Det har helt siden 1980-tallet pågått en prosess for profesjonalisering av kor i Norge.

Som et ledd i dette har det de siste årene vært gitt statsstøtte til fem kor og vokalensembler i Norge. Vokal Nord har vært ett av dem.

Profesjonalisering

Dette kommer som et uttrykk for at den kvaliteten Vokal Nord leverer blir sett også sør for Dovre. Midlene har gjort det mulig for Vokal Nord å øke satsinga og starte en profesjonaliseringsprosess i vokalensemblet.

– I 2014 har vi ansatt fore gruppeledere i 50 prosent stilling hver. Målet er å ansette fire nye sangere halv stilling i året som kommer. Skal vi få til dette og også opprettholde aktivitetsnivået, er vi avhengige av at også ensemblestøtta vi får fra kulturrådet opprettholdes, og vi frykter for at vi kan komme til å miste den. Kulturrådet gjør sine innstillinger i disse dager, opplyser Dag Håvard Hanssen, styreleder i Vokal Nord.

Usikker støtte

– Det blir gjort ei omorganisering av ordninga. To av kora som har vært med, Det Norske Solistkor og Edvard Grieg-koret blir løfta opp på et høyere nivå med status som nasjonale kor. Om det fortsatt blir funnet plass til oss blant de gjenværende, er ikke sikkert. Det er flere sørfra som trykker på for å komme inn, og kan bli prioritert, sier styrelederen.