Fem nye personer har testet positivt for MRSA-bakterien

UNN opplyser mandag formiddag at det er avdekket fem nye tilfeller av den antibiotikaresistente stafylokokk-bakerien ved nyfødt intensiv.
MRSA-bakterie
  • MRSA (meticillinresistente gule stafylokokker) gule stafylokokker som har utviklet resistens mot alle betalaktamantibiotika.
  • Enkelte stammer kan i tillegg være resistente mot flere andre typer antibiotika.
  • Bakterienes resistens har dermed betydning for behandlingen av infeksjoner, mens bakterienes patogenitet og virulens, inklusiv spredningsevne, kan variere blant både antibiotikaresistente og antibiotikasensitive stammer.
  • MRSA smitter på samme måte og har samme potensial for framkalling av sykdom som andre S. aureus, men da de kan være vanskelig å behandle er de fryktet, ikke minst i helseinstitusjoner.
  • Ervervet antibiotikaresistens hos bakterier er i stor grad et resultat av forbruk av antibiotika i samfunnet. Dette gjelder for det totale forbruket av ulike typer antibiotika, men risikoen for å bli funnet MRSA-positiv er også forhøyet hos den enkelte pasient som får antibiotikabehandling.
  • Siden 1960-tallet har det vært et økende problem med antibiotikaresistente gule stafylokokker ved helseinstitusjoner.
  • I Norge ønsker man å unngå at MRSA spres i sykehus. Man ønsker også å unngå MRSA i sykehjem, i hjemmetjenesten og hos personer som er i kontakt med disse helsetjenestene. Mistenkte tilfeller undersøkes og på sykehus isoleres de. Infiserte personer behandles, og kolonisering forsøkes sanert. Smitteoppsporing foretas rundt hvert tilfelle i helseinstitusjoner og er anbefalt i private hjem dersom det er sannsynlig at bakteriene kan spres videre til helseinstitusjoner.
  • En rekke tiltak iverksettes for å hindre videre spredning på helseinstitusjonen. Et annet viktig element i arbeidet er å være restriktiv i bruk av antibiotika. Utenfor sykehus og sykehjem utgjør MRSA et svært lite helseproblem og vil sjelden forårsake større problemer enn andre stafylokokker.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
nyhet

Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge har en ansatt, to utskrevne pasienter, en pasient som ble overført til St. Olavs Hospital i Trondheim før utbruddet  og en pårørende testet positivt for MRSA-smitte.

Den ansatte det gjelder, er midlertidig tatt ut av jobb. 

Samlet er det dermed påvist 15 tilfeller av smitte tilknyttet pasienter, ansatte og pårørende ved avdelingen den siste uken.

LES OGSÅ: Nok en ansatt smittet av MRSA-bakterien

Vil teste flere barn

Utover de fem positive testene, er det også registrert nye negative tester. Det gjenstår fremdeles å teste et fåtall personer med tilknytning til avdelingen.

- Det er grunn til å understreke at selv om det fortsatt dukker opp nye positive tilfeller, er de berørte kun bærere av bakterien. Det er ingen alvorlig syke blant de berørte, eller negativ utvikling knyttet til disse, skriver sykehuset i ei pressemelding.

Smittevernoverlege Torni Myrbakk opplyser imidlertid at de nå vurderer å utvide smitteoppsporingen ytterligere.

- Vi ønsker å teste enda flere barn som har vært inne på avdelingen, sier hun.

- Kan du si noe om antallet det dreier seg om?

- Nei, det kan jeg ikke, men det er snakk om å gå ytterligere uker og måneder tilbake i tid, svarer Myrbakk.

Beklager omfanget

UNN beklager at smitten har rammet så mange pasienter, pårørende og ansatte.

- Det jobbes fortløpende med smitteverntiltak for å bli kvitt bakterien så snart som mulig, med mål om at nyfødt intensiv skal komme tilbake i normal drift i nærmeste fremtid.

Myrbakk opplyser at smittekilden fremdeles er uklar.

- Vi vil sannsynligvis aldri få vite hvor smitten hadde sitt utgangspunkt. Nå handler det om å få på plass tiltak som hindrer ytterligere smitte, sier hun.

Ifølge smittevernoverlegen går de nå gjennom hele pasientflyten ved avdelingen.

- Vi sjekker også om det har vært avvik fra rutiner, eller om det må skjerpes inn på enkelte rutiner.

LES OGSÅ: Slik takler UNN bakteriemarerittet

Resistent bakterie

Det var lørdag 27. august at utbruddet av MRSA-bakterien ble påvist for avdelingen nyfødt intensiv på UNN. Før helgen var det påvist totalt 10 positive tilfeller av MRSA-smitte på avdelingen,  fordelt på ansatte pasienter og pårørende ved nyfødt intensiv.

MRSA-bakterien er gule stafylokokker som har utviklet resistens mot en del former for antibiotika. I seg selv er ikke bakterien verre enn vanlige gule stafylokokkoer - som 30 prosent av befolkningen er bærere av - men den er imidlertid motstandsdyktig mot flere typer antibiotika, noe som gjør det vanskeligere å behandle infeksjoner.

Har man først blitt smittet kan det være vanskelig å bli kvitt bakterien. De ansatte som er smittet får ikke jobbe mot pasienter så lenge de tester positivt på MRSA.

LES OGSÅ: - Kan forbli smittet resten av livet

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyhet