Inviterer til nordlys-inspirert konsert med CD-aktuell pianist

Førstkommende fredag gir pianisten Jens Lühr ut ny CD. Dagen etter spiller han konsert i Ishavskatedralen med musikk som blant annet er inspirert av nordlyset.

NORDLYS-INSPIRERT: Musikken pianisten Jens Lühr skal fremføre i Ishavskatedralen er blant annet inspirert av nordlyset.  Foto: Christina Gjertsen

Program
  • Friedrich Kuhlau (1786-1832): Sonatine a-moll op. 88/3 – sonate a-moll op. 8a
  • James Romig (1971-): «Time seems to pass»
  • Jens Lühr: To miniatyrer «Tanzstück» og «Grundton»
  • Maurice Ravel (1875–1937) «Jeux d’eau»
kultur

Tyske Jens Lühr er utdannet konsertpianist med studier i Hannover, Würzburg, Basel og Leipzig, og har de siste ti årene bodd i Norge.

Han jobbet fem og et halvt år på Hamarøy musikk- og kulturskole, og har siden 2014 jobbet som lærer ved Porsanger kulturskole og er kordirigent. Han bor i Lakselv.

Emigrerte til Skandinavia

– Ved siden av lærerjobben har jeg alltid vedlikeholdt pianospillet mitt, og har som prosjekt å fremme de ukjente komposisjonene for konsertpianister av komponisten Friedrich Kuhlau (1786-1832), skriver Lühr i en e-post.

Kuhlau ble født i samme by som Jens Lühr, i Uelzen i Nord-Tyskland. Og i likhet med Lühr emigrerte han også til Skandinavia, til Danmark hvor han fikk ansettelse som komponist ved kongehuset.

Musikalsk meditasjon

Lühr har spilt inn to CD-er med verk av Kuhlau. Den nyeste CD-en gis ut på prestisjefylte Naxos Music Groups Gran Piano label førstkommende fredag, dagen før konserten i Ishavskatedralen.

Lørdagens konsert har tittelen «Arctic Light»-konsert som følge av musikken Jens Lühr skal spille; «Times seems to pass» av den amerikanske komponisten James Romig.

– Dette stykket er en nordlysinspirert musikalsk meditasjon, som fremføres første gang live i Europa, ifølge forhåndsomtalen.

Spiller piano-hit

Det andre verket Jens Lühr skal spille er «Jeux d’eau» (fontener) av den franske impresjonisten Maurice Ravel.

– Her sprudler det vann i musikken, men det gjenspeiles også mange farger som passer godt til nordlyshimmelen i november. Lühr spiller også en typisk Kuhlau-sonatine, en «hit» blant pianoelever i hele verden, samt to miniatyrer av sine egne komposisjoner, heter det i forhåndsomtalen.

CD-AKTUELL: Pianisten Jens Lühr gir ut sin andre CD på fredag. Lørdag kveld kan musikken høres live i Ishavskatedralen.   Foto: Christina Gjertsen