Lager barneteater av Kafka-novelle:

– Å bli til insekt er en metafor barn kan kjenne seg igjen i

Regissør Eline Arbo tar Kafka inn i en hektisk familiehverdag anno 2018.

SISTE DAG SOM MENNESKE: Gregor jobber med et skoleprosjekt mens søstera gnåler om at han har vært inne på rommet hennes. Faren vil ha ham til å bytte batterier i en drone og mora ramser opp hva slags sportsutstyr han må ha med på skolen neste dag. 

REGISSØR: Eline Arbo har studert teater i Amsterdam og har tatt med seg hjem en holdning til barneteater hvor man ikke bare lager lett underholdning til barn. 

PRESS FRA ALLE KANTER: Gregor, spilt av Gunnar Eiriksson, skal lykkes på skolen og i alle sine nesten utallige fritidsaktiviteter. Til slutt blir presset så stort at han forvandles til et insekt som ingen kan forstå. 

gregors far: Martin Karelius Østensen spiller faren som følger opp sønnen med spørsmål om hvordan det går, men som ikke lytter til svarene han får. Mest opptatt er han av dronen sin. 

MAS, MAS, MAS: Familien på fire har en hektisk hverdag og stresser fra morgen til kveld. 

«Gutten som ble et insekt»
  • Er basert på Franz Kafkas novelle «Forvandlingen» fra 1915.
  • Stykket spilles på Scene Øst på HT fra 22. februar til 22. mars. Deretter legger den ut på turné i Finnmark og Troms fra 4.–28. april.
  • Forestillingen passer for alle fra seks år og eldre.
kultur

HT kaller det «Kafka for kids» når den nye forestillingen for barn henter sin inspirasjon fra en novelle av Franz Kafka. Novella «Forvandlingen» fra 1915 handler om Gregor som våkner en morgen og oppdager at han er blitt forvandlet til et insekt.

Da Gregor ikke lenger kan jobbe og tjene penger til far, mor og søster, blir han stadig mer neglisjert og forhatt. Til slutt blir han forvist til et hjørne i leiligheten og der dør han.

– Kafkas tekster handler om å ikke forstå verden rundt seg, og dét tror jeg barn kan relatere seg til, sier regissør Eline Arbo.

– En barnlig absurditet

Arbo er fra Tromsø, men har studert ved teaterhøgskolen i Amsterdam. Dette er første gang hun setter opp en forestilling i hjembyen.

– I Nederland tar man barn på alvor når man skal lage teater. Det kan gjerne være moro, men det skal ikke kun være underholdning, sier hun.

Arbo mener at Kafka egner seg godt for barn, fordi historiene hans ofte er såpass absurde.

– «Forvandlingen» har en barnlig absurditet i seg. Å bli til et insekt er en fin metafor for utenforskap som jeg tror barn kan kjenne seg igjen i.

Forventningspress

Regissøren har modernisert historien til dagens hverdag: Gregor er flink på skolen, går i sjakklubb, spiller ishockey og fotball, er med i speideren og deltar i mange andre fritidsaktiviteter.

– Foreldrene er veldige flinke til å organisere hverdagen hans og følge ham opp, men de er ikke så veldig interessert i hvem han egentlig er, sier Arbo.

Gregor presses fra alle kanter og blir ikke lytta til, og da han blir et insekt så forstår ikke engang familien hans hva han sier.

To lydspor

De som imidlertid forstår insektet Gregor, er barna i salen. Ved inngangen deles det ut hodetelefoner, men barn og voksne får ikke utdelt samme type:

– De voksne hører bare summing fra et insekt når Gregor snakker, men barna forstår hva han sier, forklarer Gunnar Eiriksson, som spiller Gregor.

– På den måten kan jeg snakke til barna og få dem til å hjelpe meg.

Eriksson vil ikke si så mye om «hva forestillingen handler om». Han mener det er typisk for hvordan voksne snakker om barneteater, at det hele skal pakkes inn og overrekkes barna allerede før de går inn i salen. Slik trenger det ikke å være.

– Jeg tror ulike barn vil ta med seg ulike ting ut fra salen. For noen er dette bare en historie om en gutt som blir til et insekt, mens for andre kan det handle om å føle seg utenfor på grunn av legning eller etnisitet. Det eneste som er sikkert er at når barna forlater salen, så vet de mer enn de voksne, sier han.