Stemmer kvinner inn

Arbeiderpartiets Ragni Løkholm Ramberg vil ha flere kvinner inn i kommunestyret. Derfor mener hun kampanjen #kvinnerinn er viktig.

Ragni Løkholm Ramberg fra Arbeiderpartiet oppfordrer stemmere i årets valg til å stemme frem flere kvinner.

Ragni Løkholm Ramberg (Ap) ga personstemmer til flere kvinner. Hun vil nemlig ha flere kvinner inn i kommunestyret.  Foto: Trond Tomassen

Video

#valgitromso vignettPolitikeren brukte fredag sin stemmerett og i tillegg til å stemme på eget parti, ga hun personstemmer til flere kvinner.

– Selv om listene til partiene stort sett har 50 prosent kvinner og menn, så er det mennene vi stemmer inn. 80 prosent av ordførerne i landet er menn. Vi må bli bevisst på dette og stemme inn kvinnene, sier Ramberg til iTromsø.

LES OGSÅ: Rekordmange har stemmerett ved valget

Hun mener det er viktig at begge kjønn er godt representert i politikken.

– Vi trenger kvinnelige politikere, derfor er det viktig at man tenker på dette når stemmen skal gis. Det er ingen tvil om at det fremdeles oppleves som provoserende, og kanskje truende, at kvinner bruker sin stemme og tar rom. Det er faktisk en trussel mot demokratiet. Det gjør det desto viktigere at vi gjør nettopp det, bruker stemmen og tar rom, sier Ramberg.

LES OGSÅ: Idrettsstjernene går til krig mot netthets: - Skal jage dem til skogs

Nettroll

Kvinneguiden-redaktør Susanne Kaluza har i år tatt initiativ til kampanjen #kvinnerinn. Kampanjen oppfordrer velgerne til å gi sin personstemme til kvinnelige politikere, slik at flere kvinner får plass i kommunestyrene.

– Det er tyngre for kvinner enn menn å engasjere seg politisk, fordi kvinner opplever enn annen type hets enn menn. Nettrollene angriper kvinner på en helt annen måte enn mennene. Hetsen er ofte seksualisert og er mye mer personlig enn den menn opplever. Derfor er det viktig å gi sin stemme til de kvinnene som faktisk velger å stå på lista, sier Ramberg.

LES OGSÅ: Hva betyr alderen – egentlig?

– Støtter hverandre

Hun har selv opplevd å bli hetset for sine politiske meninger.

– Blant politikerne synes jeg at kvinner blir tatt på alvor. Det er stort sett nettrollene, gjerne anonyme, som oppfører seg dårlig. Jeg har tatt opp saker som vaksine og likestilling. Det har jeg fått mye hets for, sier hun.

Selv om internett gir nettrollene en arena, er det også andre arenaer som virker samlende.

– Det er lettere enn noensinne å være kvinne i politikken, nettopp på grunn av internett. Det gjør det lett å støtte opp om hverandre, som denne kampanjen fra Kaluza, sier Ramberg.