I over ti år har NUFF vært et friskt tilskudd til Tromsøs kulturbilde. For produsent Sandra Aminda Indahl (22) er filmfestivalen som hennes eget barn.

– Det blir veldig spennende i år da de fleste som arrangerer festivalen er under 20 år. Det gjør at vi blir ekstra kreative og virkelig kan sette et ungt preg på NUFF som tross alt er en ungdomsfestival, sier Indahl.

På tvers av kulturer

Det kommuniseres og planlegges for alt skal være på plass til festivalen som starter fredag og varer helt til 28. juni.

– Vi er veldig godt i gang, men vi vet jo at man aldri kan være helt klar for det uforberedte heller, sier produsenten.

Og nå er ikke NUFF lenger bare nordisk, men også fått en plass på det internasjonale kartet.

– I år kommer det folk fra Tyskland, Finland, Italia, England, Palestina, Kenya og Sør-Afrika, sier gjestekoordinator i NUFF, Johanne Dalvik.

Høyt nivå

Også utenlandske filmer står på programmet.

– I år viser vi blant annet filmen «Melody Night» som gir et innblikk fra innsiden av Gaza. Det er mye man kan lære av andre kulturer ved å se på filmene våre, og vi har et utrolig høyt nivå i år på filmene vi viser fram, sier Indahl.

Russisk hjelp

Festivalen består, som tidligere, av to deler; en del med workshop og en annen del med visninger.

– Nytt for året er at under workshopen skal en russisk filmskole sette lyden til filmene som blir laget her og vist under festivalen. Det hele skal skje over internett, og det er veldig interessant.

Større krav

Kulturmiljøet har vokst blant tromsøværinger, mener produsenten. Dette setter også større krav for kompetanse til arrangørene.

– NUFF har vokst utrolig mye siden det startet. I år er det også fint å ha en så ung stab på laget. På den måten blir ungdommer mer inkludert og slik får vi mer fokus på unge tanker og ideer.

Også utstillingen «1994» skal gå parallelt med festivalen.

– Denne tar for seg det som liksom skal være et demokratisk Sør-Afrika, men som ikke eksisterer, sier 22-åringen.