25. juni skrev iTromsø en artikkel om forsøk på forfalskning av vitnemål ved UiT. To norske studenter var fersket i å ha levert dokumentasjon fra videregående opplæring, som hadde blitt avslørt som forfalskninger. Seksjonssjef for studieinformasjon og opptak, Joakim Bakkevold, opplyste at de to studentene var politianmeldt og at de hadde fått karenstid, som betyr at de ikke kan ta høyere utdanning innenfor en viss tidsperiode.

Varslet anonymt

Et sted i byen satt en Tromsømann og leste artikkelen. Han fikk dårlig samvittighet. Han hadde selv bidratt til å forfalske dokumenter for en annen student ved UiT – og hun var ennå ikke avslørt.

Mannen visste ikke helt hva han skulle gjøre. Skulle han melde fra, og selv risikere en politianmeldelse? Løsningen ble et anonymt brev til universitetet. I brevet navnga han studenten og la alle kortene på bordet.

Han fortalte hvordan hun hadde kjøpt et vitnemål fra et universitet i hjemlandet. Hvordan han hadde skrevet under på at studenten hadde jobbet i et norsk firma, og dermed oppfylte kravet til realkompetanse – uten at det var tilfellet. Han ville bare hjelpe, men innså i ettertid at det han har gjort ikke var bra og at det er en hån mot de mange studentene som jobber og sliter for å fortjene sin plass på universitet i Tromsø. Derfor sendte han brevet.

– Dårlig forfalskning

iTromsø har snakket med mannen, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn og bilde. Vi har også fått tilgang på en kopi av brevet han sendte universitetet.

«Jeg har vært plaget av dårlig samvittighet for dette i to år, og klarer ikke å skjule det lenger», skriver han.

Videre undrer han på om universitetet har etterprøvd opplysningene om realkompetanse.

«Dokumentene var faktisk så dårlige at jeg hadde håpet dette ville bli oppdaget da søknaden hennes ble gjennomgått. Men alt ble tydeligvis godtatt, siden hun nå er student hos dere.», skriver han.

Mannen har også gitt iTromsø det han hevder er kvinnens realkompetansebevis. Dokumentet er ikke undertegnet med fullt navn på firmaets representant, og det er ikke oppgitt organisasjonsnummer på firmaet.

Universitetet ser på saken

Joakim Bakkevold ved UiT bekrefter at universitetet nå leter etter tegn på juks i studentens papirer.

– Vi fikk et anonymt tips i juni, og slike tips tar vi svært alvorlig. I dette tilfellet kommer noen med signaler om at en student kan ha jukset med papirene sine. Det er en alvorlig påstand, og vi er nødt til å undersøke det, sier Bakkevold.

Ifølge seksjonssjefen kan det være svært vanskelig å få verifisert om universitetsdokumenter er ekte eller ei, og at det kan ta tid å komme til bunns i slike saker.

– Vi ser nå på om det er grunnlag for å opprette en sak på dette, og vi kontakter institusjoner studenten har dokumenter fra, for å høre om studenten faktisk har gått der.

Dersom det viser seg at det er hold i påstandene vil universitetet anmelde saken til politiet. Studenten, som etter det iTromsø erfarer har påbegynt sitt tredje år på UiT, vil kunne bli utestengt fra UiT, og alle studentens eksamener vil bli annullert.

– Vi regner med å vite om vi kan sannsynliggjøre juks før jul, sier Bakkevold.

– Sett at opplysningene om juks stemmer, har det skjedd en glipp hos universitetet ved at studenten ble tatt opp?

– Jeg vil ikke si at det har skjedd en glipp. Studenten er tatt opp på det grunnlaget av søknader og dokumenter hun har sendt inn, og det er en krevende jobb å verifisere om dokumentene er ekte eller ikke.

Universitetet har ifølge Bakkevold ikke kontakten studenten det angår enda.

– Det er en lang prosess å eventuelt opprette en sak, og nå undersøker vi om vi kan sannsynliggjøre at det har blitt jukset med dokumenter i denne saken. Studenten vil informeres dersom det opprettes sak.

– Hva hvis det viser seg at universitetsutdannelsen er ekte, men attester og referanser er forfalsket?

– Vi ser på utdannelsen til denne studenten i første omgang, men en eventuell forfalskning tas vi alvorlig og det vil sannsynligvis anmeldes.

Bakkevold forteller at det sjelden oppdages dokumentforfalskning og forsøk på å jukse seg til opptak på UiT.

– Den forrige saken med juks oppdaget vi selv i fjor. Da hadde noen forsøkt å endre karakterene sine til det bedre. Denne saken gjelder dokumenter fra institusjoner som vi har fått tips om studenten ikke har gått på, og dersom det stemmer vil det være første gang vi har en slik sak så vidt meg bekjent. Vanligvis manipulerer juksere på karakterer, sier Bakkevold.

Strafferamme på fire år

Strafferammen for dokumentforfalskning er fengsel i inn til to år eller bøter. Strafferammen er inn til fire års fengsel dersom det er offentlige innenlands- eller utenlandske dokumenter som er forfalsket.

Politiadvokat Tove Wulff Nilsen understreker at det alltid er et vidt spekter innenfor strafferammen, og at det er umulig å si noe om en spesifikk sak.

– Dette er en type overtredelse som kan kvalifisere til ubetinget fengselsstraff, og det er også den klare hovedregelen, sier Nilsen.

I 2009 ble en utenlandsk statsborger dømt i Hålogaland lagmannsrett, for å ha forfalsket et vitnemål for å søke om opptak til en doktorgrad. Personen ble dømt til 30 dager betinget fengsel.

JUKSET: Mannen iTromsø har snakket med innrømmer å ha forfalsket papirer som angivelig skal ha hjulpet en kvinne til å bli tatt opp som student ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Foto: Tom Benjaminsen