Teriyaki skal visstnok bety noe ala «glinsende steking» og er en spesiell metode å lage kjøtt, kylling og fisk på.

En kraftig og sursøt klebret saus brukes både som marinade og som «dressing» og er umåtelig populær i Japan.

Her i Norge er vi nok mest vant til å spise teriyaki-biff, men i Japan er det nesten utelukkende kylling som blir brukt.

Det beste med teriyaki er at det går raskt, det er enkelt og det smaker himmelsk – når man treffer rett med krydderne.

FISK ISTEDEN FOR KJØTT? Solrik fiskesuppe

Derfor er selve sausen alfa og omega – og det å få til en skikkelig god teriyaki-saus er en god kokks Holy Grail der borte i Østen.

Min oppskrift på teriyaki-saus er en kombinasjon av flere oppskrifter og har en ganske kraftig limesyre. Vil man ha mer sødme øker man bare sukkermengden og vil man ha mer brodd øker man mengden hvitløk.

Teriyakisaus

1/2 dl vanlig soyasaus

20 cl risvineddik

20 cl tørr sherry (eller aller helst risvinen saké)

Saften fra 1 lime

2 ss sesamfrø

4 cm revet ingefær

2 hvitløkfedd

1 stjerneanis

2 ss brun farin

1 ts sesamolje

Rist sesamfrøene i en tørr panne. Når det begynner å ryke litt heller du i alt det våte samt ingefær, sukker, stjerneanis og hvitløk. Smak av og juster med syre, sødme eller ekstra styrke om du ønsker det.

La koke til cirka halvparten gjenstår – da siler du sausen over i en skål og sett til side.

Teriyaki-biff

250 gram indre- eller ytrefilet, entrecôte eller mørnet flatbiff skjæres i tynne skiver.

Hell over teriyakisausen og bland godt. La kjøttet marineres i cirka en time, løft opp kjøttet i en sil og la sausen dryppe ned i en skål.

Varm opp en wok eller stekepanne og stek kjøttet i omganger. Ikke stek for mye av gangen – da risikerer du at kjøttet blir kokt isteden for stekt.

Sett det stekte kjøttet til side og hell stekeskyen i den resterende marinaden.

MER EKSOTISK? Nordnorsk bobotie

Gulrøtter, squash, sellerirot, løk, paprika og brokkoli skjæres i staver, båter og buketter.

En knoll hjertesalat (eller pak choi) skjæres i strimler.

Skyll woken og varm opp ny olje. Fres grønnsakene – gulrøtter, løk og selleri først – deretter squash, brokkoli – og til sist paprika og salat (bare et halvt minutt). Det skal være crunchy.

Hell over marinaden og stekeskyen. Ta woken til side og bland sammen kjøtt og grønnsaker.

Server med ris eller risnudler. Japanerne drikker helst lyst øl til teriyaki.

Vel bekomme!