Da biologen så denne krabaten, fikk han seg en overraskelse

Biolog Jo Jorem Aarseth trodde først det var en katt som hadde forvillet seg inn i hagen deres. Det viste seg raskt å ikke stemme.

Dette er et veldig sjeldent syn i Tromsø

Video

Det var sønnen til Aarseth som fanget krabaten på film søndag for halvannen uke siden.

Aarseth, som jobber som forskningskoordinator ved Framsenteret, ble svært forbauset da han så hva slags dyr det var.

– Jeg så at det var en mår, og jeg ble veldig overrasket. Det er masse mår i Troms, men kun på innlandet, sier Aarseth til iTromsø.

LES OGSÅ: Rypejeger Dag (70) har aldri før sett noe lignende

– Ikke observert på øya før

Aarseth og familien bor på Sør-Tromsøya, like i nærheten av Robukta ved Telegrafbukta. Han forklarer at det er et rikt dyreliv i området, og de har blant annet hatt en oter under sjåen.

– Jeg måtte dobbeltsjekke at det faktisk var en mår, så jeg sendte det til en professorvenn på museet. Han kom til samme konklusjon, sier han.

– Dette er en veldig sky, skoglevende art. Den har aldri vært observert på øya før. Den er i hvert fall ikke registrert i artsdatabanken, sier han.

– Jeg har gått inn og registrert den der nå, legger han til.

SJELDENT: En mår på Tromsøya er ikke et vanlig syn. Se video øverst i artikkelen.  

 

Gjensyn

– Jeg tror måren på Tromsøya har kommet seg hit via en campingvogn. Det hadde vært meget spesielt om den faktisk hadde etablert seg her, sier han.

Og det er ikke bare ved en anledning Aarseth har sett måren. Den kom fram også for to dager siden, altså på mandag.

– Den kom hoppende ut fra den lille skogen som ligger ved siden av Sydspissen hotell. Måren er eggrøvere og veldig gode klatrere, og i dette området er det masse måker og reir, sier han.

LES OGSÅ: Hvem kan ha laget disse sporene?

Til tross for at den folkesky arten har funnet et tilholdssted på øya, så er det vanskelig å få øye på den.

– Det skal mye til for å se den, fordi den er veldig sky, sier han.

LES OGSÅ: Her satt Buster (1,5) fast i tre døgn - i dag ble han på dramatisk vis reddet ut i live

– Ekstremt sjelden

Karl Frafjord, avdelingsleder ved seksjon for naturvitenskap på Tromsø Museum, har sett videoen, og kommer fram til samme konklusjon som Aarseth.

– Ja, dette er helt klart en mår! Den er helt klart ekstremt sjelden på Tromsøya. Jeg har aldri hørt om at den er sett her før, men det betyr ikke at det ikke har skjedd. Det var 1–2 mår i Tønsvika for en del år siden. Det er det nærmeste jeg har hørt om. Ellers finnes måren mest i de indre deler av Troms, men går muligens ut til kysten lenger sør i fylket, forklarer Frafjord.