En forbipasserende i Tromsø sentrum knipset bildet og sendte det videre til Mattilsynet.

Der uttrykte melderen sin bekymring for restaurant Da Pinocchios metode for oppbevaring og nedkjøling av mat.

Fikk Mattilsynet på døra

Bildet ble tatt forrige uke, og samme dag dro Mattilsynet ut på inspeksjon hos restauranten.

- Avhengig av melding vi får, så vurderer vi om vi drar ut eller ikke. Noen ganger tar vi også en telefon til bedriften, men siden dette er en ny bedrift synes vi det var greit å dra ut. Meldingen var jo heller ikke bra, det bildet viser er ikke slik det skal være, sier seniorinspektør Bjørn-Leif Paulsen i Mattilsynet, som gjennomførte inspeksjonen hos restuaranten.

Restauranten ligger i det trafikkerte krysset Grønnegata/Strandskillet i Tromsø sentrum.

- Selvfølgelig er det aldeles ikke slik det skal være, og det er tydelig ut av bildet at mulighet for forurensing var til stede. Det var også en av årsakene til at vi dro ut.

"Kriseløsning"

Restauranten skal ha forklart at løsningen med å ha pastaen i vinduskarmen var en kriseløsning.

- De forklarte at de hadde problemer med et nedkjølingskap som brukes til pasta, så som en kriseløsning hadde de satt maten i en vinduskarm til avkjøling. Men det er ikke det som er rutine der og de var fullt klar over at det ikke er slik det skal gjøres, forklarer Paulsen.

Han skal nå skrive en rapport som restauranten vil motta.

- Du sier de forklarte med at det var en kriseløsning, men er dette riktig måte å oppbevare mat som skal serveres?

- Nei, det er aldeles ikke riktig måte å oppbevare mat på. Mat skal oppbevares både trygt og hygienisk, og det her var ikke en hygienisk prosess.

- Vi er ny i byen

Daglig leder i Da Pinocchio Christian Orozco (32) beklager det som skjedde.

- Vi hadde en elektrisk feil, så verken nedkjølingen for pasta, brødovnen eller oppvaskmaskinen fungerte. Vi hadde nettopp lagd ny fersk pasta, som trengte å bli raskt kjølt ned. Så innen nedkjølingsmaskinen fungerte igjen, satte vi den ved vinduet siden det er veldig varmt inne på kjøkkenet og skikkelig kaldt ute.

Han bekrefter at Mattilsynet var på inspeksjon etter bekymringsmeldingen.

- Vi er nye i Tromsø og det er mange regler vi ikke kan. Vi kan ikke vite alt først og vi trenger å lære. Norge er et strengt land, men vi lærer litt og litt.

- Ville dere gjort det samme igjen?

- Nei, selvfølgelig ville vi ikke gjøre det. Vi prioriterer å lære oss reglene og vi ønsker å gi en god service basert på dem, sier Orozco.