Lunheim: Kveite er på mange måter et fristed i advents- og juletiden fra all kjøttmat som vi setter på bordet.
Å få «hvile» magen (og ikke minst magemålet) litt mellom etegildene er bare deilig.
Nå må det jo sies at et fullt kveitemåltid kan være nokså kaloririkt, men det føles i hvert fall litt sunnere enn lutfisk, ribbe eller pinnekjøtt.
I denne oppskriften kombinerer jeg klassiske tilbehør som gulrøtter og Sandefjord-smør med litt hetere krydder.
MER JULEFISK: Julelykke på Norgesglass
«Het» julekveite
200 gram kveitebiff per person
5 cm av det grønne på en purreløk
20 gram meierismør
1/2 ts cayennepepper
Salt og pepper
Bruk beinfrie «biffer» som du har skåret ut av vanlige «fiskehandlerskiver» eller fra fileten.
MER KVEITE: Kveite med sverd
Legg biffene tett i en ildfast form, strø over krydder og fint snittet purreløk. Bruk ostehøvel til å skjære en tynn skive meierismør til hver biff.
Stek i ovn på 200 grader i cirka 30 minutter. Fisken er ferdig når den er blitt fast og ugjennomsiktig. Ikke stek for lenge, da blir den tørr.
Sandefjord-smør
1 pakke kremfløte
100 gram smør i terninger
3 ss hakket persille
Salt, pepper
Kok fløten til halvparten gjenstår. Ta av fra platen og rør inn smør – terning for terning. Sausen må ikke koke, da skjærer den seg. Rør inn persille, salt og pepper.
MER FISK: Solrik fiskesuppe
Ertepuré
1 pose frosne grønne erter
20 gram smør
Salt, pepper
Kok opp 1/2 liter vann, hell i ertene og la dem trekke i tre-fire minutter. De skal bli gjennomvarme. Slå av vannet og kjør ertene til mos med mikserstav. Blant inn smør og krydder.
Dampede gulrøtter
1 gulrot per person
1 ss smeltet smør
Salt, pepper, sukker
Skjær gulrøttene i biter på 2–3 centimeter. Kok disse møre i vann.
Slå av vannet og klikk smør i gryta og rør rundt. La gulrøttene få litt «fres» før du strør over salt, pepper og litt sukker.
Server sammen med kokt mandelpotet.
Bruk varme tallerkener når du serverer – legg en klikk ertepuré på ene siden av tallerkenen. Legg opp skrelte poteter og gulrøtter pent på siden, og legg en kveitebiff på æresplassen!
Øs over med rikelig med Sandefjord-smør.
Til denne retten passer det godt med både lyst øl eller litt kraftigere hvitvin.
Vel bekomme!