Den idylliske bukten ved Skulsfjord på Kvaløya blir i likhet med tusenvis av strender langs kysten forvandlet til en søppelfylling når vinterstormene kaster seg inn over stranden.

– Det ligger i navnet: Det reker mye i land her, konstaterer Bo Eide, rådgiver i Tromsø kommune og prosjektleder for Ren Kyst i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy.

7.000 plastkorker

Rekvika er en del av et europeisk overvåkingsprosjekt som skal kartlegge marint søppel. Stranden renskes for søppel to ganger i året.

Over 20.000 taustumper og garn, like mange plastgjenstander og 6-7.000 plastkorker er bare noe av det som er sanket inn på fem år.

– Vi finner alt mulig – det er ingenting som overrasker meg lenger. Dataskjermer, parabolantenner, skistaver, sprøyter, q-tips, taubiter, matemballasje. Alt! Alt som kastes og flyter, det finner man langs strendene, sier Eide.

Prosjektet han leder sørger for at 40 strender i regionen renskes for søppel. Tonnevis med søppel samles, registreres og fraktes til godkjent avfallsmottak.

Rekordstor interesse

Flere steder i Norge har lignende prosjekter. Aldri tidligere har flere engasjert seg for å plukke opp søppel på strendene. Sommeren er høytid for søppelsanking.

– Interessen rundt strandrydding har eksplodert, både nasjonalt og internasjonalt, sier Mali Hole Skogen, marinbiolog og kampanjeleder i Hold Norge rent.

Mange gjør en stor innsats. En kvinne i Bodø samlet egenhendig 116 søppelsekker med søppel på en øy utenfor nordlandsbyen tidligere i sommer.

– Folk skjønner hvor stort naturproblem dette er. Mange tenker at å la bilen stå hjemme neppe har så stor miljøeffekt når vi har oljeplattformer i Nordsjøen, men kan de ta med seg en pose på den lokale stranda og plukke søppel, føler de at de har utrettet noe, sier Hole Skogen til VG.

I fjor fjernet over 10 000 frivillige 116 tonn søppel fra 300 kilometer med norske strender. Tallene for årets strandryddeaksjon er ikke klare, men mye tyder på at det er plukket rekordmye søppel i år.

– Vi blir nedringt av folk som vil plukke, sier Hole Skogen.

36 tusen tonn

Også i Tromsø-regionen er interessen stor.

– Det er mange som ringer og har lyst til å rydde. Utfordringen er å organisere det, samt å få til strandrydding på de stedene som ikke er tilgjengelig fra vei. Der er det mer søppel igjen, sier Eide.

– Blir du motløs av at strender fylles opp med søppel år etter år?

– Det vil jeg ikke si. Skal man drive med holdningsskapende arbeid, vet man at ting tar tid. Alt må begynne i det små. Vi blir ikke ferdige med dette – poenget er å få opp øynene til folk for hva som skjer med søppelet vi kaster fra oss, sier Eide.

Det er estimert at 36.000 tonn søppel dumpes i norske havområder hvert år. Svært mye av dette stammer fra fiskerinæringen. Bare 15 prosent av søppelet blir synlig på strendene. Like mye flyter rundt på sjøen.

70 prosent synker til bunns og blir liggende.

Bo Eide, Tromsø kommune. Foto: Privat