STORGATA: I over 30 år har dølene fra Målselv kommet til Tromsø den andre lørdagen i desember for å selge julebakst og tradisjonelt håndarbeid, et kjærkomment initiativ fra Dølakoret. For mange av kundene er det blitt en tradisjon å besøke det lille markedet.

– Det er veldig stas å komme ned her, snakke med kjentfolk, få servert ekte bålkaffe og kjøpe inn deilig julebakst. Det blir ikke jul uten dølene, det er en helt særegen stemning når de er i byen, sier Sissel Prestbakmo.

Les også: Go'saker til jul.

Lokale godbiter

Dølakoret stilte med bål, bålkaffe og smaksprøver i Storgata, ikledd tradisjonelle klær fra Målselv. Sandnessund blandakor som også har vært til stede under Døladagen i 15 år, solgte fiskeprodukter i egen stand. Kjellrunn Kristiansen benyttet anledningen til å handle inn lokale varer.

– Jeg har kjøpt både gnikkalefsa og jønnbrød, samt fiskekaker. Dette er mat som jeg er vant med fra barndommen på Dyrøy, så det er litt nostalgi over dette og. Lefsene som dølan kommer med er det ikke så mange andre som fortsatt lager, så det er fint å handle inn litt når de først kommer, sier Kristiansen, som nå får fylt fryseren til jul.

Les også: Søker julefamilier til internasjonale studenter.

Tradisjon for dølene

Bak Døladisken sto Hilde Bjerke Wikeland, som ekspederte ivrige kunder. Dølakorets medlemmer har forberedt seg til den årlige markedsdagen i flere måneder.

– Vi har bakt alt selv, og vi har med oss blant annet 7000 smultringer, 520 flatbrød og 200 mørlefser. Vi blir nok utsolgt i år også sier hun med et smil.

– Det har vært mye jobb, men det er bare trivelig. Vi må jo komme hit, det er en fin tradisjon for oss også, sier Kjellaug Sørgård.

Les også: Hva skal man gi i julegave til de som har alt?