Natt til 19. mai sover Vidar sin første natt i en ny leilighet etter samlivsbruddet med Trine. Han våkner tidlig, setter seg foran TV-en og merker snart at noe er galt. Synet svikter, hodet piper, armene prikker, beina, leppene og tungen lammes. Noe skjer med kroppen hans.

Vidar drar seg til en kompis i samme bygget, og ambulansen er raskt på plass. Ambulansepersonellet observerer at halve kroppen er lammet. Vidar drar venstresiden etter seg.

Etter legevakten venter akuttmottaket. Trine er på plass etter et par timer. Vidar har så vondt at han klyper seg fast i sengen.

– Så kom sjokket. Legen sa at vi bare skulle dra hjem, fordi dette var muskelrelatert. Hun sa at Vidar bare hadde stiv nakke, sier Trine Risvik.

LES OG SE VIDEO: - Trykkammeret redder liv

Måtte kjempe

Trine nektet, og ville ikke ta med seg det hun så var en alvorlig syk mann hjem.

– Jeg ga klar beskjed om at ”stiv nakke” ikke var en forklaring jeg aksepterte, og jeg krevde at han fikk en behandling som kunne gi svar på hva som feilet ham, sier hun.

Til slutt fikk Vidar MR, og resultatet var slående. Han hadde hatt et stort slag i bakhodet, som hadde påvirket syn og balanse kraftig.

Vidar ble innlagt på sykehuset i en uke, og dro deretter sørover til familien, fordi det ble for stressende å være i Tromsø sammen med eksen og de små barna. Etter at han returnerte har han holdt seg innendørs. Vinduene er helt tildekket og han har på seg mørke solbriller mens han ser på TV.

Ingen oppfølging

– Jeg tåler ikke lys lenger, og jeg har fått veldig store problemer med angst og redsel. Etter at jeg ble skrevet ut har jeg ikke fått noen oppfølging og jeg aner ikke hva jeg kan forvente og hva som er normale reaksjoner å få. Det gjør at jeg har blitt veldig isolert. Jeg blir stresset og utslitt av selv små gjøremål, som å ta en telefon, og jeg blir livredd når jeg merker at jeg blir stresset, pulsen øker og det prikker i kroppen. Det er jo de samme tingene som skjedde da jeg fikk slaget.

Vidar sier at han ikke har fått noen form for oppfølging fra sykehuset, og dermed ikke vet hvilke reaksjoner og bivirkninger han kan forvente seg.

– Jeg har blitt redd for å leve, rett og slett, selv om det høres flåsete ut. Hvorfor er det ingen som kan fortelle meg hva jeg kan gjøre og hva jeg ikke kan gjøre, hva jeg kan forvente av reaksjoner og hvilken behandling jeg trenger, spør han.

De to reagerer på både behandlingen og måten de ikke har blitt ivaretatt på i etterkant av innleggelsen.

– Hva med dem som ikke har noen som kan sette seg skikkelig på bakbeina slik jeg måtte gjøre for å sikre Vidar en MR? Hvor mange blir egentlig sendt hjem uten en skikkelig undersøkelse, spør Trine.

– Jeg tenker med gru på de eldre som kanskje ikke har noen til å kjempe for seg. Jeg hadde ikke hatt sjanse alene, for jeg var helt utslått av smerter, sier Vidar.

Han har i skrivende stund ikke fått svar fra sykehuset om når han kan forvente å få en sjekk hos nevrolog, slik at behandlingen hos fysioterapeut kan begynne.

Kommenterer ikke

Universitetssykehuset Nord-Norge er fritatt fra taushetsplikten i saken, men vil ikke si så mye om den konkrete saken til Risvik.

– UNN kommenterer prinsipielt ikke enkeltstående pasienthendelser. Sykehuset jobber daglig med å sette pasientene i fokus gjennom god dialog, og kvalitet og trygghet i behandlingen, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen til iTromsø.

LES DEBATTINNLEGGET: Konflikten ved UNN er av nasjonal interesse