Norsk Transportarbeiderforbund, Yrkestrafikkforbundet og NHO Transport går sammen og ber om at det skal legges til rette for å kutte ut kontant betaling i kollektivtrafikken.

Dette skjer etter at en undersøkelse fra Norsk Transportarbeiderforbund bant annet viser at 50 prosent av bussjåførene føler seg utrygge på jobb og at 60 prosent har opplevd truende situasjoner. Dette gjelder spesielt situasjoner knyttet til ran av kontantbeholdningen på bussen.

Leder for Troms Transportarbeiderforening, Ole Roger Storås, mener det er på høy tid at noe gjøres for å bedre arbeidssituasjonen for bussjåfører.

Psykisk press

Storås sier at det har vært flere ran på bussene, spesielt i Tromsø, og spesielt utført på natta av rusede personer. Slike situasjoner gjør at mange sjåfører kvier seg for å jobbe på utsatte tidspunkt.

– Det skaper helt klart et psykisk press for sjåførene, sier han.

Storås hilser derfor en kontantfri løsning hjertelig velkommen.

– Jeg tror at Tromsø er den byen i fylket som er mest klar for å legge om til en kontantfri løsning, sier fagforeningslederen.

På spørsmål om han tror det vil skape oppstyr dersom passasjerer ikke får bruke kontanter på bussen, sier han at det handler mye om vane.

– Når folk kjøper melk eller brød i butikken, så betaler de med kort. Det er ingen grunn til at de ikke skulle gjøre det samme på bussen.

Kommet langt i Troms

Direktør i Troms fylkestrafikk, Kurt Bones, sier at det i Troms allerede gjøres mye for å innføre alternative betalingsmåter i kollektivtrafikken. Han poengterer at det må en nasjonal lovendring til for at drømmen om kontantfri kollektivtrafikk skal bli virkelighet.

– Det er ikke lov å nekte folk å betale kontant, sier Bones.

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, skriver i en sms at Tromsø har kommet langt i utviklingen mot kontantfri kollektivtransport, og uthever at det spesielt er positivt at reisende nå kan kjøpe billett med mobiltelefonen.