Lover opera for alle

I oktober arrangeres Operafestivalen for fjerde gang i byen, og festivalen stiller med et variert program for alle aldre.

Ildsjel: Leder for Operaforeninga i Tromsø, Roald Karlsen, gleder seg til festivalen i oktober. Foto: Nora Lervik  Foto: Nora Lervik

Operafestivalen arrangeres i samarbeid mellom mange lokale aktører i Tromsø.   Foto: Nora Lervik

kultur

– Alt som er utenfor arbeidsdagen er kultur, sier Roald Karlsen, leder for Operaforeninga i Tromsø.

Han er en av ildsjelene som er med å arrangere Operafestivalen som går av stabelen 14. oktober. Med aktører fra alle aldre, har de lagd et variert program.

– Det er mye gratis ute og går, siden dette skal være opera for alle. Vi har store forventninger til festivalen, og gleder oss stort, sier Karlsen.

Les også: Da operaen kom til Tromsø

For store og små

Blant annet blir det arrangert barneopera på kulturskolen og operaquiz på Skarven.

– Vi ønsker å oppfordre alle til å stille lag til quizen, det viktigste er innsatsen. Quizen vil omhandle alt som har med opera å gjøre, spesielt her i Tromsø, sier Anne-Lise Sollied Allemano fra musikkonservatoriet.

En annen oppsetning i løpet av festivalen er «Opera Grandiosa» som går under operabarnetimen.

– Det blir veldig artig, og ja, det har litt med pizza å gjøre. Det er veldig morsomt for barna, sier Karlsen.

Les også: Ut på tur med orkesteret

Opera i Ishavskatedralen

Hovedforestillingen blir holdt i Ishavskatedralen og omhandler opera i kirken. Dette er i forbindelse med 50-årsjubileet til kirken. Dette blir en forestilling med solister, kor, dans og orkester.

– Vi gleder oss til endelig å kunne presentere opera i kirken. Det lages en forestilling som er både romantisk, hyggelig og dramatisk, sier Karlsen.

I tillegg blir det operaaften med Egle Sidlauskaite fra Litauen som har hatt en rekke roller i kjente operaer rundt om i Europa.

– Jeg vet at hun er god til å synge, så det kommer til å bli en veldig fin kveld, sier lederen for Operaforeninga.

Les også: Tromsøfolk på osloscener

Bredt samarbeid

For å sette sammen en slik festival, er samarbeidspartnere alfa omega. Under denne festivalen jobber nesten alle gratis, men de er uansett avhengig av tilskudd og billettinntekter for å dekke totalbudsjettet på rundt 450.000 kroner.

– De lokale aktørene må jobbe sammen for å få til denne festivalen, sier Allemano.