Politiet om narkosiktet advokat: – Ikke førstereis når man kommer med 66 kilo amfetamin

Etter et nesten to timers langt fengslingsmøte, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe at det meste av rettsmøtet gikk til å snakke om hvordan det står til med den siktede advokaten.

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i forkant av dagens fengslingsmøte. Foto: Håkon Steinmo 

nyhet

Én av de to Tromsø-advokatene som er siktet for grov narkotikakriminalitet har torsdag oppholdt seg flere timer i Nord-Troms tingrett. Mannen i 40-årene ble fremstilt for varetektsfengsling for fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Han har sittet fengslet siden han ble pågrepet 21. juni, og har til sammen sittet seks uker i varetekt, derav fire uker i full isolasjon. De knyttes til rekordbeslaget i høst, der politiet beslagla 66 kilo amfetamin.

Torsdag dukket den siktede selv opp til fengslingsmøtet. Ifølge forsvarer Bjørn Arild Langenes var dette fordi han ønsket å gi uttrykk for belastningen ved å sitte fengslet. Men før han ankom sal 10, ble pressen jaget på gangen.

Rettsmøtet gikk for lukkede dører, og den siktede advokaten har ikke ønsket å snakke med pressen. Nesten én time etter rettsmøtet, oppholder han seg i et lukket gangområde sammen med sin forsvarer og politieskorte.

– Ikke førstereis

Politiet begjærer fire nye i varetekt for de to narkosiktede tromsøadvokatene. Her er politiadvokat Thomas Rye-Holmboe og forsvarer Bjørn Arild Langenes i forkant av dagens fengslingsmøte. Foto: Håkon Steinmo  

Gjennom glasset kan man se den siktede, og han bærer preg av å ha sittet fengslet i over én måned.

Før rettsmøtet startet sa den siktedes advokat, Bjørn Arild Langenes, at hans klients tilstand ville bli et tema. Etter rettsmøtet var ikke Langenes tilgjengelig, men Rye-Holmboe sa følgende om at siktedes tilstand var blitt et tema:

– Spørsmål om forholdsmessighet var et tema under fengslingsmøte som det ble brukt veldig mye tid på. Dette går på forholdsmessighet og siktedes person, men siktede fremstod som adekvat, sier Rye-Holmboe.

Han ønsket ikke å kommentere hva slags roller de to advokatene har hatt i saken, men sier følgende:

– Enhver kan gjøre seg sine tanker om personer som har med et sånt parti å gjøre. Alle bør være klar over at det ikke er en førstereis når man kommer med 66 kilo amfetamin.

Politiet mener også det er skjellig grunn til å mistenke at de har vært med på flere narkotikainnførsler.

Motsetter seg fengsling

Ifølge forsvarer Langenes motsetter de seg videre fengsling.

– Det er uforholdsmessig og det er ikke bevisforspillelsesfare lenger. Det er en gammel sak, det har vært intens etterforskning og det er ingen reell fare for bevisforspillelsesfare, sier han.

Den andre Tromsø-advokaten fremstilles for videre varetektsfengsling i morgen.

Politiet: Internasjonal sak

Ytterligere tre personer er varetektsfengslet i den store narkotikasaken i Tromsø. Denne uken ble en 41 år gammel serber varetektsfengslet for fem nye uker, med brev- og besøksforbud.

Serberen har vært i varetekt siden han ble pågrepet i oktober i fjor.

I mars i år ble en 41 år gammel mann fra Tromsø pågrpet i samme sak. Han har sittet varetektsfengslet siden.

Kort tid etter ble en tysk mann pågrepet i Serbia. Også han sitter varetektsfengslet.

Da politet holdt pressekonferanse om det rekordstore beslaget i februar opplyste de at de hadde samarbeid med politi i flere land, og at det hele var en del av et internasjonalt nettverk.


Dette er rekordbeslaget
 • I oktober 2017 gjorde politiet i Troms det største narkotikabeslaget noensinne, da de beslagla 66 kilo amfetamin i Tromsø sentrum
 • Narkotikaen har en anslått gateverdi på 33 millioner kroner, og er 250 000 brukerdoser
 • En mann fra Serbia ble siktet og varetektsfengslet samme dag
 • 1. mars 2018 ble en norsk mann i 40-årene siktet i samme sak, og senere samme måned ble en tysk mann i 40-årene pågrepet i Serbia
 • 24. juni i år ble to Tromsø-advokater siktet og varetektsfengslet i saken. Politiet gjennomførte en ransaking samme dag, og gjorde flere beslag – uten at politiet vil kommentere hvilke beslag som er gjort
 • 6. juli ba politiet om forlenget varetekt for de to advokatene, og fikk i et rettsmøte forlenget varetektsfengslingen med fire uker, til 3. august
 • Fredag 3. august fikk politiet medhold i videre fengsling avde to advokatene fram til 31. august med brev- og besøksforbud i hele perioden.
 • 22. august ble to norske statsborgere i 30-årene pågrepet i Tromsø. Disse ble dimittert etter avhør, og det er nå tatt ut tiltale mot dem.
 • Torsdag 23. august ble en tysk statsborger pågrepet av spansk politi i Barcelona etter internasjonal etterlysning fra Troms politidistrikt. Mannen i 30-årene er siktet for grov narkotikaforbrytelse, og begjæres utlevert til Norge.
 • Per 23. august er det altså åtte siktede i den grove narkosaken.
 • 28. august gikk politiet ut å etterlyste observasjoner av en sølvfarget Volkswagen Jetta med tyske skilt på Tromsøya i september 2017.
 • Onsdag 29. august ble en av de to siktede advokatene løslatt fra varetektsfengsling. Påtaleleder sier likevel at løslatelsen ikke kan ses på som at saken mot den aktuelle advokaten er svekket.
 • Fredag 31. august fikk den andre advokaten forlenget varetektsfengslingen med fire nye uker.
 • Tirsdag 25. september ble den andre advokaten også løslatt.
 • 5. oktober ble den 40 år gamle tyske statsborgeren (som ble pågrepet i Serbia i mars) varetektsfengslet videre i fire nye uker. Han har erkjent forholdene, og antas å være hovedmannen i saken.
 • 5. februar i år opplyser politiet at en tredje tysker er siktet i saken.