Som de fleste har fått med seg er det for tiden Samisk uke med mye spennende på plakaten.

For å markere sitt samarbeid med den samiske språkskolen Gáisi Giellaguovddá, setter Tvibit opp lavvo i bakgården og frister med helstekt reinsdyr.

- DJ i samekofte

- Det tar vel seks timer å steike et helt reinsdyr, så vi har fått med oss elever fra Breivika videregående som skal snu dyret over grillen, sier Niklas Labba, daglig leder ved Gáisi.

Reinsdyr er ikke det eneste som blir å snurre på Tvibit denne ettermiddagen. De har nemlig også fått med seg DJ Elina (Waage Mikalsen) som skal snurre skiver.

- Det er ikke hver dag man ser en DJ i samekofte, sier Anette Tunheim Jakobsen ved Tvibit som nok har sett flere DJer enn de fleste her i byen.

I tillegg til DJ blir det konsert med rapperen Amoc (Mikkal Morottaja).

Rapper på nesten utdødd språk

- Amoc rapper på inarisamisk som bare 300 mennesker bruker i dag, forklarer Vilde Fjeldheim Wold.

Amoc står for Aanaar Master of Ceremony og ga i 2007 ut skiva «Kaccâm» og gir ut ny skive i år. Ifølge Niklas Labba og Fjeldheim Wold som er aktivitetskoordinator ved Tvibit er en grunnene for at Tvibit nå samarbeider med Gáisi er at de ønsker å nå ut med samisk språk og kultur til byens ungdom.

- Nordnorsk og samisk kultur har tette forbindelser, og er en naturlig del av Tromsø, sier Labba.

- DJ Elina er således en god representant for de unge samiske som kanskje ikke engang vet at de er samiske, skyter Fjeldheim Wold inn.

Møteplass

Waage Mikalsen har tilbragt mye tid på Tvibit, og er aktuell med dokumentaren «Grandmother/Áhkku» hvor hun tar for seg sin egen samiske identitet. filmen hadde première på årets TIFF.

På selveste nasjonaldagen er det mye som skjer i byen, med arrangementer som spenner fra boklansering via minispråkkurs, filmvisninger, samisk/norsk gudstjeneste til konsert med Max Mackhé & Gumpegoddi Geriljá. Og selvfølgelig altså Sápmi Beat.

- Dette blir en trivelig møteplass, og vi håper flest mulig, uansett alder og nasjonalitet, ser innom og nyter musikken, folket og ikke minst maten, avslutter Tunheim Jakobsen.