Håkon Karlsens bilder på G

For de fleste var Håkon Karlsen (1922–2007) kjent som kringkastingsmann, men han var også en habil billedkunstner. Det kan man nå se på kafeen G.

FARENS BILDER: Nina Barth Karlsen presenterer nå på G et utvalg bilder malt av hennes far, Håkon Karlsen. Alle foto: Helge Matland 

KARLSEN: Et selvportrett av Håkon Karlsen. 

LANDSKAP: Et dansk landbrukslandskap signert Håkon Karlsen. 

kultur

Lokalt kjenner vi Håkon Karlsen som sjef for NRK Troms fra 1964 til 1975. Fra den tida har han fått æra for å gjøre Arthur Arntzens Oluf-figur til et nasjonalt fenomen, og han var i mange år en partner for Oluf både på scenen, i radio og på plater. Hans NRK-karriere strekker seg fra 1947, da han begynte som programassistent ved NRK Trøndelag, til han som pensjonist fortsatte å lage «Nye Søndagsposten» sammen med Erik Bye og Kari Bay Haugen på 1990-tallet.

Men Karlsen hadde mange talenter. Han ga ut bøker, skrev en julekomedie for Trøndelag Teater. Og helt fra han var liten gutt tegnet og malte han.

LES OGSÅ: Lager oppfølger til suksessen «Æ har rett»

Datters samling

– Han var et stort tegnetalent. Alt som 14–15-åring holdt han sin første utstilling. Han lærte akttegning sammen med arkitektstudenter på NTH. Hans far jobba i Nidarosdomen, og alle skulpturene der ble ynda motiv for tegneøvelsene. Så kom NRK-karrieren i veien for å fortsette å dyrke denne interessa. Men da han flytta fra Tromsø og overtok en tilsvarende stilling ved NRK Sørlandet, begynte han å ta arbeidet med bilder opp igjen. Det ble til mange separatutstillinger, også et par her i Tromsø, på Paletten i 1983 og i Kulturhuset ti år senere, forteller hans datter Nina Barth Karlsen.

Hun har ei større samling med farens bilder, og noe av denne samlinga deler hun nå med et større publikum gjennom ei utstilling på G.

LES OGSÅ: Fra arkitektur til maleri

«Beskjeden romantiker»

– Far min hadde en stor produksjon de senere årene. Han dro ingen steder uten å ha med seg skisseblokk og akvarellfarger, og bare ved å se på motivene kan man slå fast at han reiste mye, forteller Nina Barth Karlsen som karakteriserer sin far Håkon som en beskjeden romantiker når det gjelder hans bilder.

– Han var opptatt av poesien i naturen, og han tegnet og malte den slik han så den. Han var ingen banebryter når det gjaldt uttrykk, men jeg synes han er god til å gi naturen liv, enten det er bølger på havet, drivende skyer eller refleksjoner og krusninger på ei stille elv han har malt, kommenterer hun.