Derfor er det naturlig at Tromsøs egen matfestival Smakfestivalen og Forskningsdagene samarbeidet, sier Else Bottengård, prosjektleder på Forskningsdagene.

Forskningsdagene er et årlig tilbakevendende arrangement der forskningsmiljøene i hele landet viser fram sin virksomhet for publikum.

Skjer samtidig

– Våre arrangementer tangerer hverandre tidsmessig, så derfor slår vi oss sammen om noen prosjekter, sier Bottengård.

Smakfestivalen pågår mellom 18. og 20. september på Stortorget og Forskningsdagene arrangeres 19. og 20. september på Strandtorget.

– Det vi gjør er at vi besøker hverandres arrangement og forteller om det vi gjør, sier Bottengård.

Ikke konkurranse

Bottengård sier at det ikke vil være kappestrid om å få flest mulig besøkende til enkeltarrangementene.

– Det vil være en vinn-vinn-situasjon for begge arrangementene at det er mye folk i sentrum, sier hun.

Det er Universitetet i Tromsø som ”eier” forskningsdagene, men forskere fra flere miljøer som vil delta på dagene.

Det er tre forskningsprosjekt som vil bli satt i fokus i samarbeidet mellom Smak-festivalen og Forskningsdagene.

Tre prosjekter

* Et prosjekt om søtstoffer i mat – både naturlige og kunstige

* Et prosjekt om matallergi

* Et prosjekt om kongekrabber og hvordan de påvirker det marine miljøet i nord.

Ifølge Bottengård er dette prosjekter som er aktuelle og viktige.

– Matallergier er eksempelvis noe som det er blitt økt oppmerksomhet rundt de siste årene, sier hun.

Bruken – og effekten – av søtstoffer er også heftig debattert, ikke minst bruken av kunstige søtstoffer.

– Helsedirektoratet har en landsomfattende kampanje om søtstoffer som vi vil presentere, sier Bottengård.

– En annen ting man har sett når man forsker på søtstoffer er at matvarer produsert i Nord-Norge har økt andel av naturlige søtstoffer som følge av midnattsola, sier hun.

Else Bottengård, prosjektleder på Forskningsdagene, forteller at Smakfestivalen og Forskningsdagene har innledet et formelt samarbeid. Foto: Christer Pedersen