BREIVIKA: Det var få – om noen – som trodde på forretningsideen til 62-åringen. Da åpningen fant sted på vårparten i 2001, ga optimistene Wiik & Co maksimum ett år. I dag, 14 år senere, nærmer omsetningen seg 30 millioner kroner.

Les også: Så mange boller mumset vi på soldagen.

Trenger plass

– Vi har ikke gapt for høyt. Det viser responsen fra publikum. I Tromsø – som er vårt nedslagsfelt – leverer vi i snitt 2.500 brød daglig. Dette antallet øker jevnlig.

Derfor er Vidar Wiik på jakt etter et nytt sted å bake. Lokalene i Breivika er på 800 kvadratmeter. Men gründeren trenger 500 til.

Les også: Hektisk åpning for bakeri i butikk.

På gamlemåten

– Mye av produksjonen foregår på gamlemåten. Det innebærer blant annet at brødbaksten gjennomgår en naturlig prosess med lenger hevetid enn det som er normalt i bransjen. Det gir bedre og mer smakfulle produkt, konstaterer Wiik.

Han eier drøye 30 prosent av Tromsø Bakeri AS. Resten har hans to sønner samt to ansatte. I fjor endte overskuddet med 2,7 millioner kroner – 9 prosent av omsetningen.

Les også: 25.000 boller var ikke nok.

Hadde tro på

– De eneste som trodde på konseptet, var vår bankforbindelse. Uten DNB i ryggen, hadde vi aldri kommet i gang, konstaterer Wiik.

Siden da har pilene pekt oppover. Allerede i det første driftsåret, var omsetningen på over 1 million kroner i måneden.

62-åringen røper at selskapet ikke har en ny leieavtale klar. Men han håper å lande en kontrakt om ikke lenge.

Avdeling to

For et par år siden startet Wiik Smak Bakeri i K1 på Langnes. Det er tilknyttet et eget utsalg og en kafé.

– Jeg tør påstå at våre utsalg er årsaken til suksessen vi har hatt. Da dørene åpnet i Breivika, skulle vi ha åpent fire timer om dagen. Men etter ett par uker, ble driften utvidet til full tid med tre ansatte.

jakter: Dagens lokaler i Breivika er for små. Nå jakter Tromsø Bakeri nye areal. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo
Foto: Dag Sørli