KULTURHUSET: Med tanke på vær og føre hadde kanskje ikke ensemblet bak Nøtteknekkeren den letteste oppgaven i verden: å skape julestemning. Hvis noen av publikum gikk der ifra uten julestemning må det sies at det ikke skyldtes verken de unge danserne, koret eller orkesteret. De arbeidet nemlig hardt for å gi oss i salen en høyverdig opplevelse.

Det er knyttet høye forventninger til de årlige juleoppsetningene til Kulturskolen og Nordnorsk opera og symfoniorkester, og år etter år leverer de forestillinger med høy kvalitet. Så også i år.

SE BILDESERIE: Backstage på Nøtteknekkeren

Danseglede

Greit nok, man har kanskje sett mer profesjonelle oppsetninger av Nøtteknekkeren, men det er ikke poenget. Jeg tviler nemlig på at det finnes oppsetninger med mer danseglede.

Det ble klart allerede fra første anslag av den velkjente ouverturen da to fjøsnisser dukket opp midt blant publikum. Der ifra bærer det rett inn i første akt og juleselskapet hos familien Stahlbaum.

Det er mye som skjer samtidig på scenen i første akt, men det er nettopp disse små detaljene Kulturskolens dansere er så flink til å få fram. Arbeidskarene spiller kort på siden av scenen og følger med på julefeiringa til sine arbeidsgivere, mens sønnen Fritz sine rampestreker fungerer som et frampek til rotteinvasjonen senere på kvelden.

Selv er jeg svak for de lurvete og luskende rottene og skulle gjerne sett mer av dem. Rottedronninga er herlig arrogant når hun tørker hendene etter å ha tatt på et menneske.

Klar for jul

Det er en utfordring å formidle en såpass kompleks historie uten ord, men med hjelp av de flotte kostymene og det overtydelige kroppsspråket man gjerne finner i ballett, går det greit å følge historien.

Likevel kan det være greit å huske dette når de søte små rundt deg snakker høyt. Ofte er det for å stille spørsmål når de blir usikre. At nøtteknekkeren går fra å være en dukke til å bli en levende prins er ikke like umiddelbart for dem. De minste kan imidlertid finne på å snakke høyt av andre grunner.

– Der er Maja!, ropte for eksempel ei lita jente like bak meg da hun fikk se en hun kjente på scenen.

Kanskje var ikke publikummet som til dels besto av slekt og venner til danserne, det vanskeligste å få med seg. Det tar ingenting vekk fra prestasjonene på scenen. Nå kan jula komme. Jeg er klar!

Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen
LEKETØY: Ikke visste jeg at tredukker kunne danse så vakkert. Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen