Novellecup: Få skrivetips fra Tromsø-forfatter som ble nominert til Bragepris for sine noveller

Mari Andreassen fikk mange gode omtaler for novellesamlingen «Hvor lenge varer vi». Her deler hun lese- og skrivetips til deg som vil levere ditt bidrag til Novellecup.

TØR IKKE DELTA: Forfatter Mari Andreassen mener folk bør sende inn sitt bidrag og konkurrere om 50.000 kroner, men selv tør hun ikke å stille i en slik cup hvor folk skal stemme på teksten de liker best.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Romaner er en historie som fortelles, mens en novelle er en historie som ikke fortelles.

Mari Andreassen
kultur

I fjor høst gikk iTromsø, Ordkalotten internasjonale litteraturfestival og Sparebank 1 Nord-Norge sammen og arrangerte Novellecup. Skrivekonkurransen fikk inn 152 bidrag og en jury plukket deretter ut 8 noveller som møttes i et sluttspill.

Her kan du lese fjorårets åtte finalister.

Nå går startskuddet for en gjentakelse av skrivekonkurransen med nye 50.000 kroner til vinneren.

Mange som vil delta er kanskje usikre på hvor de skal begynne. Hvordan skriver man egentlig en god novelle?

iTromsø har derfor tatt en samtale med en forfatter av noveller for å få noen tips til hva du kan lese for å bli inspirert og hva du må tenke på når du skal skrive.


Novellecup:

Gjentar fjorårets skrivekonkurranse med 50.000 kroner til vinneren

Under Ordkalotten 2020 i november skal det kåres en vinner og du har frist til 1. september med å sende inn ditt bidrag.


Disse novelleforfatterne bør du lese

Tromsø-forfatter Mari Andreassen debuterte i 2019 med novellesamlingen «Hvor lenge varer vi». Utgivelsen ble belønnet med gode anmeldelser og flere prisnominasjoner, blant annet Brageprisen.

– Hva kan folk lese for å få en grei forståelse av hva som er en god novelle?

– Jeg ville begynt med Kjell Askildsens tekster. Han er en av Norges aller beste til å skrive noveller og er et naturlig sted å starte. Novellene hans er korte, veldig direkte og handler ofte om parforhold, sier Andreassen.

– Må noveller handle om parforhold?

– Nei, det er ikke et sjangerkrav, men noveller må ha et møte mellom mennesker og da er det naturlig å ty til kjærlighetsmøter.


Festivalen doblet billettinntektene etter publikumssvikten i fjor

Festivalsjef Ingvild Solstad-Nøis i Ordkalotten tror det har lønnet seg å flytte festivalen fra Kulturhuset til Storgata Camping.


Twitter-meldinger og mikronoveller

Ellers trekker Andreassen fram Frode Gryttens «Vente på fuglen» (2014) som er et utvalg fra hans Twitter-prosjekt hvor han daglig publiserte én mikronovelle på 140 tegn på Twitter.

Prosjektet minner om den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway som mente han kunne skrive en god novelle med kun seks ord og produserte følgende tekst: «For sale: baby shoes, never worn.»

– En god novelleforfatter får sagt mye med få ord. Det er derfor en sjanger som krever mye av leseren, men det er også det som gjør den så artig, sier Andreassen og legger til Ingvild H. Rishøi, danske Tove Ditlevsen og Tromsøs egen Cora Sandel på leselista.


Mari Andreassen nominert til Brageprisen: – Føles som om jeg har vunnet allerede

Tromsø-forfatter er nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for årets novellesamling «Hvor lenge varer vi». Prisen deles ut 21. november og vinneren får 75.000 kroner.


– Ikke fortell for mye

Ifølge Andreassen er det stor forskjell på romaner og noveller:

– Romaner er en historie som fortelles, mens en novelle er en historie som ikke fortelles, sier hun.

Novellen skal kun antyde hva som foregår. Andreassen oppnår denne effekten på følgende måte:

– Jeg skriver hele historien og så går jeg tilbake og stryker ut mye av det jeg har skrevet. Alt som står igjen i teksten skal ha en betydning og ingenting kan være overflødig. Hvis du skriver at en karakter drikker et glass melk så bør denne melka være forgifta eller noe.

I tillegg bør det være få karakterer og handlingen bør avgrenses i tid og sted. Kanskje viktigst er det at det er en konflikt.

– Hvis karakteren din må ha fast inntekt å vise til i en barnefordelingssak, ja, så kan ha få sparken. Da blir det spennende.


Marit Eikemo skal holde skrivekurs under Ordkalotten: – Tenker ofte at jeg ikke orker å skrive enda en bok

Odda-forfatteren har gitt ut fem romaner og er nå aktuell med novellesamlingen «Hardanger». I helga kommer hun til Tromsø for å delta på Ordkalotten for første gang.


Skal ikke sende inn eget bidrag

Andreassen har vurdert å sende inn novelle til cupen, men har bestemt seg for å la være.

– Jeg tør ikke, sier hun og ler.

– Det å skrive en tekst og gå ut med den offentlige i en konkurranse hvor lesere skal stemme krever masse mot. De som gjør det har min dypeste respekt, men jeg tør ikke å delta selv.