I dag var deltakerne i Nordisk Ungdoms Filmfestival (NUFF) 2014 samlet for første gang. De ble delt inn i fem grupper, som i den neste uken skal lage en film hver på filmproduksjonsverksted.

– Tromsø liker film

Kovan Rasheed Bishar Agha (26, fra Kurdistan) deltar i et utvekslingsprosjekt mellom Duhok International Film Festival i Kurdistan og NUFF/TIFF i Norge.

Som første ledd i programmet var Kovan i Tromsø under TIFF i januar, og han berømmer Tromsøs befolkning for å være glade i film.

– Å være her gjorde at jeg ombestemte meg om det å lage film, sier han.

26-åringen utdyper at filmproduksjon ikke er høyt verdsatt i Kurdistan, og at foreldrene hans forventet at han skulle finne seg annet arbeid.

– Ser du nå for deg en karriere som filmskaper?

– Ja, i fremtiden gjør jeg det, sier Kovan og smiler.

Kovan har også laget festivalens avslutningsfilm, kortfilmen ”Ashop”, noe som oversatt til norsk betyr drømmer/illusjoner.

Filmen er satt i 1999 og handler om fire unge kurdiske menn som har en drøm om å komme til Europa.

Kommet for å lære

For Margherita Toti (16, fra Italia) er NUFF et første møte med filmkunsten. Hun har vært i Tromsø før, og ble tipset av søsteren om festivalen.

– Jeg håper å lære om film og filmproduksjon, sier hun.

Det gjør også Pop Suksriroj (20, fra Thailand og Norge). Hun går til daglig på medier og kommunikasjon ved Bardufoss videregående skole, og hun ser for seg å jobbe med film i fremtiden.

– Instruktørene her er profesjonelle, sier hun.

Filmhelg på ”VT”

Filmene som deltakerne lager på verkstedene skal vises fredag om en uke på Verdensteatret, som starten på del to av festivalen.

Da skal også bidragene i henholdsvis de nordiske og internasjonale ungdomsfilm-konkurransene vises, og PR-ansvarlig Marie Sofie Mikkelsen lover filmer av høy kvalitet, som ikke står tilbake for tilbudet på TIFF.

– Det vil vi tørre å påstå, konstaterer hun.

Hun håper så mange som mulig tar turen innom Verdensteatret, og lover god film til lave priser.

– Dette er så absolutt åpent for publikum, oppfordrer hun avslutningsvis.

SAMLES: Her får deltakere og arrangører informasjon om festivalen. Foto: Terje Petter Leiros