Lunheim: Kveite er på mange måter et fristed i advents- og juletiden fra all kjøttmat som vi setter på bordet.

Å få «hvile» magen (og ikke minst magemålet) litt mellom etegildene er bare deilig.

Nå må det jo sies at et fullt kveitemåltid kan være nokså kaloririkt, men det føles i hvert fall litt sunnere enn lutfisk, ribbe eller pinnekjøtt.

I denne oppskriften kombinerer jeg klassiske tilbehør som gulrøtter og Sandefjord-smør med litt hetere krydder.

MER JULEFISK: Julelykke på Norgesglass

«Het» julekveite

200 gram kveitebiff per person

5 cm av det grønne på en purreløk

20 gram meierismør

1/2 ts cayennepepper

Salt og pepper

Bruk beinfrie «biffer» som du har skåret ut av vanlige «fiskehandlerskiver» eller fra fileten.

MER KVEITE: Kveite med sverd

Legg biffene tett i en ildfast form, strø over krydder og fint snittet purreløk. Bruk ostehøvel til å skjære en tynn skive meierismør til hver biff.

Stek i ovn på 200 grader i cirka 30 minutter. Fisken er ferdig når den er blitt fast og ugjennomsiktig. Ikke stek for lenge, da blir den tørr.

Sandefjord-smør

1 pakke kremfløte

100 gram smør i terninger

3 ss hakket persille

Salt, pepper

Kok fløten til halvparten gjenstår. Ta av fra platen og rør inn smør – terning for terning. Sausen må ikke koke, da skjærer den seg. Rør inn persille, salt og pepper.

MER FISK: Solrik fiskesuppe

Ertepuré

1 pose frosne grønne erter

20 gram smør

Salt, pepper

Kok opp 1/2 liter vann, hell i ertene og la dem trekke i tre-fire minutter. De skal bli gjennomvarme. Slå av vannet og kjør ertene til mos med mikserstav. Blant inn smør og krydder.

Dampede gulrøtter

1 gulrot per person

1 ss smeltet smør

Salt, pepper, sukker

Skjær gulrøttene i biter på 2–3 centimeter. Kok disse møre i vann.

Slå av vannet og klikk smør i gryta og rør rundt. La gulrøttene få litt «fres» før du strør over salt, pepper og litt sukker.

Server sammen med kokt mandelpotet.

Bruk varme tallerkener når du serverer – legg en klikk ertepuré på ene siden av tallerkenen. Legg opp skrelte poteter og gulrøtter pent på siden, og legg en kveitebiff på æresplassen!

Øs over med rikelig med Sandefjord-smør.

Til denne retten passer det godt med både lyst øl eller litt kraftigere hvitvin.

Vel bekomme!