I lokalene til Small Projects står utstillingen «1994». Ikke bare er dette året hvor kunstneren Dane Dodds ble født, men også en tid hvor Sør-Afrika gikk fra å ha apartheid til å bli demokratiske.

– I det «nye» Sør-Afrika var meningen at vi alle skulle være likestilte, men etter å ha vokst opp i et gårdssamfunn for senere å ha flyttet til Cape Town, har jeg sett hvordan ulikheten fortsatt hjemsøker landet mitt og holder oss fra hverandre, sier Dodds.

Realiteten

I dag er kunstneren kjent på både godt og vondt blant sine medborgere. For etter å ha sluppet musikkvideoen til hiphopgruppa «Dookoom» tok han sjansen og viste fram et noe usensurert Sør-Afrika.

– Med filmen håpet jeg å få noe oppmerksomhet og starte en samtale om urettferdighet, ulikheten og nasjonen vi må dele med hverandre, sier kunstneren.

– Selv om Nelson Mandela gjorde en fantastisk jobb mot apartheid i sin tid, har det hele blitt tonet ned etterpå. I dag er det fortsatt mye rasisme, korrupsjon, vold og kriminalitet i hjemlandet mitt, sier Dodds.

YouTube-hit

Til sammen har vel 100.000 sett filmen hans på YouTube, mange har kommentert og diskutert filmen til sangen «Larney Jou Poes». Filmen som illustrerer gårdsarbeidere som gjør opprør, ber de hvite reise «hjem». Kunstneren har i ettertid blitt bedt for, blitt slått ned på en bar og mottatt dødstrusler.

– Flere sørafrikanere har vært åpenhjertige og sagt at de støttet «Dookoom» og deres video, eller fortalt meg hvor galt det var av meg å lage filmen. Selv har jeg vært usikker på om det var riktig av meg å lage den. Ikke på grunn av filmen, men fordi jeg var redd for at den kunne skade folk økonomisk og sosialt, sier han.

Mediene skriver blant annet at filmen er et imponerende arbeid som tar for seg svart raseri.

– I dag angrer jeg ikke på at jeg lagde den, legger Dodds til.

– Mye må endres

Sørafrikaneren er godt kjent i det unge filmmiljøet i Tromsø, og de siste to årene har han lagd designet til festivalplakatene for NUFF. Nå er han i Tromsø igjen med utstillingen «1994».

– Etter å ha sluppet musikkvideoen har jeg innsett at alle debatten rundt sangen og video viser at det fortsatt er mye vi må endre på i Sør-Afrika. Videoen startet en debatt som jeg håper blir hos mennesker og med tiden vil utvikle seg til noe positivt.

Ekspressiv: Den sørafrikanske kunstneren Dane Dodds (20) fikk navnet sitt på plakaten etter å ha regissert og lagd musikkvideoen til bandet «Dookoom» med sangen «Larney Jou Poes», som på norsk kan oversettes til at de hvite må reise hjem. Foto: Katharina Mila Hesby
Mye OMTALT: Etter å ha sluppet musikkvideoen, har ikke media latt kunstneren være i fred. Foto: Katharina Mila Hesby
engasjerer: I utstillingen sin har Dodds stilt ut alle kommentarene som folk har skrevet under videoen hans på YouTube. Til nå har vel 100.000 sett den. Foto: Katharina Mila Hesby
DÅRLIGE KÅR: For å ha råd til å finansiere filmen, måtte Dodds sove i telt i seks måneder. Her fra innspillingen. Foto: Bryan Little