Sist ut i rekken av figurer fra Marvel Comics tegneserieunivers som har nådd filmlerretet er «Deadpool», med Ryan Reynolds i rollen som Wade Wilson. Eller Deadpool etter at Wade har vært igjennom en forvandling ikke helt uten bivirkninger.

LES OGSÅ: Topp 5: De beste musikkfilmene

Medisinsk eksperiment

Etter en forrykende åpningsscene med spektakulære bilscener, slåssing, skyting og dreping over en lav sko, med kuler, blod og hjernemasse sprutende i sakte film, har antihelten Deadpool presentert seg fra sin «beste» side.

For å skjønne hva som skjer, og hvorfor får vi flere flashbacks for å fortelle forhistorien til hovedperson, hvorfor han opptrer i en rød drakt og dreper folk rundt seg som fluer.

I det Wades liv er i ferd med å gjøre filmen til en kjærlighetshistorie, får han beskjeden om uhelbredelig kreft. I et desperat forsøk på å bli frisk tar livet en brå vending den dagen han melder seg frivillig til et eksperiment som skal gi mennesker spesielle evner.

Selvironisk

Når alteregoet Deadpool ser at ting ikke har gått helt som forutsatt, handler resten av filmen om hvordan han skal hevne seg vedkommende som nesten ødela ham. Utseende gjør at folk rundt ham snur seg i frykt. Deadpool allierer seg med Colossus og Negasonic Teenage Warhead på sitt hevntokt, og for å vinne tilbake kvinnen han elsket.

LES OGSÅ: "Filmen virker til tider virker ufrivillig komisk"

Deadpool skiller seg ut fra andre superhelter, selv om de også etterhvert er blitt selvironiske under skallet av superkrefter og overnaturlige evner. Robert Downey Jr. har jo gjort dette til sitt varemerke i rollen som Iron Man.

Voldshumor

Deadpool er kvikk og rå i replikken, dialogen er full av populærkulturelle referanser til både film og musikk og ikke minst Ikea, som får gjennomgå på slutten av filmen.

Filmens 15-årsgrense skyldes de svært så bloddryppende volds- og drapsscenene, selv om de er gjort med humor.

Det virker som kilden for tegneseriehelter på film er utømmelig, men «Deadpool» skiller seg i allefall ut i mengden fordi «helten» med sine nevrotiske trekk ikke tar seg alt for selvhøytidelig.

Sjekk ut iTromsøs nye event-kalender.

ANTIHELT: Super, men ingen helt, er Deadpools beskrivelse av seg selv. Her sammen med Negasonic Teenage Warhead. Foto: Fox film