selv, så må han jo nødvendigvis ha stemt på ei annen liste. Partiet har totalt sett gitt et veldig uprofesjonelt inntrykk, også ved toppkandidater som oppfordrer til terrorhandling mot Greenpeace og som sammenligner røykere og jøder under krigen, kommenterer Willumsen.