Ikke overrasket over Amundsen som truer med boikott av Nordlys

Helge Nitteberg er ikke overrasket over justisministerens ordvalg mot Nord-Norges største avis.

Helge Nitteberg  Foto: HT

– Vi må vurdere om vi i det hele tatt skal forholde oss til Nordlys, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

nyhet

Nordlys sin kritiske sak under Frps fylkesårsmøte har skapt kraftige reaksjoner fra blant andre justisminister Per-Willy Amundsen.

Statsråden, som er førstekandidat på Frps liste i Troms, kaller avisa for Pravda og mener sakene til avisas politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, for «fake news».

Reaksjonene kommer etter at statssekretær i samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen, ikke ville kommentere regjeringens planer om ny innfartsåre til Tromsø.

Ikke overrasket

Ansvarlig redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, mener Amundsen møter seg selv i døren når han anklager Nord-Norges største avis for å være partiavis for Arbeiderpartiet.

- Sammenligningen kommer i et underlig lys når en statsråd i neste omgang truer med boikott. Det var akkurat det regimet i gamle sovjet, som Amundsen klamrer Nordlys til, praktiserte, sier Nitteberg.

- Jeg kan på under et minutt finne 10-20 artikler, på enten leder eller nyhetsplass, hvor vi er maktkritiske mot Arbeiderpartiet. Vi er maktkritiske mot de som er i posisjon eller som har makt. I dette tilfellet var vi maktkritisk mot regjeringen som har lovet ny innfartsveg til Tromsø.

Klarer ikke å ta Amundsen seriøst

Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim, sliter med å ta Per-Willy Amundsen seriøst.

- Vi gjorde det samme som iTromsø gjorde for en uke siden da avisen utfordret statsministeren om E8 gjennom Ramfjorden ble tatt med i nasjonal transportplan. Da vi laget en sak med statssekretær i samferdselsdepartmentet, Tom Cato Karlsen, tok det fyr på Facebook, og flere profilerte Frp-politikere har anklaget Nordlys for å spre ”fake news”

- Jeg forstår ikke opphisselsen til statsråden. Han kaller kritisk journalistikk for å spre falske nyheter, og forsøker å undergrave vår troverdighet og integritet. Jeg vet ikke om han har hentet inspirasjon fra USA og Donald Trump, men han bommer fullstendig. Nordmenn er åpen for fri og uavhengig journalistikk, som er grunnsteinen i vårt demokrati. Det virker det som Amundsen har lite respekt for.

Likevel ser Fjellheim et lyspunkt i saken.

- Hvis målet var å fjerne fokus på E8, så har dette vært en fiasko for Frp. Gjennom denne boikotten så har Amundsen ettertrykkelig bidratt i å øke fokuset på E8. Alt folk i Tromsø snakker om er om Frp vil oppfylle sitt valgløfte. Det er det eneste positivet med denne saken, sier Fjellheim.

Paralelle univers

I ettekant har Per-Willy Amundsen understreket at han uttalte seg som førstekandidat for Frp i Troms, og ikke som statsråd. Dette kjøper ikke Nordlys.

- Jeg er sjefsredaktør 24 timer i døgnet, du er journalist 24 timer i døgnet og han er statsråd 24 timer i døgnet. Jeg skjønner virkelig ikke hva det er han prøver på her. Han er like ansvarlig på hva han fronter uansett. Hvordan skal vi andre på utsiden av Amundsens paralelle univers skjønne hvilke hatt han har på seg til en hver tid?