Mads Gilbert-intervju tar av på sosiale medier

Videoen har spredd seg langt utenfor bygrensen.
Prescription for Gaza

"What I think we don’t realize is how extremely brutal the suffocation of the people of Gaza is."This doctor has a prescription for Gaza.

Posted by AJ+ on Friday, March 25, 2016
Video

AJ+, en nettavis som er en del av mediekonsernet Al Jazeera Media Network (AJMN), publiserte fredag et intervju med Mads Gilbert på Facebook. Videoen har fått stor oppmerksomhet på Facebook og har i skrivende stund fått over 31.000 delinger, 22 timer etter den ble publisert.

Mads Gilbert.  Foto: Ronald Johansen

 

I videoen tar Gilbert opp den utfordrende situasjonen på Gaza, og trekker blant annet fram Shejaiya-angrepet som det mest brutale angrepet.

LES OGSÅ: Nå må Gilbert sitte fast i kommunestyret ut 2019

Det er ikke tvil om at Gilbert høster mange gode tilbakemeldinger i kommentarfeltet.

– «Velsigne hans sjel og det Palestinske folket», skriver en person.

– «Takk for at du deler. Det er synd og en skam at media velger å ikke vise hva som skjer på Gaza», skriver en annen.

(Sitatene er oversatt fra engelsk til norsk)

LES OGSÅ: Ga rekordoverskudd til Gaza

Til tross for mange støttende ord, så er det også flere som er kritiske til Gilbert.

«Denne mannen snakker bare tull. Israel gjengjelder angrepene fra Hamas. Vi forsvarer landet vårt», skriver en person under videoen.

«Husk forrige sommer. Gaza sendte over 2.000 raketter mot Israel. Israel har retten til å forsvare seg, skriver en annen.

(Sitatene er oversatt fra engelsk til norsk)

LES OGSÅ: Ga 40-årskjede til Gilbert

- Uttrykk for stort engasjement

Mads Gilbert forteller til iTromsø at intervjuet ble gjort allerede i desember, i San Fransisco.

- Jeg tar alle delingene som et uttrykk for at det er et veldig stort engasjement for Palestina generelt og Gaza spesialt, sier Gilbert.

- Gaza har vært beleiret siden 2007 og dette er ikke kommunisert i særlig stor grad gjennom mainstream media. Det er nok veldig mange flere som er opptatt av dette i verden - entan man er europeer eller araber, kristen eller muslim. Gaza er et symbol på en urettferdig og uakseptabel verdensorden, sier han.

Gilbert har nettopp vært på forelesningsturné i USA, og opplever at engasjementet for palestinerne er veldig stort i USA.

- Du har fått både positive, men også negative kommentarer i kommentarfeltet. Hva tenker du om det?

- Det israelske propagandamaskineriet er stort og velsmurt og de har et helt eget apparat - hashbara - for å ta opp og kommentere og motsi en hver som måtte støtte Palestina eller kritisere Israel. Jeg er overhodet ikke overrasket.