Samfunnstopp varetektsfengslet i fire nye uker

Politiet mener at det finnes flere fornærmede i saken.

Direkte fra Politihuset.

Video

Politiet begjærte torsdag ytterligere varetektsfengsling av en samfunnstopp som er siktet i en sedelighetssak. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, tross protester fra oppmøtt presse.

Tror det er flere fornærmede

Politiet har ikke kommet med uttalelser knyttet til saken torsdag, men innnkalte til pressekonferanse klokken 18.00. Til stede var politistasjonsjef, Anita Hermandsen, og politiinspektør Elin Norgård Strand.

På pressekonferansen kom det fram at mannen er varetektsfengslet i fire nye uker. Årsaken er fare for bevisforspillelse og behov for mer tid til å gjennomgå beslaglagt materiale og gjennomføre avhør.

Samfunnstoppen er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling og utnyttelse av én eller flere personer under 18 år i særlig sårbare livssituasjoner. Så langt i saken har en mann status som fornærmet.

Politiet mistenker at samfunstoppen skal ha utnyttet flere andre pesoner som de ennå ikke kjenner identiteten til. Nord-Troms tingrett fant imidlertid at det ikke er skjellig grunn til å mistenke at den siktede har begått overgrep mot flere personer.

- Det tar vi til etterretning og jobber videre med det i etterforskningen, sier Strand under pressekonferansen.

Politiet vil ikke uttale seg om punktet om utnyttelse av personer under 18 år i en sårbar situasjon omfatter den fornærmede eller andre, ikke-identifiserte personer.

Vitner

Så langt er rundt 15 personer avhørt i saken.

- Vi har notert noen titalls ytterligere vitner som vi vil avhøre, sier Strand.

- Vi har fokus på å finne personer som kan ha vært utsatt for overgrep, og vitner som kan si noe om dette, sier hun.

Samfunnstoppen har vært i flere avhør, og ifølge politiet forklarer han seg og er samarbeidsvillig.

Anmeldt i 2015

Den siktede har tidligere vært etterforsket for lignende forhold i 2015.

- Det ble tatt ut en siktelse og begjært ransaking. Det ble gjort beslag av elektroniske lagringsmedier. Siktede ble avhørt, og saken ble henlagt i 2016 grunnet bevisets stilling, sier hun og legger til at de vil gjøre en vurdering om det er grunn for å ta opp denne saken igjen.

Erkjenner ikke straffskyld

Politiet har den siste uken gått gjennom databeslag gjort i saken, dette inkluderer samtalelogger, bilder og video. I rettsmøtet torsdag la ikke politiet frem nye bevis med utgangspunkt i beslagene, ifølge forsvarsadvokat Ulf E. Hansen.

Den siktede mannen ble pågrepet onsdag i forrige uke, og Nord-Troms tingrett besluttet dagen etter å varetektsfengsle ham i én uke med brev- og besøkskontroll.

Siktede har ikke erkjent straffskyld og stiller seg utforstående til anklagene som rettes mot ham, ifølge Hansen.