For her snakker vi om en chili som er så sterk at den får deg både til å svette, snørre og gråte....

Oppskriften er delvis hentet fra «Bibelen» for chili-elskere, amerikanske Frank Tolberts klassiske kokebok «A Bowl of Red».

Kort fortalt så baserer seg oppskriftene i boka seg på de beste chilioppskriftene fra ranch-kokker, texmex-sjapper, hjemme-kokere og andre fans av klassisk chili con carne.

I boka får man sågar servert favorittoppskriften til presidentfruen Ladybird Johnson.

Min chili er en norsktilpasset variant av «Son of a bitch-stew», en chili som vil få tåneglene dine til å krølle seg ...

Son-of-a-bitch-stew

1-1,5 kg høyrygg eller annen biff som passer til langkoking

200 g tørrsaltet bacon

8–10 hvitløksfedd

2 røde chili

2–3 gul eller rød habanerochili

2–3 grønne jalapeñochili

Skjær oksekjøttet i små terninger (maks én cm). Skjær bacon i like store terninger. Hakk chilien og hvitløken.

MER KRAFTKOST? Japansk smaksbombe

Fres kjøtt i en stor jerngryte i omganger. Når kjøttet har fått farge legger du på neste omgang. La kjøttet bli «tørt», så om det blir mye kjøttsaft så la denne koke inn før neste runde.

Smelt litt smør i gryta før du legger i hvitløk og chili og lar det frese ett minutt sammen med kjøttet.

1 ts røkt paprika

1 ts kummin

1 ts malt koriander

1–2 ts tabasko

1–2 ts søtsterk chilisaus

Salt og oregano i ønsket mengde.

2 dl oksekraft

1/2 liter lyst øl

(Et lite glass tequila)

Strø krydderet over kjøtt/chili-røren. Rør godt rundt før du heller i oksekraft, øl og eventuelt tequila. Væsken skal dekke kjøttet.

La koke sakte i minst halvannen time. Kjøttet skal falle litt i stykker når det er ferdig.

FORSATT KJØTTSULTEN? Biff for proffene

Om man ønsker litt sødme i chilien kan man legge i 3–4 ruter mørk sjokolade på slutten.

Hvordan servere?

I Texas – hvor man spiser mest chili con carne i hele verden – er det vanligste å servere stuingen i en skål med litt revet cheddar, en klikk rømme eller guacamole – og spise med skje.

Jeg serverer som en taco-variant med litt salat og salsa, litt kokte chili- og hvite bønner, en limefrisk guacamole og litt rømme. Mais og revet cheddar funker også bra til.

Jeg serverer også noen nacho-chips samt en tortilla til retten.

I glasset er det vanskelig IKKE å ha lyst øl fra Mexico eller Texas – som eksempelvis Corona eller Lone Star.

Vel bekomme!