– Denne turneen er satt opp rett og slett fordi jeg kjeder meg. Jeg forsøker å lage låter til ei ny plate nå, og da gir det meg motivasjon i skrivinga å møte publikum og stå på scenen, forklarer Maria Mena på telefon fra Oslo.

Førstkommende søndag står 29-åringen på Hovedscenen i Kulturhuset sammen med sine tre musikere på piano, gitar og bass. Der kan publikum vente seg det Mena selv omtaler som en «rødvinskveld».

– Det blir en «best of»-konsert der jeg skal spille alle de mest populære låtene mine som folk har hørt og som er viktig for mine fans. I tillegg kommer jeg til å fremføre noen av de nye sangene mine som ennå ikke er gitt ut, slik at jeg får testet dem på et publikum, avslører artisten, før hun legger til:

– Det blir veldig nært og nedtonet, der jeg skal fortelle litt om historien bak låtene slik at publikum blir litt bedre kjent med meg. Så langt har jeg fått fryktelig gode tilbakemeldinger på denne turneen.

LES OGSÅ: Også i år blir det «Vårens vakreste»

Styrer unna press

Menas sjette, og foreløpig siste album, «Weapon in Mind», kom ut høsten 2013. 29-åringen håper at albumet hun nå jobber med blir ferdig i løpet av året.

– Låtmessig er jeg omtrent halvveis nå. Jeg har veldig lyst til at plata skal komme ut før jul, samtidig som jeg ikke kommer til å gi ut noe som ikke er skikkelig bra. Jeg prøver å vente på at låtene skal komme til meg, ikke motsatt. Jeg jobber best når jeg ikke har press på meg, påpeker Mena.

Selv om Mena har vært i platebransjen helt siden hun som 16-åring slo igjennom med hiten «My Lullaby», er motivasjonen for å drive på med musikk fortsatt den samme.

– Hver gang jeg skal skrive låter til ei ny plate må jeg sette meg ned og tenke gjennom hvorfor jeg vil gjøre dette. Jeg har en fantastisk jobb, men den krever en oppmerksomhet rundt min person som stjeler energi. Det koster litt å jobbe med noe kreativt. Derfor må jeg hver gang kjenne på om musikken er verdt det, men jeg kommer alltid fram til at det er den, innrømmer Mena.

Kjenner på frykten

Som artist er 29-åringen klar på at hun er glad i oppmerksomhet, så lenge det er av den rette typen.

– Jeg er livredd for at folk skal glemme meg, så den følelsen spiller selvsagt en rolle når jeg velger å fortsette med musikken. Selv om jeg har gitt ut flere plater, tar jeg det ikke som en selvfølge. Som artist er du bare så bra som det siste du har gjort, så jeg er litt redd hver gang jeg skal gi ut noe nytt, forklarer hun.

Oppmerksomheten av typen som dreier seg om sladder og rykter, som da TV2-programmet «God kveld Norge» i fjor høst hevdet at hun hadde blitt sammen med Espen Lind, kunne hun imidlertid fint ha klart seg uten.

– Det der var fryktelig morsomt og noe jeg takler fint. Jeg har blitt vant til at det kan føre til sladder og rykter om at vi er sammen, dersom jeg for eksempel blir observert mens jeg spiser lunsj ute sammen med det som bare er en mannlig kollega. Men da forventer jeg i alle fall at de som skal skrive om det kontakter meg for å høre om det stemmer. At «God kveld Norge» presenterte det som en sannhet at jeg og Espen Lind hadde funnet tonen, syntes jeg var ganske frekt.

Elsker selvanalyse

Til tross for at Mena altså jobber med sitt syvende album, mister hun aldri inspirasjonen.

– Låtene mine er et resultat av et dypdykk i mitt eget liv og min egen personlighet. Jeg synes noe av det mest spennende jeg kan gjøre er å analysere meg selv. Derfor har jeg begynt med mindfulness, der jeg er i gang med mitt tredje kurs. Egentlig er mindfulness det jeg har drevet med hele tiden gjennom musikken min. Jeg er veldig selvopptatt, men jo nærere jeg kommer meg selv, dess nærere kommer jeg andre, for er det noe jeg har skjønt så er det at vi mennesker egentlig ikke er så ulike.