Stein Torleif Bjella står selv på scenen når teaterforestillingen som er basert på hans tekster spilles i Tromsø

Etter å ha gått sin seiersgang landet rundt avsluttes den kritikerroste forestillingen «Kan nokon gripe inn» turneen i Tromsø lørdag. Og da en av skuespillerne ble syk, steppet like gjerne låtskriveren selv inn.

STEPPER INN: Det er sangene til visemusikeren Stein Torleif Bjella som stykket «Kan nokon gripe inn» er basert på. Når forestillingen spilles i Tromsø er han med på scenen som utspiller seg på en stasjon et gudsforlatt sted.  Foto: Erik Berg/Det Norske Teatret

KOMMER LØRDAG: Stein Torleif Bjella blir å se på teaterscenen Kulturhuset på lørdag, selv om han egentlig er midt i sin egen musikkturné for tiden.   Foto: Marte Vike Arnesen

kultur

– Det er veldig artig. Og ganske heftig. Jeg er jo egentlig på turné med bandet for å spille konserter, så at jeg nå også skal være skuespiller var på ingen måte planlagt. Men veldig morsomt, sier Stein Torleif Bjella.

Låtskriveren fra Ål i Hallingdalen har vunnet en rekke priser for sine hittil fire album, deriblant Spellemannsprisen i 2011.

I vår ble teaterforestillingen «Kan nokon gripe inn» satt opp på Det Norske Teatret. Forstillingen er basert på Bjellas sanger og univers, og forestillingen foregår på en stasjon der historiene om de som skal reise bindes sammen av Bjellas sanger.

Det kritikerroste stykket har gått sin seiersgang med 22.000 besøkende i hovedstaden, og i høst la de ut på landeveien. Etter 8.000 solgte billetter avsluttes nå turneen i Tromsø på lørdag. 

Bjella på Bukta i sommer: «Den perfekte til å åpne en hvilken som helst festival»

– Jeg besvimte i alle fall ikke

– På søndag ringte de fra teateret og sa at en av skuespillerne var blitt syk. Siden det ikke passet for han de hadde i backup lurte de på om jeg kunne steppe inn. Jeg tenkte at det hørtes morsomt ut, og ble med, sier Bjella på telefon fra Nøtterøy.

Om kort tid skal han på scenen med bandet for å holde konsert i Vestfold-kommunen. Deretter bærer det videre til Larvik på fredag, før han flyr til Tromsø på lørdag.

Da har han allerede rukket å spille i stykket to ganger: i Bodø på mandag og i Harstad på onsdag.

– Jeg kan jo alle tekstene. Men utover det kan jeg jo ikke noe. Det er noe dansing og bevegelser som må øves inn. Søndag og mandag var intense, og alt sitter ikke ennå. Så det kan fort bli noe ufrivillig komikk oppi det hele, sier Bjella og humrer.

– Jeg var engstelig for all den koreografien. Jeg synes det gikk ganske bra i Bodø og i Harstad, så totalen var kanskje ikke så gærent. Jeg besvimte i alle fall ikke, sier han og ler.

Musikkintervjuet av Bjella: – Å komme til Tromsø er kanskje litt som å komme hjem

KOMMER LØRDAG: Stein Torleif Bjella blir å se på teaterscenen Kulturhuset på lørdag, selv om han egentlig er midt i sin egen musikkturné for tiden.   Foto: Marte Vike Arnesen

 

– Det er litt skrekkgru-gleding

Det er første gangen Bjella står på scenen i et slikt stykke, og han innrømmer at han gruer seg litt til lørdagens forestilling i Tromsø.

– Jeg har en plan om å øve noen timer før forestillingen. Jeg gleder meg veldig, selv om det er litt skrekkgru-gleding. Skuespillerne og musikerne er som et tannhjul med masse bevegelser, og jeg er litt malplassert. Men jeg får et dytt i siden innimellom, sånn at jeg beveger meg riktig hvis jeg ikke følger med helt. 

Siden Bjella ga ut sitt første soloalbum Heidersmenn  i 2009 har kritikerne latt seg begeistre av den sindige mannen fra Hallingdal med de komiske og melankolske tekstene. Aftenposten har til og med utropt ham til «vår tids Prøysen» i en tidligere anmeldelse.

Les den fine hyllesten Helge skrev til Bjella-låten «Liten ball»

– Det er veldig hyggelig at jeg får oppleve dette her, og at stykket har levd sitt eget liv har jeg gledet meg veldig over. Også er det ekstra hyggelig at de spør om jeg vil være med å spille. Det er kanskje litt betenkelig at jeg måtte skrive all tekst og sanger for å få prøve meg som skuespiller, men så er det kanskje ikke det jeg skal drive mest med, sier Bjella muntert.

«Kan nokon gripe inn» er skrevet av Lasse Kolsrud og er produsert av Det Norske Teatret og Riksteatret. Lørdag spilles stykket på Kulturhuset i Tromsø, som siste sted for turneen.

Les også: På en øde øy med Egon - Bjella benytter seg muligheten til å ta med en gammel flamme