I kveld står disse Tromsø-skuespillerne endelig på scenen i hjembyen

Tromsø-skuespillerne Gjertrud Jynge og Gunnar Eiriksson er blant de som er med på Riksteaterets oppsetning av stykket «Gjengangere» av Henrik Ibsen. Onsdag kveld står de på scenen i Tromsø.

KOMPLEKS ROLLE: Gjertrud Jynge spiller hovedrollen fru Alving i «Gjengangere». Her er hun sammen med sønnen «Osvald» som spilles av Gunnar Eiriksson: Foto: Erik Berg 

kultur

– Det er en stor opplevelse å få reise med Riksteateret, men så er det også ekstra spesielt for meg som opprinnelig er fra Tromsø å få spille teater i mine hjemtrakter. Jeg var på HT for fem år siden og spilte Katinka Stordal i «Kranes Konditori», men det hører sjeldenhetene til, forteller Jynge.

Stykket startet sin turne i Harstad for å feire Kulturhusets 25-årsjubileum og er nå på Finnsnes før de i onsdag kommer videre til Tromsø.

– Det blir helt spesielt å stå på scenen i Tromsø, og jeg gleder meg så mye til å ta med hele gjengen hit. Fullt hus, det er alt jeg håper på, legger Eiriksson til.

– Ibsens beste stykke

– Jeg stortrives. Både fordi Ibsen selv mente «Gjengangere» var hans beste stykke, men også fordi «Osvald» er en rolle som henger ganske høyt for unge, mannlige skuespillere, forteller Eiriksson.

I stykket spiller Jynge enken fru Alving, en kvinnerolle hun mener er en av Ibsens beste.

– Stykket er et slags svar på «Et dukkehjem». Ibsen fikk så mye kritikk for at Nora forlot mann og barn, at han skrev «Gjengangere» to år senere for å vise hvordan det gikk med en kvinne fra borgerskapet som ble tvunget til å bli i et ulykkelig ekteskap, forteller Jynge.

SYKDOM: Sønnen «Osvald» har en sykdom han tror stammer fra sin livsstil i Paris. Fru Alving vet bedre. Foto: Erik Berg 

Komplekse roller

Om rollene sine forteller skuespillerne at det er det komplekse ved dem som gjør dem interessant.

– Fru Alving er en helt fantastisk rolle, fordi hun har så mange lag. Hun er veldig interessant, noe som også gjør henne ganske utfordrende spille. Jeg tenker ikke på henne som en heltinne, men som en forbryter. Hun har gjort mye vondt både mot seg selv og andre, uten kanskje å vite det selv. Men i løpet av det døgnet stykket varer går hun gjennom en svær erkjennelse. Det er en lang vei å gå på et døgn, og det koster henne mye, forteller Jynge.

– Osvald er en plaget sjel, han er en veldig interessant rolle å få grave seg ned i. Ibsen er veldig flink til å skape fantastiske personer som han setter i deilige, men helt forferdelige situasjoner. Det har vært en skikkelig prøvelse, men utrolig artig, sier Eiriksson.

KOSTSKOLE: Gunnar Eiriksson spiller «Osvald», sønnen som ble sendt på kostskole i ung alder. Foto: Erik Berg 

Nytt samarbeid

Det er første gang Jynge og Eiriksson står på samme scene, til tross for at begge er fra Tromsø.

– Hun var for meg nesten en mytisk figur som jeg selv hadde sett på scenen og beundret. Nå når vi skulle jobbe sammen måtte jeg late som ingenting, og håper bare på at hun synes jeg er bra nok, forteller Eiriksson.

Jynge på sin side er full av lovord for sin motspiller.

– Det har vært fryktelig hyggelig å spille sammen med Gunnar. Det blir ikke siste gangen, skal jeg forteller deg, avslutter hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur