Nytilsatt sjef for TILs breddeavdeling, Ronny Slettmo ser alvorlig på debatten som oppstått om utstyrsjaget blant barn og unge i idretten.

VG satte tidligere i uka fokus på problemstillingen, og viste til familier som bruker opp mot sekssifrede beløp i året på barnas satsing på idrett.

– Vi kommer til å være mye mer aktiv for å bremse utstyrsjaget, varsler Ronny Slettmo til iTromsø.

- Åpenbart en jobb å gjøre

– Det er ikke sjelden jeg ser en 8-10-åring løpe rundt med en Champions League-ball til 1.200 kroner. Det er ikke nødvendig i det hele tatt å gjøre slike ting. Vi har åpenbart en jobb å gjøre i klubben, slår han fast.

I Tromsø Idrettslag betaler en tiåring 1.700 kroner i trenings- og medlemsavgift på ett år.

I tillegg finnes det tilbud om fotballskole (1.000 kroner) og TIL-skolen (opp til 4.200 kroner for to økter i uka) i løpet av ett år.

Likevel er ikke Slettmo i tvil om hvor skoen trykker for vanlige fotballforeldre – bokstavelig talt.

– Den store driveren er skoene for veldig mange. Sko og fotball, sier breddefotball-lederen.

LES OGSÅ: - Skoene må se bra ut

Overdriver effekten

Slettmo mener barn følger etter utstyrsjaget til voksne, og håper på en holdningsendring.

– Barn er lik voksne og kjøper ofte dyre ting, og tror det har stor betydning for prestasjonen. Mange virker å ha en oppfattelse av at hvis jeg kjøper de dyreste skoene, så blir jeg like god som Ronaldo, sier Slettmo.

Han viser til at de dyreste skoene kan koste opp mot 1.500 kroner per par.

– Det ser ut som majoriteten kjøper ganske dyre sko, sier fotball-lederen.

Han forteller at man nå vil fatte tiltak for å få ned utstyrsforbruket blant egne fotballbarn.

– Jeg ser for meg at vi bruker vår ekspertise på sko i samarbeid med utstyrsleverandøren. til å finne riktige sko til unger i den respektive aldersklassen. Ofte er det slik at de dyre skoene er mer konkurransesko og  mindre egnet for trening. Man kan bli plaget med fotskader på grunn av feil sko, sier Ronny Slettmo og slår fast:

– Man kan få meget gode sko til å trene og spille fotball i til en veldig moderat pris.

LES OGSÅ: - Det har gått for langt

Turneringsregler

I TIL har man allerede gjort grep for å sørge for at ambisiøse turneringsplaner ikke skal virke ekskluderende for noen.

– Vi har for øyet at ikke alle har økonomi til å reise langt avgårde på turneringer. Vi har laget egne retningslinjer for hvor man kan reise på turneringer på forskjellige turneringer, sier breddefotball-lederen.

Han avslutter med å konstantere følgende:

– Vi har et fokus på at alle skal være med og ingen skal stå på sidelinjen på grunn av økonomi.

Ubegrenset tilbud

Breddefotball-lederens utspill får støtte fra andre hold i Idretts-Tromsø. Også i Tromsø Hockey har man sett seg lei på utviklingen.

- Dette er en kjempeviktig debatt, sier Chris Fenton - tidligere mangeårig leder av Tromsø Hockey og i dag involvert i klubbens barneavdeling blant annet med hovedansvar for SNNs hockeyskole.

Han forteller om et tilbud på utstyr med nesten ubegrenset prisnivå - også for barn.

- Man kan få tak i skøyter til 3.000 og kølle til 2.500 kroner også til barn hvis man ønsker. Jeg tror det er på tide at noen ser nøye på hvordan dette markedsføres og produsentene. De er like skyldig i dette som superforeldre som bare vil ha det beste for ungene sine, sier Fenton.

Selv mener han at barn kan få fullverdig ishockeyutstyr til 1.250 kroner og forteller at klubben ofte bistår i å få foreldre til å velge riktig og rimelig utstyr.

- Vi er ofte med foreldre og unger til butikker når folk skal kjøpe utstyr første gang. Vi gir dem gode råd på hva som trengs og ikke trengs. Sånn sett er vi med å bidra aktivt, forteller hockeylederen.

I likhet med Slettmo mener Fenton at voksne går i bresjen for utstyrsgalskapen.

- Jeg ser oldboys som knapt kan stå på skøyter og likevel har skøyter til 6.000 kroner. Det er fullstendig meningsløst, sier Fenton og må smile litt oppgitt.

- Nok med vanlig trening

Også i Tromsø Hockey har man et tilbud utover den vanlige trenings- og medlemsavgiften på 1.500 kroner i året. På turneringer er det en egenandel på 500 kroner, mens det på treningscamper koster mellom 1.000 og 1.500 kroner for å delta en helg.

Hockey-SFO er tilgjengelig stort sett hele skoleåret til en pris på 1.200 kroner.

- Alt dette er frivillig. For tiåringer er det nok med vanlig trening. Jeg har selv en sønn på snart 12 år som bare har vært med på en hockeycamp, sier Fenton.

Han er også meget tilfreds med de mange isløkkene som har kommet rundt omkring i byen. Det gir barn muligheten til å stå på is helt gratis - om man da har skøyter.

- Du kan lære skøyter ute eller inne. Is er is, sier Chris Fenton.

BEKYMRET: Men Chris Fenton i Tromsø Hockey må også trekke på smilebåndet av ustø oldboys-spillere med skøyter til 6.000 kroner. Foto: Tor Farstad