I april fattet kommunestyret i Tromsø et vedtak om å bosette 140 syriske flyktninger over to år, etter forslag fra ordførerkandidat i SV Ingrid Kielland.

Premisset for vedtaket var at alle utgifter skulle dekkes av staten.

I kommunestyret i mai ble det lagt fram en grundig beregning, som viser at det er behov for 5,5 millioner kroner ekstra i 2015 og 25 millioner i 2016.

Nå er det klart at kommunen får 50.000 kroner i ekstratilskudd for hver flyktning de bosetter i 2015, noe som betyr 3,5 millioner kroner ekstra totalt. Det mener byrådet er for lite.

- Integrerings- og mangfoldsdepartementet har gitt uttrykk for at vi ikke kan vente å få noe mer enn dette. Vi trenger mer penger for å dekke de utgiftene vi kommer til å få, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn.

Hun sier at ekstrautgiftene i hovedsak kommer på grunn av at kommunen må opprette stillinger og tilbud for å gi flyktningene det tilbudet de har krav på.

Vil fortsatt være best

Kielland mener at bystyrets beregning av utgifter er merkelig, fordi det ordinære integreringstilskuddet, som er på om lag 700.000 kroner over fem år, er ment å skulle dekke disse utgiftene.

- Dette tilskuddet har dekket utgiftene for bosetting av flyktninger i lang tid. Hvorfor skal Tromsø nå ha behov for så mye mer penger enn de andre kommunene trenger, spør Kielland.

- Det gis også ekstra tilskudd for blant annet barnehagebarn, eldre og funksjonshemmede, noe som vil svare til de behovene byrådet har skissert, sier hun.

Hun mener det er viktig at byen ikke mister sin posisjon som en av de beste i klassen når det kommer til integrering og bosetting av flyktninger.

Kielland mener det er pinlig at byrådet nå forsøker å trekke vedtaket fra kommunestyret.

- Vi har kapital, fagfolk og mulighet til å gjøre dette, sier Kielland.

Hun understreker at ekstrakostnadene må dekkes av staten, men mener at dette er mulig å få til innenfor de rammene som allerede finnes.

- Vi gjør dette som et solidaritetstiltak, men byrådet har gjort det til et spørsmål om hvordan man skal regne. Det mener jeg er smålig, sier Kielland.

- Saken handler om hvorvidt Tromsø fortsatt skal kunne kalle seg en solidaritetsby.

Forstår ikke beregningene

Regiondirektør i IMDi Nord Dulo Dizdarevic syns det er merkelig at Tromsø kommune mener de får for lite penger.

- Alle tilskudd vi utbetaler springer ut av en omstendelig beregningsprosess gjort av et beregningsutvalg sammensatt av representanter fra kommunene og staten. Utvalget har kommet fram til kommunene får dekket 90 prosent av gjennomsnittsutgiftene for bosetting og kvalifisering av flyktninger, sier Dizdarevic.

- Tromsø kommune leverer år etter år overskudd i flyktningtjenesten. Det kan bety at Tromsø kommune allerede med integreringstilskuddet får dekket sine utgifter. Så hva Tromsø kommune har regnet på, og hvor de har hentet disse tallene fra, er det vanskelig for meg å forstå, sier han.

Dizdarevic sier at Tromsø er den eneste kommunen han vet om som har kommet med krav om så mye mer penger.

- Både Oslo, Trondheim, Bergen og Bodø har vedtatt å bosette flere flyktninger i år innenfor dagens tilskuddsrammer, sier han.

- For oss som jobber med dette, er tallene Tromsø kommune kommer med vanskelig å forstå. Men det er opp til kommunen å gjøre disse beregningene, sier regionsdirektøren.

Dizdarevic understreker at samarbeidet mellom IMDi og Tromsø kommune alltid har vært godt.

- Vi har tro på at Tromsø kommer til å øke bosettingsantallet ytterligere, slik andre sammenlignbare kommuner allerede har gjort.