Kulturnatta

Rytmisk kjøkkentjeneste

Hvordan kan man føre ungdommer fra Afghanistan, Syria og Eritrea nærmere hverandre i Tromsø? Man inviterer dem inn på kjøkkenet, så klart.

SPILLE PÅ EN ØSE: Rashid Fattahe (nærmest) og Nasra Omar gjorde som Åkken Bom og brukte kjøkkenredskaper til å lage musikk. 

INTERNASJONALT: Ungdommer fra Afghanistan, Eritrea og Syria er med i musikkprosjektet. 

POPULÆRT: Publikum på Tvibit likte forestillingen. 

kultur

– Det er unge asylsøkere og mindreårige flyktninger som bor her i Tromsø som er med. Vi har dannet gruppa Kitchen Revolutionary Band, forteller prosjektleder Nasra Omar.

Den kjente tromsømusikeren har ledet arbeidet med å få et titall ungdommer til å komme sammen om å lage musikk.

Ledet arbeidet

– Jeg ble spurt om å jobbe med en gruppe og jeg tenkte at jeg hadde lyst til å gjøre noe som virket ufarlig for ungdommene. Og hva er mer ufarlig enn kjøkkenredskaper, sier Omar.

Og kjøkkenredskaper spiller en sentral rolle i musikken og dansen som blir fremført av ungdommene.

LES OGSÅ: Det skal ikke single i glass

Gryter, bøtter, tallerkener, sleiver, gafler og kniver blir brukt til å skape musikk.

– Det viser at man kan lage spennende musikk selv om man ikke har instrumenter. Det er veldig morsomt, sier Rashid Fattahe til iTromsø.

Lærer å kjenne hverandre

Hun er en av ungdommene som deltar i gruppa.

– Vi spiller på – og bruker – ting som man vandligvis ikke tenker på som instrumenter, sier hun.

LES OGSÅ: Stinn brakke på japansk kulturkveld

Det er i utgangspunktet Nasra Omar som har lagt de musikalske føringene for hvordan man kan lage musikk, men ungdommene har også bidratt aktivt.

– Vi har det veldig artig sammen, og når man lytter til hverandre så blir det veldig lett å lage musikk og samtidig bli kjent med hverandre, sier Rashid Fattahe.

Det hele skjer innenfor rammen av prosjektet Transit Radio – som er tenkt å integrere og involvere flyktingungdommer med hjelp kultur og musikk. Arbeidet skal skildres i ti radiopodcaster – og Tromsø er som sagt et av stedene der dette skjer.