– Nå har vi vært i en negativ spiral så lenge at jeg er redd for at et godt fagmiljø er i ferd med å bli ødelagt. Situasjonen er uholdbar, sier overlege ved avdeling for ortopedi og plastikkirurgi Louis de Weerd til iTromsø.

Sammen med 41 andre overleger i Tromsø, Narvik og Harstad slår han alarm om arbeidsforholdene og pasientbehandlingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

LES INNHOLDET I BREVET HER!

– Vi får ikke gitt pasientene det tilbudet de skal ha, sier de Weerd.

Derfor sendte legene mandag et brev til styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

– Det er noe galt med ledelsesmodellen på sykehuset. Vi som er helsepersonell ønsker å gi hjelp, men så opplever vi at det ikke går i de rammene vi har, sier overlege ved anestesiavdelingen Geir Ivar Elgjo.

Redde for å si ifra

I brevet skriver de at innsparinger og kutt i antall sengeplasser har ført til en beleggsprosent som tidvis overstiger det forsvarlige.

– Leger og sykepleiere tvinges til å justere tilbudet etter ledige senger – ikke etter pasientens behov, står det i brevet.

De tar også for seg en lederstil ved sykehuset som gjør at de ansatte er redde for å si ifra om kritikkverdige forhold, i frykt for represalier.

– Arbeidsmiljøet blir mer og mer preget av uro og usikkerhet. Det skaper mye frustrasjon og gnisninger mellom klinikkene. De ansatte blir sykemeldt og overbelastet. Stressnivået stiger, sier overlege Monica Linnea Vold ved lungeavdelingen.

LES OSGÅ: UNN bekrefter ukultur

– Lytter ikke

De håper nå at Helse Nord, som har ansvar for spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge, tar grep.

– Vi har sagt ifra mange ganger, men vi håper at de nå tar oss på alvor. Vi er 42 overleger som har signert dette brevet, men det er langt flere som er enige med oss. Flere har latt vær å signere brevet fordi de frykter at det skal få konsekvenser, sier de Weerd.

– Slik jeg ser det kjenner ikke ledelsen forholdene på sitt eget sykehus. Sykehuset blir forresten ikke ledet, det blir styrt. Og de som styrer lar vær å lytter til klare råd fra fagfolk. Det er helt nødt til å endre seg, sier Elgjo.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved UNN svarte ikke på iTromsøs henvendelser tirsdag kveld. Sykehusets medievakt henviser til Helse Nord for uttalelse i saken.

– Full tillit til ledelsen

Styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord ga en uttalelse på brevet via en pressemelding i går kveld.

– UNN har vært og er gjennom de største omstillingene i sykehusets historie. Det er krevende for medarbeiderne. Fra å ha vært i kontinuerlig oppbygging er det ikke lenger bare vekst. Omstilling av virksomheten er del av hverdagen på alle norske sykehus, også i Helse Nord. Slik vil det også bli fremover. Ikke minst fordi vi skal gi bedre pasienttilbud gjennom nye bygg og bedre teknologi, sier Kaldhol.

Han understreker:

– Også vi er bekymret for beleggsprosenten ved sykehuset. Hovedproblemet er at UNN har et stort antall pasienter som er klar for å komme hjem til kommunen der de bor. Dette har ledelsen ved UNN tatt opp med oss, og vi vet at UNN er i dialog med Fylkesmannen i Troms og med Tromsø kommune for å løse dette, sier Kaldhol.

– Både ledelsen på UNN og vi er opptatt av at det skal være høy faglighet og at økonomi ikke skal styre alt. Helse Nord har full tillit til ledelsen på UNN sin måte å håndterere driften av sykehuset på. Dialog, medvirkning og kommunikasjon er en viktig forutsetning for å få til gode prosesser. Vi vet at dette er krevende i store organisasjoner. Her kan også Universitetssykehuset Nord-Norge bli bedre framhever, sier han videre i pressemeldingen.

Helse Nord vil svare avsenderne av brevet direkte i eget brev og svaret vil bli publisert når det er klart.