Hver eneste vinter de siste ti årene er mennesker omkommet i snøskred i Troms. Hele 24 menneskeliv er på disse årene gått tapt som følge av naturens voldsomme krefter.

Det er en meget dyster statistikk. Ikke noe annet fylke har i nærheten av så mange snøskred med dødelig utgang som Troms: Én tredjedel av alle landets skreddødsfall skjer her i fylket.

Les flere ledere her!

Tre av fire som omkommer er menn, og de er i snitt 38 år gamle.

Hittil i vinter er ett menneskeliv gått tapt i snøskred i Troms.

Statistisk sett er det grunn til å frykte flere dødsskred før vinteren er over, ikke minst med tanke på at påsken snart står for døren.

Den ville, dramatiske naturen rundt Tromsø er for mange en viktig årsak – kanskje den viktigste – til at man bor og lever her i byen.

At alle fritt kan benytte seg av utmarka i Norge, er ett av de store privilegiene vi nordmenn har. Friluftsliv er dessuten en viktig del av folkehelsen.

Likevel hilser vi velkommen spesifikke ferdselsforbud i spesielt skredfarlige fjellsider ved områder der spesielt mange tromsøfolk ferdes.

I lørdagens avis uttalte politiet at de også i år fortløpende vil vurdere å nedlegge ferdselsforbud utenfor alpinløypene i Kroken. Her har det i årenes løp gått flere liv etter selvutløste skred.

Et slikt forbud vil selvfølgelig ikke alene kunne forhindre flere dødsfall i Tromsø. Men det vil gi et klart signal om at uansvarlig ferdsel vil kunne bli straffeforfulgt og at de som bryter forbudet må regne med selv å betale regningen for eventuelle redningsoppdrag.

For den som utløser snøskred setter ikke bare eget liv på spill. Også andre skigåere og eventuelt også redningspersonell kan bli utsatt for stor fare

Erfarne toppturentusiaster snakker om at det er den ”menneskelige faktoren” som har skyld i de fleste ulykkene: Det er for fristende, man har med hell kjørt der tidligere eller man følger bare etter andre i gruppen.

Erfaringen viser at det er de erfarne skikjørerne som oftest blir tatt av skred. Det er ikke mangel på informasjon om skred og skredfare som er hovedårsaken til de mange ulykkene.

Skredekspert i NGI, senioringeniør Kjetil Brattlien, har bedt folk stille seg følgende enkle, brutale spørsmål før de begir seg inn i skredutsatte områder: Er jeg villig til å dø i dag? Svaret burde være enkelt. Den dystre statistikken tyder dessverre på at så ikke er tilfellet.