14. oktober er siste arbeidsdag for det sittende byrådet

Nå trenger de en plan B

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), risikerer å bli ilagt karantene av sjefen, byrådsleder Øyvind Hilmarsen, når hun går av.
valg

Da 55-åringen begynte i rådhuset etter valgseieren høsten 2011, fikk Britt Hege Alvarstein (Frp) permisjon fra kontorsjefstillingen hos Einar Sørensen Maskinentreprenør AS.

Etter å ha jobben med byutvikling i fire år, står hun i fare for ikke å kunne gi anbud på kommunale oppdrag i en periode etter 14. oktober. Da sitter hun på andre siden av bordet.

LES OGSÅ: Rådville rådgivere

Ser på saken

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) sier at karantenespørsmålet må opp når Alvarstein går tilbake til det private næringslivet. Hvor lang tid det eventuelt blir snakk om, gjenstår å se.

Som en parallell, trekker Hilmarsen fram det som skjedde da politisk rådgiver i næringsspørsmål, Nils Kristian Sørheim Nilsen, ble direktør for Næringsforeningen. Det gjorde at han fikk to måneders karantene.

Går tilbake

Britt Hege Alvarstein (55) sier at hun går tilbake til sin gamle stilling i entreprenørselskapet.

– Der skal jeg fortsette med mye av det jeg har utført som byråd – byutvikling i ulike former. Som maskinentreprenør driver min arbeidsgiver med akkurat det. Foruten anleggsvirksomhet, er det også snakk om eiendomsutvikling. Dersom jeg starter umiddelbart, kan jeg få et habilitetsproblem, sier Alvarstein som er forberedt på karantene.

Har permisjon

Øyvind Hilmarsen (43) får ikke et slikt «problem». Han har permisjon fra jobben som daglig leder i Senter for fjernmåling – et selskap som universitetet, Norut og Kongsberg Satelitte Services AS, Norsk Polarinstitutt og Kongsberg Spacetec AS står bak.

– Jeg vet ennå ikke hva jeg gjør. Gammeljobben er én mulighet. Jeg kan også ende opp som heldagspolitiker – som en av to fra Høyre. Dette er noe vi må diskutere internt og få avklart, sier Hilmarsen.

LES OGSÅ: Disse bydelene vendte Høyre ryggen

Daglig leder

Næringsbyråd Vanja Terentieff (47) har også retretten klar:

– Jeg går tilbake til stillingen som daglig leder i Høyre i Nord-Norge. Da jeg kom inn i byrådet i begynnelsen av året, var jeg klar over at kommunevalget sto for døren og at det kunne bli forandringer.

Før jobben som byråd, var Terentieff politisk rådgiver for nevnte Hilmarsen.

Blir pensjonist

– For meg er folkets dom grei. Valgresultatet betyr at jeg går fra jobben som byråd for utdanning til å bli pensjonist. På valgdagen fylte jeg 69 år og da er tiden inne for å nyte tilværelsen. Heretter skal jeg kose meg og ta det med ro, sier Anna Amdal Fyhn.

Men helt slutt med politikken blir det ikke. Med tredjeplass på Høyres liste, skal hun representere partiet i kommunestyret i fire, nye år.

Søker etterlønn

Finansbyråd Jonas Stein (31) sier at han skal søke etterlønn i tre måneder fra 14. oktober.

– Jeg var lektor på Kongsbakken videregående skole da jobben som byråd dukket opp. Nå har jeg ingenting å falle tilbake på og vil bruke tiden fremover til å tenke meg om. Jeg skal også i pappapermisjon – noe som betyr at jeg får ekstra lang tid, sier Venstre-representanten.

Må tenke litt

Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg, erkjenner at han ikke har hatt tid til å tenke på retretten:

– Jeg har ofret all tid på valgkampen. Men etter valgresultatet, skjønner jeg at tiden er inne for å se fremover.

– Det betyr at jeg kan gå tilbake til Posten lokalt hvor jeg var nestleder for distribusjonen. Om andre muligheter åpner seg, vil det bli vurdert, sier Kanestrøm.